Ben bu konunun biraz daha gündemde kalması ve güncelliğini koruması için bu konu hakkında bir şeyler söylemek istiyorum.

Elbette ki sizlerin de bu konudaki düşüncelerinizi bilmek isterim.

Şahsen ırkçılık ya da anti-islam gibi akımların ülkelerle değil de şahıslarla alakalı bir mevzu olduğuna inanıyorum.2 kere WAT deneyimi yaşadım ve dinim ya da ırkımla ilgili olumsuz hiçbir tavırla karşılaşmadığım gibi insanlar farklılıklarım konusunda bana destek oldular.Neticede din insanların iç dünyası ile ilgilidir ve herkesin şahsi seçimidir.Irk konusunda ise insanlar arasında ayrımcılık yapmak tek kelimeyle bana acizlik gibi geliyor.Hepimiz iyi biliyoruz ki istisnasız hiç bir insan ülkesini,ırkını ya da rengini kendisi seçmiyor.Hal böyle iken insanlar arasında bu tip unsurlardan dolayı ayrımcılıkta bulunmak bence gerçekten acizlik.

Amerika kanunları ayrımcılık konusunda son derece serttir.Geçen bir dersde Amerikalı bir hocam Amerika'da iş başvuru formlarında fotoğraf kullanmanın ya da yaşı belirtmenin yasalara karşı olduğunu söylemişti.Buradaki neden ise fotoğraf kullandığınız takdirde cinsiyetinizden ötürü ya da yaşınızı belirttiğinizde yaşınızdan ötürü ayrımcılığa uğrayabilirsiniz.Böylesine bir düşünceyi takdir etmemek mümkün değil.

Din konusunda aklıma gelen diğer uygulamalardan bahsedeyim.2006 yılında KFC adlı restoranda çalışmak için başvuruda bulunmuştum.İşe alındıktan sonra bize şirket ve iş hakkında bilgi veren bir kitapçık vermişlerdi.Bu tip şeylerle ilgili olduğumdan dolayı bu kitapçığı baştan sonra okumuştum.Şimdi bu kitapçıktan bir takım satırlar aktarayım, lütfen bunlara dikkat edin:

-KFC çalışanlarının sakal bırakmaları yasaktır.Ancak hastalık ya da dini inancınızdan dolayı bunu yapmanız gerekiyorsa bunda özgürsünüz.
- KFC çalışanları dinlerini yaşama konusunda haftanın belirli günleri ya da günün belirli saatleri ücreti ödenmemesi kaydıyla diledikleri şekilde izin alabilirler.

Bunlar üzerinden 2 yıla yakın zaman geçmesine rağmen halen aklımda kalan bir takım satırlar.Bunları okuyunca insanın iç çekmemesi mümkün değil galiba.

Dolayısıyla Amerikada iken dininiz,ırkınız ya da yukarıda bahsettiğimiz bir takım unsurlardan dolayı herhangi bir ayrımcılığa uğrarsanız bunun ülkeyle bir alakası yoktur ve bu davranış sadece yapan kişinin bir ayıbıdır ki ben böylesine bir tavırla karşılaşacağınıza da pek ihtimal vermiyorum.Eğer böylesine bir durumla işyerinizde karşılaşırsanız bu durumu manager'inize bildirirseniz emin olun ki bu olay karşısında en sert önlemi alacak ve sizi kesinlikle mağdur etmeyeceklerdir.

2 kere Wat deneyimimin ardından şu anda Almanya'da yaklaşık 6 aydır değişim öğrencisi olarak bulunuyorum.Daha önce yurtdışına çıkan insanlar için sıkça söylenilen "ufkunuz açılacak" şeklinde bir ibarenin ne anlama geldiğini merak ederdim ve sanırım artık bunu anladım.

Burada sık sık yolda gezen rahibe olduklarını tahmin ettiğim insanlar görüyorum.Bu kadınlar inançları gereği siyaha benzeyen ve tüm vücudunu kaplayan bir elbise giyiyorlar ve yine inançları gereği hayatı boyunca evlenmiyorlar.Şimdi bu insanların inançlarının doğru ya da yanlış olduğu tartışılır ancak bu insanların sırf inançlarının gereği olarak zorunlu olmadıkları halde diğer insanlara göre son derece zor bir hayatı seçmeleri ve bunu devam ettirmeleri bende kesinlikle büyük bir takdir uyandırıyor.Bu tarz bir yaşam tarzını seçmek ve devam ettirmek benim için mümkün olmayabilir ancak bunu yapanları takdir etmek ve elimden gelirse bu konuda insanlara yardımcı olmak benim gerçekten mutlu eder.