WORK AND TRAVEL DENEYÝMÝM
Uzun oldu biraz kusura kalmayin
ilk defa work and travel e katýlan biri olarak daha gitmeden önce büyük bir heyecanla bavulumu hazýrladým ve uçakda olsun ,oraya ilk indiðimde olsun neler yapmam gerektiðini tekrardan gözden geçirip uzun ve zorlu geçecek olan seyahatime baþladým.tabi bundan öncesi de önemli evraklarý toplamak , þirketinle anlaþman ,danýþmanýn sana ilgisi, iþverenle olan iletiþim,uçak bileti ve son olarak da en zorlusu vize süreci ki ben tam 2 hafta isim soruþturmasýna kalan biri olarak beni en çok zorlayan þeylerden birinin o olduðunu söyleyebilirim hatta isim soruþturmasý kaldýktan sonra herþeyi iptal etmiþtim neredeyse tabi isim soruþturmasýna da mayýsýn sonunda kaldýðým için bu yüzden öncelikle isim soruþturmasýna girme ihtimalini göz önünde bulundurarak vize görüþmesine erken girmeye çalýþýlsýn tabi bunu da yapmak için iþinizin erkenden belli olmasý yani work and travel þirketine müracaatýnýzý erken yapmanýz gerekiyor ben martýn sonlarýnda yapmýþtým tavsiyem en geç ocakta kararýnýzý vermiþ olmanýzdýr
Heyecanla bekledýðýmýz ve evrak topladýðýmýz süreçten sonra ist havalimanýndan yolculuk baþlar 2aktarmayla ist-roma,roma-boston,boston-atlanta þeklinde atlantaya ulaþýrýz.roma boston uçaðýnda I-94 belgesi vegümrük belgesi doldurulur.bostonda valiz alýnýr , vize ve pasaport köntrölü yapýlýrken görevli ds imi istedi ve bende bana þirketimin verdiði kaðýdý uzattým þöyle baktýktan sonra dedi 'bunun 2.sayfasý nerede?' ben çýkardým Sevis belgesini verdim "bu mu?" diyerek ... Yok dedi baþka olacak o nerde dedi .tabi ben eminim ki bende baþka belge yok yani ds nin ikinci sayfasý diye birþey hiç görmemiþim dedim bi çantamý arayayým o zaman çantamý ararken tabi beni yollayacak evime diye düþünürken görevli dedi . Tamam sonra arar bulursun parmaklarýný þuraya düz þekilde koy dedi yolladý ben de koþa koþa ayrýldým tabi ordan..Sonrada bostondan atlantaya geçerek son uçak seferimini de yapmýþ oldum
Çalýþacaðým yer north carolina-cherokee buraya gitmek içinde atlantada indik asheville le greyhound bus ile geçmem ve oradan da iþverenin beni almasýný beklemem gerekiyor. Ýþveren in dediði gibi otobüþ biletini 1 saat önceden almak için daha önceden almayýn demisti "giderken alýrsýnýz zaten boþ oluo otobüslerin hepsi," demiþti. greyhound bus stationa metro ile geçiyoruz saat gece 11buçukta 12buçukta binceðimiz otobüs var. fakat otobüs doluymuþ bizde bir sonraki gün öðlen için bilet alýp dönüyoruz ve o gece havaalaninda konaklamaya kararveriyoruz.biraz zorlu geçen geceden sonra tekrar metroyla otobüs istasyonuna gidip otobüse binip 8 saatlik atlanta-asheville yolculuðumuza baþlýyoruz ..asheville da iþveren bizi çok bekletmeden alýyor tabi daha öncede telefonla saat kaçta orada olacaðýmýzý bildirmiþtik..
Ýþveren bizi kendi arabasýyla kalacaðýmiz yere götürüyor ve bazý þeyleri anlattýktan sonra bizi býrakýyor.kalacaðýmýz yer tipik bir 2 katlý amerikan evi toplam 16 kiþi ayný evdeyiz tabi büyük bi ev..ayný odada dominikli ve karayipli arkadaþlarla 6kiþi beraber kalýyoruz .malum biraz pis insanlar temizliðe hiç dikkat etmiyorlar ve bu konu hakkýnda sýkýntý çekeceðimizi ilk günden anlýyoruz.Evin büyük bir mutfaðý ve büyük bir salonu var ve en önemlisi evd 2 tane bilgiseyar ve wifi modem var.Kötü yaný ise en yakýn markete gitmek için yaklaþýk yarým saat yürümeniz gerekiyor.Zira gittiðimiz yer yani Cherokee zaten çok küçük bir kasaba sadece yaz aylarýnda gelen turistler var ve bu turistler bu küçük kasabanýn hayatta kalmasýný saðlýyor
Çevreyi tanýmak ve dinlenmekle geçirdiðimiz 1 günden sonra managerimiz eve geliyor ve nerede çalýþacaðýmýzý , ne zaman iþe baþlayacaðýmzý,iþ ve kaldýðýmzý yer hakkýnda genel bilgiler verdý.Kalacaðýmýz yere vardýktan sonra geçen 2 günden sonra iþe gitmeye baþlýyorum.iþte yalnýzca benim türk olmam ve iþi öðrenirken iletiþim yetersizliði nedeniyle zira bana iþi öðretmeye çaliþan adamýn meksikalý ve çok kötü ingilizcesi olmasý nedeniyle biraz zorluk çekiyorum.ayný zamanda dondurma ve fast&food restaurantý olan Amerikan Dairy Quenn in mutfak bölümünde çalýþýyorum.Ýþimiz burger yapmak,. ekmek et ve burgerlerin içine konan herþeyi de yapmak ayný zamanda... Ýþi öðrenmek yaklasýk olarak 1haftamý aldý tabi tranining programý gibi birþey görmedim zaten benimle beraber baþka iþe yeni baþlayan olmadýðý için direk baþladým iþe .9am-4pm çalýþýyordum haftada da bir gün off dum yani birgün tatilim vardý.benim çalýþtýðým yerde ve benimle ayni shifte sahip baþka work and travel öðrencisi yoktu yani çalýþtýðým insanlarýn çoðu zaten bu mesleði yapan insanlardý.ama hepsi çok yardýmcý oluyorlardý özellikle managerim çok iþ ile ilgilenemese de bi sýkntým olduðunda hemen yardýmcý olmaya çalýþýyordu.
Daha önceden böyle iþte çalýþmadýðým için ilk baþlarda çok yorucu gelmiþti iþ sabah erken kalkmak bu arada work and travel öðrencilerini iþe götürüp getiren bir servisimiz vardý ve onu kaçýrmamýz gerekiyordu çünkü arabasýz bi þekilde gidilebilecek mesafede deðildi iþ.sabah erken kalkýp servisi beklememiz gerekiodu böyle olunca ve iþte sürekli ayakta 7 saat boyunca yoðun bir tempo ile çalýþmam bana yorucu geliyordu baþlarda.yani iþden eve geldiðim zaman tamamen bitkin bir biçimde yataða gidiyordum .Fakat 2 haftanýn sonunda bu tempoya alýþmýþtým ve ya overtime yada 2.iþ için bi arayýþa girmek istiyordum .Ve managerime overtime isteðimi ilettim .Managerimin overtime isteðime olumlu cevap vermesiyle haftada 55 saat çalýþmaya baþlamýþtým.ama bunu sadece 2hafta yapabildim çünkü ramazan geldi.bu sefer managerime oruç tutacaðýmý bu nedenle sabah larý daha fazla uyumam gerektiðini ve beni akþam shiftine alýp alamayacaðýný sordum.bunu da kabul etti tabi dondurma bölümünde çalýþmam þartýyla ,ramazan boyunca akþam shiftindeydim artik yani 4pm-12pm arasý çalýþýyordum.
Ýþte bi tek türk ben olmam sebebyle biraz zorlandým ama bu ingilizcemin geliþmesi açýsýndan çok iyi oldu ayný zamanda ayný odada yabancýlarla kalmak da ingilizce açýsýndan önemli çünkü ingilizcenizi farkedilir sürette geliþtirmek istiyorsanýz bir gün içerisinde türkçeden daha fazla ingilizce düþünmniz, konuþmanýz gerekiyor.tabi yaptýðýnz iþ ile de alakalý bir durum bu iþiniz ne kadar konuþma gerektiriyor mesela housekeeping iþlerinde nerdeyse hiç konuþmanýza gerek yok bu yüzden sürekli etraftaki iþteki insanlarla muhabbet etmeye çalýþýn eðer geliþtirmek istiyorsanýz ingilizcenizi ki onlarda muhabbet etmeyi çok seviyorlar genelde çok boþ bir konu hakkýnda bile olsa
Okulumun biraz erken baþlayacak olmasý durumuyla normalde bir work and travel öðrencisi 3 ay çalýþmasý gerekirken ben tam 2 ay sonunda iþi býrakýp gezme faslýna geçiyorum bu da tam ramazan bayramýna denk geliyor.ilk haftalarda çok zorlandýðým ama artýk alýþtýðým ve muhtemelen ileride özleyeceðim iþimi sýkýlmadan býrakýp gezmeye geçmek hoþ bir þey.
Work and travel , hem gitmeden öncesi hem gittikten sonrasý ike birçok sýkýntý içeren bir program gerçekten insaný çok zorluyor her manada.ama bu çekilen sýkýntýlar ayný zamanda insaný geliþtiriyor ve problemlerle nasýl baþa çýkabilecðini öðreniyor insan yalnýz baþýna bile olsa kendi ülkesinden çok uzakta bile olsa baþka bir dili konuþan insanlarýn arasýnda bile olsa.Ve work and Travelin herhalde en güzel yanlarýndan biri en sonunda program biterken kendi kazandýðýn parayla gezmek ve alýþveriþ yapmak olsa gerek.
Travel kýsmýna geçmemle birlikte 2 ay boyunca düzenli olarak çalýþtýktan sonra bi boþluk hissediyor insan.çalýþdýðým yer olan south carolinadan ,milwaukee Wisconsine geçiyorum uçakla orada yaklasýk 1 hafta kaldým.her bi yaný parklarla dolu içerisinde onlarca küçük göletin olduðu çok düzenli bir þehir milwaukee 1 hafta sonrasýnda otobüsle chicago ya geçtim.amerikanýn en büyük 3.kenti olan chicago ayný zamanda amerikanýn en yüksek binasý ný downtown unda bulunduruyor gerçekten büyüleyici bir downtownu var.yüzlerce ünlü markanýn ve onlarca gökdelenin çevrelediði magnificant mile de binlerce insan arasýnda kaybolabiliyorsunuz.chicagodan Uçakla connecticut a bir arkadaþýmý görmek için gittim ve onunla beraber arabayla new jerseyde bir gece konaklayarak washington dc ye gittik beraber orada da onun arkadaþlarýnda kaldýk.washington da 3 gün kaldým ve þehri detaylýca gezme imkaný buldum.Oradan sondan bir onceki duragim olan philadelphia ya gectim 2gun de orada gectikten sonra new yorka gectim new yorku 1 gun boyunca tamemen yuruyerek gezdim. Times squre, rockfeller,central park , empire states... Ve en son JFK airport.
Uzun,sikintili,perisaniyetlerle dolu ama cok kisa zamanda cok fazlA sey ogrendigim work and travel seruvenim tam da suanda jfk havalimaninda ucagi beklerken sona eriyor.

Alýntý

umarým güzel geçmiþtir 

Bookmarks