Work and Travel
Toplam 30 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 30 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Amerikada Ula??m ve Trafik Kurallar?

Uzman Watçý
    Tecrübe Puaný
    19

Exclamation Amerikada Ula??m ve Trafik Kurallar?

Amerika'da ula??m sistemi Türkiye'ye oranla oldukça farkl?d?r. Genel olarak her Amerikal? araba sahibidir. New York, San Francisco, Washington DC ve Boston gibi büyük ?ehirler d???ndaki yerlerde toplu ta??ma sistemleri pek geli?memi?tir. Okul kampüsünde ya??yorsan?z araban?z olmadan idare edebilirsiniz. Ama kampüs d???nda ya?amay? tercih edecekseniz büyük bir ihtimalle araba alman?z gerekecektir.

Araba kullanabilmek için geçerli bir ehliyetinizin olmas? gerekmektedir. Ehliyet sorununuzu çözdükten sonra s?ra alaca??n?z arabay? seçmede. Amerika'ya ö?renci olarak geldi?iniz ve bütçenizin s?n?rl? oldu?u farzedilirse kullan?lm?? araba almak daha uygun olur. Öte yandan kullan?lm?? araba almak biraz risklidir. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken baz? noktalar vard?r:

Kullan?lm?? Araba Al?rken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kullan?lm?? arabalar? alabilece?iniz yerler araba galerileri ve direk sahibinden olmak üzere ikiye ayr?l?r.

*
    Araba galerilerinden kullan?lm?? araba ald???n?zda pazarl?k imkan?n?z pek fazla de?ildir. Fakat size satt?klar? arabalar? biraz pahal?ya satmalar?n?n yan?nda genelde 1 y?l garanti verirler ve ald???n?z araban?n bozularak elinizde hurda olmas? riskini ortadan kald?r?rlar. Ayr?ca gazeteden aray?p teker teker bulu?mak yerine gidip galeriden alman?n kolayl??? da büyüktür. Fakat bütçeniz oldukça k?s?tl?ysa sahibinden almak size %10-15 daha ucuza araba alman?z? sa?layabilir.
    *
    Sahibinden araba almak daha dertli ama daha ucuz bir çözümdür. ??e Pazar gününü bekleyerek ve sabah erkenden kalk?p bulundu?unuz bölgenin Pazar günkü gazetesini almakla ba?lamal?s?n?z. Pazar günleri gazetelerin “Classifieds” (seri ilanlar) k?sm?nda bir çok ikinci el araba ilan? görebilirsiniz. Erken kalk?n ve erkenden bütçenize uyanlar? teker teker aray?p araba sahipleriyle randevula?maya çal???n. E?er arabal? bir arkada??n?z yoksa bir günlü?üne araba kiralamak faydal? olabilir. Çünkü ço?unlukla araba sahipleri sizin evlerine gitmenizi isteyebilir. Fakat istedi?iniz bir bulu?ma noktas?na gelenler de olabilir. Bulu?ma noktas? olarak da daha önceden sizin için arabalar? kontrol etmesi için anla?t???n?z tamirciyi vermeniz i?inizi oldukça kolayla?t?racakt?r. Size en önemli tavsiyemiz tamirciye kontrol ettirmeden sahibinden ikinci el araba almaman?zd?r. Bunun için, bölgenizde bir tamirciyle önceden konu?abilirsiniz.Genelde sizin için kontrol edece?i bir kaç araba için 30-40$ ödemeniz yeterli olacakt?r. E?er arabay? alman?z durumunda onun daimi mü?terisi olaca??n?zdan bahsederseniz bu yard?m? size ücretsiz yapmas?n? da sa?layabilirsiniz.
    *
    Kullan?lm?? arabalar hakk?nda bilgiyi pazar gazetelerinin "Classifieds" bölümü d???nda okullardaki ilan tahtalar?ndan ve marketlerin giri?lerindeki standlarda bedava olarak bulunan araba dergilerinden bulabilirsiniz.
    *
    Alaca??n?z araban?n i?iniz bitti?inde kolay sat?labilmesi ve de?erinden çok kaybetmemesi aç?s?ndan Amerikan arabas? olmamas?na bak?n. En dayan?kl? arabalar genelde Japon arabalar?d?r.
    *
    Amerika'daki mesafelerin uzunlu?undan dolay? makul fiyata sat?n alabilece?iniz arabalar büyük bir olas?l?kla yüksek milde olacakt?r. Bu nedenle bu tür durumlarda en önemlisi araban?n triger kay???n? (timing bi) kontrol ettirmenizdir. Triger kay??? (Timing b) normal olarak her 60,000 milde bir de?i?melidir. De?i?tirilmezse araban?z?n tamamen kullan?lamaz duruma gelmesi riski vard?r.
    *
    Bir ba?ka bilmeniz gereken ?ey de içinde bütün ikinci el arabalar?n fiyatlar?n?m bulundu?u “Blue Book” kitapç???d?r. Bu kitapç??? dergi ve kitap satan her ma?azada bulabilirsiniz.”Blue Book” size, her marka ve her model araban?n kesin fiyat?n? bulman?zda çok yard?mc? olacakt?r. Amerika’ da normal y?ll?k kullan?m ortalama 12,000 mil olarak kabul edildi?inden senelik averaj olarak bu say?dan daha fazla kullan?lm?? arabalar?n de?eri daha dü?ük ç?kmaktad?r.

*al?nt?d?r
    bekle beni amerika

Hayalperest Watçý
    Tecrübe Puaný
    0

Araba almayı düşÃ¼nüyordum gerçekten faydalı oldu.

Forum Yöneticisi
    Tecrübe Puaný
    10

Gerçekten çok faydalı bir yazı.Çok teşekkürler.

Hayalperest Watçý
    Tecrübe Puaný
    0

faydalı bilgiler sağolasn

Hayalperest Watçý
    Tecrübe Puaný
    0

Bir?ey sormak istiyorum 20 ya??nday?m ve araba almada veya kiralamada sorun ya?ar m?y?m ? New York'a gidiyorum.

Deneyimli Watçý
    Tecrübe Puaný
    15

Yaz? oldukça faydal? olmu? ancak ba?l?k alakas?z olmu? biraz. Konuyu ara?t?ran muhtemelen bulamaz arama butonuyla.. Araba alman?n püf noktalar? gibi bir ba?l?k olsaym??, çok daha ula??labilir olurdu bence konu.

Wat Profesörü
    Tecrübe Puaný
    16

Alýntý Montesque Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Bir?ey sormak istiyorum 20 ya??nday?m ve araba almada veya kiralamada sorun ya?ar m?y?m ? New York'a gidiyorum.
    dostum amerikada 16 ya??nda ehliyet alabiliyorsun ... araban?da alabiliyorsun.. ama 21 ya??n?n alt?na araç kiralam?yorlar...

Wat Profesörü
    Yaþ
    39
    Tecrübe Puaný
    16

way.. ya ben?m arabalarla aram h?c yoktur orda s?md? ben ehl?yet alab?l?rm?y?m vede tr de gecerm?

Wat Profesörü
    Tecrübe Puaný
    16

Alýntý reyes_19 Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    way.. ya ben?m arabalarla aram h?c yoktur orda s?md? ben ehl?yet alab?l?rm?y?m vede tr de gecerm?
    evet 1 günde alabiliyorsun ve TR'de geçior...

Wat Profesörü
    Yaþ
    39
    Tecrübe Puaný
    16

Alýntý uguriceinn Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    evet 1 günde alabiliyorsun ve TR'de geçior...
    ya araba kullanmas?n? h?c b?lm?yen kac gunde al?yo yoksa b? zamanlar tr de olan kasap ehl?yet olay? ordada m? var ben?m b? dolu tan?d?g?m var okuma yazma yok ehl?yet? var hatta araba kullanmas?n? b?le b?lm?yo

Wat Profesörü
    Tecrübe Puaný
    16

ya araba kullanmas?n? h?c b?lm?yen kac gunde al?yo yoksa b? zamanlar tr de olan kasap ehl?yet olay? ordada m? var ben?m b? dolu tan?d?g?m var okuma yazma yok ehl?yet? var hatta araba kullanmas?n? b?le b?lm?yo
    amerikal?larda araba kullanmay? pek bilmiyolar zaten hepsi otomatik araç kullan?yo orda ehliyet alman?n bizim için zor k?sm? trafik levhalar?n?n ingilizcesini kurallar?n ingilizcesini bilmek onun d???nda bi problem olaca??n? sanm?yorum geçen sene bir arkada??m almaya niyetlendi yaz?l? s?navda kurallar?n ingilizcesini bilemedi?i için s?navda ba?ar?s?z oldu

Wat Profesörü
    Yaþ
    39
    Tecrübe Puaný
    16

a eyle ala ula amburleyle lap lup d?ye d?ye ogren?r?z yaz?l? kurallar? levhalar? f?lan yaw o b?s? deg?l bak s?md? sans?m? deneyes?m geld? ya olursa

Wat Profesörü
    Tecrübe Puaný
    16

a eyle ala ula amburleyle lap lup d?ye d?ye ogren?r?z yaz?l? kurallar? levhalar? f?lan yaw o b?s? deg?l bak s?md? sans?m? deneyes?m geld? ya olursa
    yani denemeye de?er özelliklede ehliyetin yoksa.. burda kursa para ver harç paras?... cart paras? curt paras?... bi ara?t?r bence bu olay?

Wat Profesörü
    Yaþ
    39
    Tecrübe Puaný
    16

Alýntý uguriceinn Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    yani denemeye de?er özelliklede ehliyetin yoksa.. burda kursa para ver harç paras?... cart paras? curt paras?... bi ara?t?r bence bu olay?
    valla asl?nda f?kr?yat?ma cuk oturdu once ehl?yet? alay?m araba kullanmas?n?da b? ara oren?r?m saka b? yana b? dolanam bakay?m bu konu hakk?nda neler bulab?l?cem..

Deneyimli Watçý
    Tecrübe Puaný
    15

valla asl?nda f?kr?yat?ma cuk oturdu once ehl?yet? alay?m araba kullanmas?n?da b? ara oren?r?m saka b? yana b? dolanam bakay?m bu konu hakk?nda neler bulab?l?cem..
    Amerika da sür orda herkes kurallara uyuyo Türkiyedeki gibi kaos hali yok orda pek. Daha rahat edersin.

Wat Profesörü
    Yaþ
    39
    Tecrübe Puaný
    16

yok ben h?c b?lm?yorum araba kullanmas?n? ehl?yet alacak kadar ogrensem yeter sonra arpa carpa ogren?r?z zaten ben gel?st?r?r?m kend?m?

Wat Profesörü
    Yaþ
    39
    Tecrübe Puaný
    16

bu arada eks? sozlukte soyle b?s? buldum belk? c?dden ehl?yet s?nav?n? dusunen arkadaslar olab?l?r paylasmak ?sted?m..

oncelikle $unu belirtiyim, turkiyeden aldiginiz ehliyetiniz ile abd'de (en azindan benim bulundugum eyalette boyle diyor kanun) 1 yil yasal olarak araba. bulundugunuz eyaletin ehliyetini almak istediginizde de oncelikle bir yazili sinava girmeniz gerekmektedir. yanli$ hatirlamiyorsam toplam 50 adet coktan secmeli soru soruluyor ve bunlarin 15'i trafik levhalari diger 35 soru ise genel trafik kurallari ile ilgili sorular. ilk bolumden 1, ikinci bolumden ise maksimum 3 yanli$ yapma hakkiniz var. eger bu sinavi ba$ari ile gecerseniz (ki sonucu hemen optik okuyucuda belli oluyor), size orada bir "learner's permit" veriliyor ve bunun ile 60 gun boyunca yaninizda normal bir ehliyeti olan bir ki$i ile trafikte yasal olarak araba kullanabiliyorsunuz. bu sure dolunca tekrar bureau of motor vehicles'a telefon edip direksiyon sinavi icin randevu aliyorsunuz. sinav gunu mutlaka bir araba bulmaniz lazim, zira onlar size kullanmaniz icin herhangi bir araba vermiyorlar. en iyi yontem tanidiginiz bir arkada$i ayarlayip sinav mahaline goturmek. sinav takriben 5 dk kadar suruyor ve hiz olarak 30-35 mph'i a$miyorsunuz. hele ki bir de duz vites (stick shift) araba ile sinava girmi$seniz yaninizda oturan gorevliden resmi olmasa da manevi bir arti puan aliyorsunuz. bu direksiyon sinavinda sadece "dur" i$aretlerine dikkat etmeniz, sola saga donu$lerde sinyal vermeyi unutmamaniz, ani fren yapmamaniz ve park ederken anormal bir hata yapmamaniz "operator driver licence"'i almanizi garantiletecektir. sinavi gecip gecmediginiz 10-15 dakika icinde size bildirelecek ve cok buyuk bir ihtimalle devlet dairesinden cebinizde ehliyetinizle ayrilacaksiniz.

Deneyimli Watçý
    Tecrübe Puaný
    16

yok ben h?c b?lm?yorum araba kullanmas?n? ehl?yet alacak kadar ogrensem yeter sonra arpa carpa ogren?r?z zaten ben gel?st?r?r?m kend?m?
    reyes,orada araba kullanmak zaten kolay.ehliyet almak ta öyle.yaln?z eyaletlere göre prosedürler ve bekleme süreleri de?i?iyor. tr ehliyetin varken almak daha kolay. ancak ehliyetin yoksa yaz?l? s?nav? geçtikten sonra verdikleri permit ile 6 ay sonra s?nava girildi?ini duymu?tum eyaletin birinde.gidece?in eyaletin dmv web sitesinden ayr?nt?l? bilgi alabilirsin...ama çarpa çarpa ö?renme olay?n? bir daha dü?ün derim ben

Acemi Watçý
    Tecrübe Puaný
    0

Amerikadaki trafik kurallar?n?n veya trafikte kar??la?abiliceklerinin tükiyedekine göre biraz farkl? oldu?unu duydum , bilgisi olan varsa e?er yard?mc? olabilir mi ?

Üstad
    Tecrübe Puaný
    22

Alýntý cag Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Amerikadaki trafik kurallar?n?n veya trafikte kar??la?abiliceklerinin tükiyedekine göre biraz farkl? oldu?unu duydum , bilgisi olan varsa e?er yard?mc? olabilir mi ?
    h?z s?n?rlar?n? a?mad???n sürece pek bi?ey olmaz texsdaysan radar tespit cihazlar? var hemde yasal onlar? kullanabilirsin ayr?ca polis seni durdurdu?unda arabadan inmemen ve ellerin direksiyonda beklemen laz?m en önemli olanlar bunlar
    ya olduðun gibi görün yada gözüme görünme!!!

Profesyonel Watçý
    Tecrübe Puaný
    20

Alýntý matador_36 Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    h?z s?n?rlar?n? a?mad???n sürece pek bi?ey olmaz texsdaysan radar tespit cihazlar? var hemde yasal onlar? kullanabilirsin ayr?ca polis seni durdurdu?unda arabadan inmemen ve ellerin direksiyonda beklemen laz?m en önemli olanlar bunlar
    arabadan inipte polisin yan?na gitmeye yeltenirsen (ki tr de polis arabada bekler sen gidersin yan?na) vurulma riskin bile var haberin olsun
    2008,2009,2011 wat katýlýmcýsý

2008-NY-Thendara City-Van Aukens Inn-Dish Washer

2009-VA-Doswell City-Kings Dominion-Ride Host

2011-VA-Doswell City-Kings Dominion-Ride Host

Efsane Watçý cAv - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Tecrübe Puaný
    24

Alýntý kayhan86 Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    arabadan inipte polisin yan?na gitmeye yeltenirsen (ki tr de polis arabada bekler sen gidersin yan?na) vurulma riskin bile var haberin olsun
    Aynen genelde bir el silahta di?er el fenerde fenerde tam gözün üstünde oluyor.Birde sürücü belgesi adamlar?n o kadar umrunda de?il önemli olan kafan?n nas?l oldu?u.Sarho? yakalanay?m demeyin.

Deneyimli Watçý
    Tecrübe Puaný
    16

Alýntý cag Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    bende bir iki ?ey ekleyim: 1.la'de k?rm?z?da sa?a dönmek serbest,ama durup beklersen arkandan korna çalan kimse olmaz 2.trafik ???klar? kav?aklarda yolun kar??s?nda bulunur yani e?er ?????n alt?nda duray?m dersen kav?a??n tam ortas?nda durmu? olursun. 3.otobanlarda h?z s?n?r? 65 mil yazar ama 70-75 e kadar müsaade edilir(interstate lerde). 4.bizdekinin aksine ?erit kavram?n? tam anlam?yla kullan?rlar. 5.yolun ortas?ndan kar??dan kar??ya geçerseniz ve bir polis arabas?yla göz göze gelirseniz "ne var la ben bunu ilk defa yapm?yom" bak??? at?n,yeterlidir (ama yayaya dahi ceza kesme yetkileri var.) ve son olarak "alkol al?p trafi?e ç?kmay?n!!!!!!!!"
    arkada?lar zaten yeteri kadar anlatm??lar bu hususu...

Alýntý cAv Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Aynen genelde bir el silahta di?er el fenerde fenerde tam gözün üstünde oluyor.Birde sürücü belgesi adamlar?n o kadar umrunda de?il önemli olan kafan?n nas?l oldu?u.Sarho? yakalanay?m demeyin.
    evet.zaten ehliyet ruhsat sorarken 2.olarak içip içmedi?inize bak?yorlar ve ikna olmalar? zaman alabiliyor..ald???n?z alkolün miktar?na ve sorular?na verdi?iniz cevaplar?na göre de davran??lar? de?i?ken olabiliyor...ek olarak,oran?n polisi bizim gibi rahat de?il.siz ne kadar kan?t gösterirseniz gösterin,onlar sizin masum oldu?unuzu anlayana kadar suçlusunuz onlar?n gözünde....ha,suçsuz oldu?unuzu anlas?nlar,?amata bile yapars?n?z

Uçuþa Hazýr Watçý
    Tecrübe Puaný
    16

mesela NY eyaletinde ehliyet almadan önce 5 günlük e?itim gibi bi?ey war,

Bide trafik kurallar?yla ilgili ho? bi detay, yolun ba??nda göründü?ünüz anda bütün arabalar duruyo!!!!
    Ah! küçük hokkabazlýk, sefil aynalý dolap;
    Bir þapka, bir eldiven, bir maymun ve inkýlap! NFK

Deneyimli Watçý
    Tecrübe Puaný
    16

Alýntý sum Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    mesela NY eyaletinde ehliyet almadan önce 5 günlük e?itim gibi bi?ey war,

Bide trafik kurallar?yla ilgili ho? bi detay, yolun ba??nda göründü?ünüz anda bütün arabalar duruyo!!!!
    hocam,bu e?itim daha önceden ülkesinde ehliyeti olanlar için de geçerlimi?

bende bir ayr?nt? vereyim, stop levhalar?na ve k?rm?z? ???klara gecenin köründe bile inan?lmaz dikkat ediyorlar....ayr?ca yol size ye?il,yayaya k?rm?z? yansa bile yaya geçti?inde (özellikle sa?a dönü?lerde) yaya yoldayken,kar?? kald?r?ma geçene kadar durur beklerler...

taksilerden de bahsedeyim...taksiciye adres sorsan?z genelde söylemez,tam adresi ver,gps ten yazay?m der.varaca??n?z yere var?ncada pi?kin pi?kin bah?i? isterler...ben son günlerde la downtowndan bizim kasabaya kadar otoban ve kasaba içi yollar? kendim tarif ettim...taksici yabanc? oldu?umu anlamas?na ra?men bu kadar yol bilmeme ?a??rm??t?

Acemi Watçý
    Tecrübe Puaný
    0

Güzel ayr?nt?lar te?ekkürler , gidince ya??y?caz art?k ne nedir .

Siteden Uzaklaþtýrýldý
    Tecrübe Puaný
    0

harika bi yaz? te?ekürler

Acemi Watçý
    Tecrübe Puaný
    0

Güzel bi noktaya de?inmi?sin hocam, te?ekkürler yaz? için

Araþtýrmacý Watçý
    Tecrübe Puaný
    14

nas?l yaa ehliyetim yok oraya gidince bu s?nav? geçersem 1 günde para vermeden ehliyet sahibimi oluyorum yani

Profesyonel Watçý
    Yaþ
    37
    Tecrübe Puaný
    16

güzel konu güncel tutmak istedim..

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanýcýlar

Þu anda 1 kullanýcý bu konuyu görüntülüyor. (0 kayýtlý ve 1 misafir)