Öncelikle þunu söyleyeyim, bittiði için çooook memnunum. Gerekli gereksiz en ufak ayrýntýsýna kadar anlatacaðým.
Bu sabah saat 5'te kalkýp anca hazýrlandým ve arkadaþýmla taksimde buluþup Ýstinye yolunu tuttum. Arkadaþýmýn görüþmesi 7:30, benimki 7:45'teydi. Oraya gidince anladýk ki bunun pek bir önemi yokmuþ. Yoðun bir sisle kaplý tepeye kurulmuþ konsolosluk binasýna yaklaþýnca görevli isimlerimizi listeden iþaretledi. Sonra kapýnýn önündeki kuyruðun sonuna geçtik ve oradaki görevliler DS formlarý, transkript, öðrenci belgesi, 1 adet resim, pasaport ve fortis banka dekontu dýþýnda kalan bütün kaðýtlarý dosyadan ayýrmamýzý sanýrým en az 4 kez söylediler. Burada listeden isimlerimiz ikinci kez kontrol edildi ve içeri girdik. Kontrolde didik didik arandýk, telefonlar alýndý, arkadaþým öttüðü için kemerini çýkarmak zorunda kaldý, benden çantamdaki su þiþesinden bir yudum almam istendi, arkamýzdaki kýzýn çantasýndaki þarj aleti yan dönmüþ, çýkarýp göstermesi söylendi
Yukarý çýkýp numara aldýk(arkadaþým benden bir numara gerideydi). Oturup beklemeye baþladýk. Burasý aynen banka giþesi gibiydi. "Burada, herkesin önünde mi görüþme olacak acaba?" derken yan yana giþelerde arkadaþýmla bana sýra geldi. Bütün evraklarý teslim ettik ve görevli bayan "iki kez daha çaðýrýlacaðýmýzý, numaralarýmýzý takip etmeye devam etmemiz gerektiðini" söyledi(Türkçe olarak).
Oturup sohbet ederek ve sýrasý gelenlerin yaþadýklarý komik diyaloglarla eðlenerek hoþça vakit geçirdik. Derken arkadaþýmýn numarasýnýn ikinci kez anons edildiðini gördüm ve hemen onu uyardým. Ben bu sohbet sýrasýnda numaramýn geçiþini görmemiþim![]()
Neyse en baþtaki görevliye gidip(kendisi yabancýydý) "excuse me, is this number...(kaðýdý gösterdim)" derken anladý ve "I'm going to see you right after this lady" dedi. Ben de "OK" dedim. Ýkinci çaðýrýlýþýmýzda parmaklarýmýzý önümüzdeki cihaza bastýrýyoruz ve parmak izlerimiz alýnýyor.
Sýra geldi 3. bekleyiþe. Ýlk üç giþedeki görevliler vize görüþmelerini yapýyordu(sorumuzun yanýtýný da aldýk, evet burada herkesin önünde vize görüþmesi yapýlýyormuþ) ve bu kez dört gözle numaralarý takip etmeye koyuldumBu sýrada az önce sýramý geçirdiðim için arkadaþýmýn önündeyken onun yaklaþýk 6 kiþi gerisine düþtüm. O görüþmesini tamamladýðýnda ben hala sýra bekliyordum. Nihayet sýra bana geldi. Görevli adam belgelerimi ve özellikle transkriptimi dikkatle inceledi. Ve iþte görevliyle aramýzda geçen diyalog:
Görevli:Hello!
Ben:Hello
G: Ok ***, which university do you go to?
B: I'm going to Ýstanbul University.
G: What are you studying?
B: I'm studying Public Relations.
G:Really?
B:Yes.
G:And what year are you in?
B: I'm in second year.
G:Have you ever been in another country?
B: No, I haven't.
G:What will you do in the USA?
B: I'm going to be a waiter.
G:What kind of a restaurant are you going to work at?
B:I don't know exactly.(hakikaten ya nasýl bir yer acaba)
G: Do you have any pets?
B Yes, I have two turtles.
G:Turtles? Are turtles so popular in Turkey?
B: I think so.
G: Do you have any sisters or brothers?
B:Yes, I have a sister.
G: And what is she doing?
B:Umm... She is studying, too...
G:Which school does she go, I mean what year is she in?
B: (Biraz bekledikten sonra) I think she is in eighth year.
G:What do your parents do?
B: They are both retired.
G:What were they doing before?
B:They were working in a factory.
G: And what were they doing there?
B: I don't remember, it was quite a long time ago(Hakkaten küçüktüm).
G: (Israrla) What were they doing?
B: (Bütün gün ailemden mi bahsedicez acaba?) I think their company were making wheels.
G: Wheels?
B: Yes.
G: You said you were studying Public Relations, right?
B:Yes.
G: Interesting. OK.
dedi ve ds formlarýmla sevis ödendi belgesinin UPS'le geleceðini söyleyerek pasaportumu ve yeþil bir kaðýdý teslim etti.
Görüþmem beklediðimden iyi geçti diyebilirim. Tavsiyem þu olabilir, transkriptinizi dikkatle inceliyorlar ve notlarýnýzýn durumuyla Ýngilizce yeterliliðiniz kýstas oluyor. Birinden biri eksikse vize görüþmesi öncesi diðerini güçlendirmeye bakýn. Ben transkriptimi bir hafta önce almýþtým, sadece 3 not açýklanmýþtý. Dün yeniden gidip tüm ders notlarýmýn yer aldýðý yeni bir transkript aldým, iyi ki de almýþým. Arkadaþýmýnkinde bu dönemden tek bir ders notu vardý ve ondan da F almýþ. Görevli "Why are your grades lower and lower?" diye hoparlörden çýkan sesiyle salonu inletirken pek hoþ olmadý yani.
Þimdi 3 saat uyuduðum için güzel ve rahat bir uykunun özlemiyle yaþýyorum...Darýsý sizin baþýnýza...

Alýntý

Bookmarks