Merhaba arkadasim,
Bu konuda butun sorularini direk bana sorabilirsin. Butun sorularina cevap verecegim. Ben senin gecmekte oldugun yollardan coktan gectim, bu konuda deneyime sahip birisiyim ama sorularini burdan sorki daha sonra ihtiyaci olan birisi cikarsa yardimci olsun. Bu sitede pek yazi yazmiyorum artik, hep ayni seyler ama sana yardimci olacagim...

Simdi calistigin yerin ilk intern ogrencisi oldugun icin sirketin icin biraz karmasik gorunecek ama aslinda inan cok kolay, kendin yapabilirsin ama yerinde olsam $800 verir avukata yaptiririm eger paran varsa. Oncelikle vizeni bir yil daha uzatman icin KESINLIKLE J1 vize waiver a ihtiyacin yok. Ona ihtiyacin olmasi icin gocmen vizesine bassvurman lazim ya da yesil karta basvuruyor olman gerekiyor. J1 vizesi gocmen vize degil, sen yine J1 vizesi alacagin icin bunu yapmana gerek yok.

Vizeni uzatman icin otelin istekli olmasi yeterli. Onlar sana bir tane davetiye/sozlesme vermislerdir imzalaman icin Amerikaya gelmeden once, ondan bir tane daha alman lazim, yeni tarihli. Sonra onunla birlikte kendine yeniden sigorta yaptirman ve I-539 formunu doldurman lazim. O formu dikkatli doldur. sonra bir miktar money orderla birlikte Vermonta gondereceksin. Aslinda yapman cok basit birsey ama ingilizcen ne durumda bilmiyorum. Eger kendine guvenemiyorsan ve paranda varsa avukata git derim. avukatin sadece bir saatini alacak o kadar. Cok basit birsey aslinda. Google da da o formun orneklerini bulabilirsin. Ama bunlari yapmadan once sponsorunu ara bakalim onlar ne diyecek bu ise. Buyuk bir ihtimalle sana Turkiyeye donmeni, ordan basvurmani ve 2 yil kuralini halletmeni isteyecekler emin ol yapman gerekmiyor ve emin ol onlardan daha iyi biliyorum. sirketin sana calismani istiyorsa gerisi kolay, merak etme. Ama bu yeni vize isini son iki ay felan yap, simdi daha cok erken.

Simdi yapman gerekenler,once sponsorunu ara bakalim onlar ne diyor, eger yukarda dediklerimi diyorsa salla gitsin onlari. Sonra kendin karar ver, form doldurmada ingilizcede iyimisin. o dedigim form biraz ilginc form. Ya da avukata parami vereceksin. $1000 fazla olmaz emin ol.Ve ulkeye giris cikis tarihlerini hatirlamaya calis. Ve bir de mektup yazacaksin, neden calismaya devam edeceksin...

Artilarin eksilerin, eger burdan basvurur ve calismaya devam edersen acil bir durumda Turkiyeye gitmeye karar verirsen geri donmek icin vize alman gerekecek.yine burda alirsan o calisma iznini turkiyeye gidip gelmek icin para harcamamis olacaksin. eger turkiye gidip ordan vize almak istersen yani bir yil daha calismak icin, durumun kesin degil vize verip vermeyecekleri, ama emin ol burda kesin verecekler, baska sanslari yok yani.

Sana onerim burdan basvur ve bir avukat tut. Daha da onemlisi eger seni gercekten calistigin yerde tutmak istiyorlarsa, sana onerim H vizesine basvurman. cunku GC ye kadar yolu var. Bol sans.