Arkadaþlar ben bu forumdan çok faydalandým, böyle bir konuyu açýyorum ki gelecek nesillerde faydalansýn. çünkü bu konuda bilgiler en son 2008 yýlýnda girilmiþ. aslýnda yeni çok þey eklemeyeceðim sadece güncellemiþ olacaðým.
--- öncelikle yüksek lisans öðrencisi wat yapabilir mi?
evet arkadaþlar yapabilir fakat tez dönemine geçmemiþ ve 1. sýnýfa dönem içinde deðil dönem baþýnda yani eylül ekim ayýnda baþlamýþ olmasý gerekiyor. bu þekilde baþlayan kiþiler ikinci sýnýfa geçmeden önce yaz döneminde wat yapabilir ve bu köprüden önce son çýkýþtýr yani son þanstýr arkadaþlar. bu yüzden elinizi çabuk tutup iyi, köklü bir þirkete kaydolmak iþinizi ocak ayýndan önce ayarlamak ve vize randevunuzu en yakýn zamanda (konsolosluk açarsa ocak-þubat aylarýnda) almýþ olmanýz gerekiyor. çünkü red yeme olasýlýðýnýz lisans öðrencilerine göre daha yüksek (bu adam gider abd de kalýr imajý yaratmýþ olabilirsiniz)
--- iyi þirketi nasýl seçeceðim?
daha önce gitmiþ olan arkadaþlarýnýzdan ve forumlardan araþtýracaksýnýz ve sakýn ha sakýn en ucuzu en iyisidir mantýðýyla hareket etmeyin. ben isim vermeden söyleyeyim en ucuz þirkete kaydoldum ve çok büyük sýkýntýlar yaþadým, benden daha büyük sýkýntý yaþayanlarý da ayrýca gördüm. ama þunu da belirteyim bu seneye has bir durum mu onu bilmiyorum ama piyasada ismi duyulmuþ farklý bir þirkette çalýþtýklarý sponsordan dolayý sorun yaþadýlar. (umarým þanslýsýnýzdýr böyle bir þeyle karþýlaþmazsýnýz)
edit: sorunlar bir þekilde çözülüyor ama size aylarca sýkýntý yaþatýyor ve istemediðiniz iþlere-þehirlere dayatýlabiliyorsunuz)
--- vize görüþmesi için ne yapmalýyým?
arkadaþlar bu konuda kesinlikle tereddüt etmenize gerek yok! tabi dediklerimi yaparsanýzben wat yapmayý yüksek lisansa baþlarken kafama koymuþtum ve sistemi az çok biliyordum vize görüþmesi için elinizde kanýtlar olmalý (bazen iþe yarar bazen gereksizdir) bu yüzden okul baþlayýnca erasmus sýnavýna girdim ve kazandým. vize görüþmesi sýrasýnda da bunu belirttim. ayrýca biletimi görüþmeye gitmeden önce gidiþ dönüþ almýþtým. ülkeme dönüp erasmus için farklý bir ülkeye gideceðim dönüþ biletimi de aldým falan dedim. çok güzel dedi. bunun dýþýnda genelde sorulmaz ama sizin son þansýnýz olduðu için tedbirli olabilmek adýna bankada bir miktar para (3000-5000 dolar arasý) ve eðer varsa bir iþ yerinden referans yazýsý alabilirsiniz. ben aldým bunlarýn hepsini ama hiçbirine bakmadýlar sadece söylediklerine bakýyorlar eðer söylediklerinden tedirgin olurlarsa belge istiyorlar.
--- ingilizce seviyesi ne olmalý?
hocam bi kere sen amerikaya gidiyorsun ve orada dil öðrenecek kadar uzun kalmayacaksýn en fazla olaný geliþtirirsin bu aklýndan sakýn çýkmasýn o yüzden kesinlikle az buçuk derdini anlatacak kadar en azýndan karþýndakini anlayýp olumlu olumsuz cevap verecek kadar ingilizcen olmalý. bu da kelime hazinenin zengin olmasý gerektiði demek. ha çok kötü olup giden yok mu elbette var ama sen bu yazýyý okuyorsan son þansýný iyi deðerlendirmelisin hatta þansa býrakmamalýsýn. bu yüzden ben hayatým boyunca ingilizce öðrenmemiþ biri olarak 1 senedir ingilizce çalýþtým. çok þükür belirli bir seviyeye geldiðimi hissediyorum ve hem iþ görüþmesinde hem de vize ve bir görüþmesinde iþime yaradý. çünkü vizede herkese sorulan klasik sorular yerine ben farklý bir muhabbetin içinde buldum kendimi. hazýrlý olmak ve kýsa bir cümleyle bile olsa cevap vermek gerek.
--- vize görüþmesi nasýl geçti?
gerekli belgeleri yanýma aldýktan sonra sabah 8.30 da olan görüþmeye tam 8.30 da taksiyle gittim ve kapýdaki sýranýn en arkasýna geçtim. giriþte falan öyle anlatýlan gibi korkulu bir arama tarama giriþ önlemi yok arkadaþlar havaalaný giriþinden daha serbest diyebilirim. içeriye girince en son sýrayý yine ben aldým. önümde yaklaþýk 90 kiþi vardý fakat sýra bana yarým saat içinde geldi. bankamatik gibi olan kurþun geçirmez camlarýn önüne en ön sýraya kuruldum ve dinlemeye baþladým. ufak bir hoparlörden geliyor ses bu yüzden tam net deðil ama anlaþýlýyor. 4 konsolosluk görevlisini de analiz ettim ve içlerinden birinin çok sýkýntýlý olduðuna kanaat getirdim ona denk gelmemek için dua etmeye baþladýmçok þükür 3 bayan 1 erkek olan görevlilerden erkek olana denk geldim. yanýnýzda getirdiðiniz hiçbir belgeyi istemiyor sadece transk. ve pasaportunuzu alýyor. good morning sir diye selamladým gayet samimi o da beni selamladý gününüz nasýl baþladý falan dedim gayet güzel þimdiye kadar dedi bende umarým þimdiden sonrada güzel olur dedim. soru ve cevaplar aynen þu yazdýklarýmýn ingilizce haliydi. çok hýzlý bir muhabbet olduðu için normalde zaman olsa uzun uzadýya cevap verebilecek olmama raðmen sadece kýsa cevaplar verdim.
1- abd de nereye gideceksin ve ne iþ yapacaksýn.
maine eyaletinde bar harbor adýnda bir ada efendim. kahvaltý elemanlýðý yapacaðým.
2- (transk. bakýyor) hangi üniden mezunsun?
anlamadým efendim
3- tekrar
mezun deðilim henüz yüksek lisans yapýyorum
4- hayýr hayýr onu sormuyorum lisansýný soruyum
a pardon marmara üni iþletme efendim. ( okullarý biliyorlar)
5- çok güzel marmara iyi bir üniversite
evet iyiydi
6- þuan neler yapýyorsun çalýþýyor musun?
hayýr sadece yüksek lisans yapýyorum ve hayatýn tadýný çýkarmaya çalýþýyorum
7- gezmeyi sever misin?
evet severim hatta döndükten sonra erasmus ile italya'ya gideceðim. uçak biletimi gidiþ dönüþ aldým.
8- italya güzel ülkedir. derslerin de iyi görünüyor.
evet çok zor ama çalýþýyorum . ben hala erasmusla ilgili bir þeyler söylemeye çalýþýrken çok ilgilenmediðini belirtti ve geçiþtirdi![]()
9- amerikada nereleri gezeceðini planladýn mý? (bunu sorarken vizen onaylandý kaðýdýný uzattý)
maime ye gideceðim bu benim hayalim belki new york city falan ama çok zamaným olmayacak en iyi þekilde deðerlendirmeye çalýþacaðým.
10- san francisco ya benim için gider misin ben orada bir müddet yaþadým güzel yerdir eðlenirsin.
vizeyi almanýn heyecanýyla neler söylediðimi tam hatýrlamýyorum , kesinlikle gideceðim falan dedim planlarýma dahil ettim dedim
bundan sonra vize onay kaðýdý elimde bir iki dakika daha muhabbet ettik bir ara yaþýmý sordu cevaplayamadým2 kere tekrar ettirdim
o an adýný sorsa bocalayabilirsiniz arkadaþlar bunlar gayet normal. ama kendinize güvenin temiz ve þýk giyinin. ingilizce ye biraz diliniz dönsün.
benim önümde 90 kiþi arasýnda 10 kiþi falan red aldý. bunlardan birisinin hiç ingilizcesi yoktu birisinin 3. gidiþiymiþ. diðeri saçma sapan bir tipti. birinin bir tane alttan dersi varmýþ son sýnýfmýþ. bir tanesinin not ortalamasý çok düþüktü. bunlar kesin eleneceðiniz anlamýna gelmez çünkü 1.20 ile vize alan vardý. tabi bu söylediklerimin hepsi lisans öðrencisiydi. yüksek lisans olup alamayan kiþileri sadece forumlarda gördüm. onlarýn da bir çoðuna sebep belirtmemiþler. soracak sorunuz olursa cevap veririm. bol þans![]()





ben wat yapmayý yüksek lisansa baþlarken kafama koymuþtum ve sistemi az çok biliyordum vize görüþmesi için elinizde kanýtlar olmalý (bazen iþe yarar bazen gereksizdir) bu yüzden okul baþlayýnca erasmus sýnavýna girdim ve kazandým. vize görüþmesi sýrasýnda da bunu belirttim. ayrýca biletimi görüþmeye gitmeden önce gidiþ dönüþ almýþtým. ülkeme dönüp erasmus için farklý bir ülkeye gideceðim dönüþ biletimi de aldým falan dedim. çok güzel dedi. bunun dýþýnda genelde sorulmaz ama sizin son þansýnýz olduðu için tedbirli olabilmek adýna bankada bir miktar para (3000-5000 dolar arasý) ve eðer varsa bir iþ yerinden referans yazýsý alabilirsiniz. ben aldým bunlarýn hepsini ama hiçbirine bakmadýlar sadece söylediklerine bakýyorlar eðer söylediklerinden tedirgin olurlarsa belge istiyorlar.
çok þükür 3 bayan 1 erkek olan görevlilerden erkek olana denk geldim. yanýnýzda getirdiðiniz hiçbir belgeyi istemiyor sadece transk. ve pasaportunuzu alýyor. good morning sir diye selamladým gayet samimi o da beni selamladý gününüz nasýl baþladý falan dedim gayet güzel þimdiye kadar dedi bende umarým þimdiden sonrada güzel olur dedim. soru ve cevaplar aynen þu yazdýklarýmýn ingilizce haliydi. çok hýzlý bir muhabbet olduðu için normalde zaman olsa uzun uzadýya cevap verebilecek olmama raðmen sadece kýsa cevaplar verdim. 
Alýntý

Bookmarks