Vizeye girmeden önce bu forumdan çok yardým aldým. O yüzden biraz gecikme ile de olsa anlatmak istedim olur da bir arkadaþa faydam dokunur diye.
Benim görüþmem 13.30 da idi. Fakat ben ''Belli olmaz. Burasý Ýstanbul'' diyerek 10:00 da çýktým Maltepe' den. Konsolosluðun önüne vardýðýmda saat 11:30 u gösteriyordu. Konsolosluðun tam karþýsýnda ki cafe de oturdum ve beklemeye baþladým. Orada beklerken ayný saatte görüþmemiz olan bir arkadaþla tanýþtým. Þansa bakýn ki ayný memleketli çýktýk
O arkadaþ daha önce sanýrým 3 kez gitmiþ. Bu dördüncü olacakmýþ. O' nun tecrübesine dayanarak bir kaç soru sordum ona. Ýngilizcem çok iyi deðil fakat ortalamam iyi sayýlýr dedim. O' da ortalamamý duyunca kesin alýrsýn rahat ol yeter ki dedi. Yardýmcý oldu sað olsun. Endiþeli olduðumu o da farketmiþ olmalý ki rahat olmamý kolay geçeceðini söyledi. Biraz olsun içim rahatlamýþtý.
Ne' den sonra konsolosluk görevlisi 13:30 randevusu olanlarý çaðýrdý. Sýraya girdik. ismimizi kontrol ettikten sonra, binaya girmek için kapýnýn önünde sýra olduk tekrar. Bu sýrada bir görevli belgelerinizi düzenliyor.. Binaya ikiþer gruplar halinde alýyorlar ve almadan önce tekrar bir daha isim kontrolü yapýlýyor. Binaya girdikten sonra x ray den geçiyorsunuz ve vize görüþmesinin olduðu 'VA' isimli kata çýkýyorsunuz. Asansöre binmeden önce belgeleriniz tekrardan bir görevli tarafýndan sýraya konuluyor ve asansöre binip va katýna geldikten sonra salona giriyorsunuz. Kapýya açar açmaz hemen karþýnzýda bir görevli belgelerinizi istiyor ve size bir numara veriyor. Bundan sonrasýný çok hatýrlamýyorum emin olunFakat numaram ikinci yandýðýnda parmak izi vermeye gittim ve görüþme için sýra beklemeye baþladým. Numaram yandý ve gülerek 11 numaralý giþeye yaklaþtým.
Ben:Merhaba. Nasýlsýnýz?
Consul:Teþekkürler. Sen?
B:Bende iyiyim teþekkür ederim.
C:Amerika' da nereye gideceksin?
B:Millsboro Delaware.
C:Ne iþ yapacaksýn?
B: McDonalds da çalýþacaðým.
C:Peki orada neler yapacaksýn?
B:Patates kýzartacaðým hamburger hazýrlayacaðým bunu gibi.
C: Anladým. Burger King' i biliyor musun?
B:Evet biliyorum
C:Hangisini seversin?
B:ELbette McDonalds
C:Süleyman da ne okuyorsun? ( Okulum süleyman demirel üniversitesi)
(Ben burada nedense okulumun ismimin geri kalanýný söylememi istediðimi anladým)
B: Süleyman Demirel
C: Bölümün?
B:Özür dilerim. Maden mühendisliði okuyorum.
C: (burada ya zor mu diye sordu ya da farklý mý diye sordu)
B:Evet fakat eðlenceli
C:Bunu okudun mu? Ýnsan haklarý ile ilgili olan belgeleri gösterdi
B: Evet. Hatta acil durumlar için arayacaðým numara 888 37 37 888
C:Tamamdýr. Ayrýca 911.
B: Evet. Biliyorum.
C:Tamam vizen onaylandý iyi tatiller.
Bu kadar arkadaþlar. ben buraya iþi sadeleþtirerek yazdým. Mülakat anýnda bu kadar seri deðildim ve neredeyse bütün sorularý ikinci kez sordu anlamam için. Bende o sorulara hep ý m sorry diyerek baþladým. Mülakat anýnda baya umutsuzdum fakat bunu karþý tarafa belli etmemeye çalýþtým. Gözlerinizin içine bakýyorlar kesinlikle verdiðiniz cevaplar ikinci planda ilk olarak anladýðýnýz hissini karþý tarafa vermelisiniz. Güler yüzlü olan rahat olun karþý taraf sizi endiþeli gördüðünde sizi yatýþtýrmak için uðraþmýyor daha fazla soru soracaktýr emin olun.
Bir tavsiyem iki konudan biri iyi olmalý gibi. Demek istediðim þu: Eðer ortalamanýz düþükse sizden ingilizce bekliyorlar. Ýngilizceniz iyi deðilse ortalama devreye giriyor. Þunu söylemek isterim ayrýca hem forumlardan okuduðum hemde orada gözlemdiðim kadarýyla ortalama iyiyse iyi bir farkla baþlýyorsunuz mülakata. Benim ortalamam 3,03 ama ingilizcem kötü. Büyük biri ihtimalle ortalamam düþük olsaydý vermeyecekti.
Size tavsiyem lütfen rahat olun ve karþý tarafýn gözlerinin tam içine bakýn onlara o özgüveni verin.
Ayrýca eðer vaktiniz varsa istinye de oturup bir balýk yiyin. Balýklarýnýn neden meþhur olduðunu anlarsýnýz. Hemde bir de vizeyi almýþsanýz baya bir lezzetli oluyor benden söylemesi.
Ýnþallah herkes için hayýrlý olur. Herkese þimdiden baþarýlar

'' diyerek 10:00 da çýktým Maltepe' den. Konsolosluðun önüne vardýðýmda saat 11:30 u gösteriyordu. Konsolosluðun tam karþýsýnda ki cafe de oturdum ve beklemeye baþladým. Orada beklerken ayný saatte görüþmemiz olan bir arkadaþla tanýþtým. Þansa bakýn ki ayný memleketli çýktýk
Alýntý

Bookmarks