Ben bu konunun biraz daha gündemde kalmasý ve güncelliðini korumasý için bu konu hakkýnda bir þeyler söylemek istiyorum.
Elbette ki sizlerin de bu konudaki düþüncelerinizi bilmek isterim.
Þahsen ýrkçýlýk ya da anti-islam gibi akýmlarýn ülkelerle deðil de þahýslarla alakalý bir mevzu olduðuna inanýyorum.2 kere WAT deneyimi yaþadým ve dinim ya da ýrkýmla ilgili olumsuz hiçbir tavýrla karþýlaþmadýðým gibi insanlar farklýlýklarým konusunda bana destek oldular.Neticede din insanlarýn iç dünyasý ile ilgilidir ve herkesin þahsi seçimidir.Irk konusunda ise insanlar arasýnda ayrýmcýlýk yapmak tek kelimeyle bana acizlik gibi geliyor.Hepimiz iyi biliyoruz ki istisnasýz hiç bir insan ülkesini,ýrkýný ya da rengini kendisi seçmiyor.Hal böyle iken insanlar arasýnda bu tip unsurlardan dolayý ayrýmcýlýkta bulunmak bence gerçekten acizlik.
Amerika kanunlarý ayrýmcýlýk konusunda son derece serttir.Geçen bir dersde Amerikalý bir hocam Amerika'da iþ baþvuru formlarýnda fotoðraf kullanmanýn ya da yaþý belirtmenin yasalara karþý olduðunu söylemiþti.Buradaki neden ise fotoðraf kullandýðýnýz takdirde cinsiyetinizden ötürü ya da yaþýnýzý belirttiðinizde yaþýnýzdan ötürü ayrýmcýlýða uðrayabilirsiniz.Böylesine bir düþünceyi takdir etmemek mümkün deðil.
Din konusunda aklýma gelen diðer uygulamalardan bahsedeyim.2006 yýlýnda KFC adlý restoranda çalýþmak için baþvuruda bulunmuþtum.Ýþe alýndýktan sonra bize þirket ve iþ hakkýnda bilgi veren bir kitapçýk vermiþlerdi.Bu tip þeylerle ilgili olduðumdan dolayý bu kitapçýðý baþtan sonra okumuþtum.Þimdi bu kitapçýktan bir takým satýrlar aktarayým, lütfen bunlara dikkat edin:
-KFC çalýþanlarýnýn sakal býrakmalarý yasaktýr.Ancak hastalýk ya da dini inancýnýzdan dolayý bunu yapmanýz gerekiyorsa bunda özgürsünüz.
- KFC çalýþanlarý dinlerini yaþama konusunda haftanýn belirli günleri ya da günün belirli saatleri ücreti ödenmemesi kaydýyla diledikleri þekilde izin alabilirler.
Bunlar üzerinden 2 yýla yakýn zaman geçmesine raðmen halen aklýmda kalan bir takým satýrlar.Bunlarý okuyunca insanýn iç çekmemesi mümkün deðil galiba.
Dolayýsýyla Amerikada iken dininiz,ýrkýnýz ya da yukarýda bahsettiðimiz bir takým unsurlardan dolayý herhangi bir ayrýmcýlýða uðrarsanýz bunun ülkeyle bir alakasý yoktur ve bu davranýþ sadece yapan kiþinin bir ayýbýdýr ki ben böylesine bir tavýrla karþýlaþacaðýnýza da pek ihtimal vermiyorum.Eðer böylesine bir durumla iþyerinizde karþýlaþýrsanýz bu durumu manager'inize bildirirseniz emin olun ki bu olay karþýsýnda en sert önlemi alacak ve sizi kesinlikle maðdur etmeyeceklerdir.
2 kere Wat deneyimimin ardýndan þu anda Almanya'da yaklaþýk 6 aydýr deðiþim öðrencisi olarak bulunuyorum.Daha önce yurtdýþýna çýkan insanlar için sýkça söylenilen "ufkunuz açýlacak" þeklinde bir ibarenin ne anlama geldiðini merak ederdim ve sanýrým artýk bunu anladým.
Burada sýk sýk yolda gezen rahibe olduklarýný tahmin ettiðim insanlar görüyorum.Bu kadýnlar inançlarý gereði siyaha benzeyen ve tüm vücudunu kaplayan bir elbise giyiyorlar ve yine inançlarý gereði hayatý boyunca evlenmiyorlar.Þimdi bu insanlarýn inançlarýnýn doðru ya da yanlýþ olduðu tartýþýlýr ancak bu insanlarýn sýrf inançlarýnýn gereði olarak zorunlu olmadýklarý halde diðer insanlara göre son derece zor bir hayatý seçmeleri ve bunu devam ettirmeleri bende kesinlikle büyük bir takdir uyandýrýyor.Bu tarz bir yaþam tarzýný seçmek ve devam ettirmek benim için mümkün olmayabilir ancak bunu yapanlarý takdir etmek ve elimden gelirse bu konuda insanlara yardýmcý olmak benim gerçekten mutlu eder.

Alýntý
Bookmarks