..................................
..................................
Konu barasorlu tarafýndan (08-12-2018 Saat 04:27 PM ) deðiþtirilmiþtir.
Hocam bildiðiniz gibi Amerika 300 milyon civarý nüfusa sahip olan ve son derece kozmopolit bir ülke.Geçen bir dersde hocamýz Amerika için ming pot tabirini kullanmýþtý.Bütün insanlarýn,milletlerin birarada olduðu bir kaynaþma noktasý diyelim.
Amerikada insanlarýn müslümanlara bakýþý o kadar geniþ bir meseledir ki bu kiþilere,kaldýðýnýz yere,muhatap olduðunuz kiþiye kýsacasý bir çok faktöre göre deðiþir.
2006 yýlýnda çalýþtýðým otelde iþverenim ve çalýþma arkadaþlarým dinimize son derece saygýlýydýlar.Öðle yemeklerinde bize özel sebzeli ya da içinde domuz eti olmayan pizza yollarlardý.O an kaldýðým yer Virginia'da Newport News adlý bir þehirdi ve insanlar müslümanlýða karþý önyargýlý deðillerdi.
Fakat insanlarýn müslümanlar hakkýnda son derece yanlýþ fikirleri de var.Misal verecek olursa baþýmýz aðrýdýðý zaman aspirin içmediðimizi düþünenlerden tutun da(ne alakaysa iþte) müslümanlarýn müslüman olmayanlarý öldürme hakkýnýn olduðunun doðru olup olmadýðýný bana soranlar da vardý.Burada da iþler biraz bize düþüyor.Ýnsanlarýn akýllarýndaki önyargýyý yýkmak ve onlara iþin doðrusunu göstermek bir nevi görevimiz diye düþünüyorum.
Tabii iþin bir de diðer boyutu var.Bazý insanlar müslümanlarý potansiyel terörist olarak görüyorlar,onlar hakkýnda hiç ama hiç iyi fikirlere sahip olmadýklarýný rahatlýkla söyleyebilirim.
Size aþaðýda bir link vereceðim ve sizden ricam bu videoyu defalarca izlemeniz.Bu video sayesinde Amerika'da insanlarýn müslümanlara karþý düþüncelerini biraz daha iyi anlayabilirsiniz.
Linki vermeden önce müsadenizle videonun kýsa bir çözümlemesini aþaðýya ekliyorum.
Olay þu þekilde geliþiyor ve olaylar saniye saniye gizli kamera tarafýndan kaydediliyor.Baþý kapalý bir müslüman bayan, bir restorana yiyecek almak için giriyor.Bu video ABC televizyonu tarafýndan hazýrlanýyor.Restorandaki garson, müslüman bayana servis yapmak bir yana aðýr hakaretlerde bulunuyor(garson da ABC'nin bir çalýþaný).Burada amaç bir müslüman bayan hakarete uðradýðý zaman insanlarýn nasýl tepki vereceði.
Garson, bayana þu tarz þeyler söylüyor:
How do I know you are not terrorist.Terrorist look like you.You are not dressed like American.Get on your camel and get back to where you came from...vs Yani restorana yiyecek bir þeyler almak için giren bayan yiyecek almak bir yana sýrf baþý kapalý olduðu için son derece aðýr hakaretlere uðruyor
Ýþin enteresan tarafýna gelecek olursak.Bir takým insanlar garsonun bu davranýþýný destekliyor ve doðru davrandýðýný söylüyor.
Ýþin takdire þayan tarafý ise insanlarýn büyük çoðunluðu ise garsona iðrenç olduðunu,bu þekilde davranamayacaðýný ve benzeri þeyler söylüyorlar.Bazý insanlar dükkaný terkediyor ve bir daha oraya gelmeyeceklerini söylüyor.Bazýlarý ise garsona manager'i ile konuþmak istediklerini söylüyorlar.
Son bir not:Videoda garson bayana Amerikalý gibi giyinmediðini söylüyor.Kadýn daha sonra Amerikalý olduðunu ve Amerika'da doðduðunu fakat buna raðmen bir takým insanlarýn kendisini Amerikalý olarak kabul etmediklerini söylüyor.
Þahsi yorumum ise þudur: Amerikalý olmak demek standart bir giyim tarzýna sahip olmak demek deðildir.Bence Amerikalý olabilmek deðiþik inançlara,ýrklara,düþüncelere karþý önyargýsýz ve saygýlý olabilmektir.
http://www.youtube.com/watch?v=PqbQW...og.miracc.com/
2008,2009,2011 wat katýlýmcýsý
2008-NY-Thendara City-Van Aukens Inn-Dish Washer
2009-VA-Doswell City-Kings Dominion-Ride Host
2011-VA-Doswell City-Kings Dominion-Ride Host
...........................
Konu barasorlu tarafýndan (08-12-2018 Saat 04:27 PM ) deðiþtirilmiþtir.
Mükemmel bir video. Bu videonun farklý bir platformda tartýþýlmasý gerekiyor. Özellikle Türkiye'de ki baþörtüsü konusunu düþününce...
valla muslimanlara potansiyel bi terorist olarak baktýklarýný sanmýyorum..yabancýlarýn acayip yardýmsever ve onyargý içerisinde olmadýklarýný olmadýgýný da ..
arakdaþa katýlýyorum
ameriakda kimden yardým istediysem son derece kibar þekilde bana yardým etti
ameriaklýlar inanýlamz ayrdým sever inasanlar. her millete bazen kotusu cýkar
.ama genle cok cok cok iyi insanlar .benim baþýmdan pek cok olay gectide
þimdi anlatsam 3 sayfa cýakr kýsacasý ABd liler türkelrden cok daha iyi emin olun
dunayada türkelrden daha irkçi millet kalmadý zaten
baþýmdan gecen olay
'' otobuse binmiþiz kýzýn biri bayýldý bende arkada oturuyorum baktým .
otobuste bide turk grup vardý ..kzýalr erkekler felan ..kimsede su yok turk
bi kýzýn elinde su vardý ..yabancýnýn biri suyu verebilirmisin diyo ..
bu kýz '' hayýr vermem hem hýristyan hem turk degil''
diyodu þok oldum arkadaþlarýda biþi demiyodu
zaten turk olarak 2 3 kiþi kaliteli insan vardý gerisi kaypak
5 para etmez adamlardý ve benim mahalede 100 yakýn turk vardý
ben utanýyorum bunalrýn yaptýklarýný anltmaya .
hayýr arkadaþ amerikalýlar asla kotu niyetli deigl on yargýlýd egil merak etmeyin
keþke olmasaydýn, ama çok haklýsýn...
bütün bir yaz boyunca, kimden ne kadar yardým istediysem ya da baþka bir sebepten dolayý muhatap olduysam hepsi gayet kibar ve sabýrlý davrandýlar, din,dil, ýrk bakmadan güleryüzlüydüler, ta ki amsterdamdaki aktarmada iki tane kýzla ayný sýraya gecene kadar... kýzlar gayet bütün sýradaki insanlar, birtakým ünlüler, ve diðer birsürü insan hakkýnda o kadar saygýsýz ve seviyesizdiler ki, Türk olarak ben utandým.... gerçekten dünyada bu kadar kasýntý, kendini olmadýðý gibi gösteren ve doðuþtan +20 kibir puanýyla yaþayan insanlar yok sanýrým... niye böyleyiz bende bilmiyorum...
(aþýrý bozuk bir yazý oldu gene itibariyle farkýndayým, ama hatýrlayýnca o kadar sinirlendim ki bu çýkabildi ancak, kusura bakmayýn)
Betrayer... in truth, it was I who was betrayed. Still, I am hunted. Still, I am hated. Now, my blind eyes see what others cannot...
.........................................
Konu barasorlu tarafýndan (08-12-2018 Saat 04:28 PM ) deðiþtirilmiþtir.
Ben bu konunun biraz daha gündemde kalmasý ve güncelliðini korumasý için bu konu hakkýnda bir þeyler söylemek istiyorum.
Elbette ki sizlerin de bu konudaki düþüncelerinizi bilmek isterim.
Þahsen ýrkçýlýk ya da anti-islam gibi akýmlarýn ülkelerle deðil de þahýslarla alakalý bir mevzu olduðuna inanýyorum.2 kere WAT deneyimi yaþadým ve dinim ya da ýrkýmla ilgili olumsuz hiçbir tavýrla karþýlaþmadýðým gibi insanlar farklýlýklarým konusunda bana destek oldular.Neticede din insanlarýn iç dünyasý ile ilgilidir ve herkesin þahsi seçimidir.Irk konusunda ise insanlar arasýnda ayrýmcýlýk yapmak tek kelimeyle bana acizlik gibi geliyor.Hepimiz iyi biliyoruz ki istisnasýz hiç bir insan ülkesini,ýrkýný ya da rengini kendisi seçmiyor.Hal böyle iken insanlar arasýnda bu tip unsurlardan dolayý ayrýmcýlýkta bulunmak bence gerçekten acizlik.
Amerika kanunlarý ayrýmcýlýk konusunda son derece serttir.Geçen bir dersde Amerikalý bir hocam Amerika'da iþ baþvuru formlarýnda fotoðraf kullanmanýn ya da yaþý belirtmenin yasalara karþý olduðunu söylemiþti.Buradaki neden ise fotoðraf kullandýðýnýz takdirde cinsiyetinizden ötürü ya da yaþýnýzý belirttiðinizde yaþýnýzdan ötürü ayrýmcýlýða uðrayabilirsiniz.Böylesine bir düþünceyi takdir etmemek mümkün deðil.
Din konusunda aklýma gelen diðer uygulamalardan bahsedeyim.2006 yýlýnda KFC adlý restoranda çalýþmak için baþvuruda bulunmuþtum.Ýþe alýndýktan sonra bize þirket ve iþ hakkýnda bilgi veren bir kitapçýk vermiþlerdi.Bu tip þeylerle ilgili olduðumdan dolayý bu kitapçýðý baþtan sonra okumuþtum.Þimdi bu kitapçýktan bir takým satýrlar aktarayým, lütfen bunlara dikkat edin:
-KFC çalýþanlarýnýn sakal býrakmalarý yasaktýr.Ancak hastalýk ya da dini inancýnýzdan dolayý bunu yapmanýz gerekiyorsa bunda özgürsünüz.
- KFC çalýþanlarý dinlerini yaþama konusunda haftanýn belirli günleri ya da günün belirli saatleri ücreti ödenmemesi kaydýyla diledikleri þekilde izin alabilirler.
Bunlar üzerinden 2 yýla yakýn zaman geçmesine raðmen halen aklýmda kalan bir takým satýrlar.Bunlarý okuyunca insanýn iç çekmemesi mümkün deðil galiba.
Dolayýsýyla Amerikada iken dininiz,ýrkýnýz ya da yukarýda bahsettiðimiz bir takým unsurlardan dolayý herhangi bir ayrýmcýlýða uðrarsanýz bunun ülkeyle bir alakasý yoktur ve bu davranýþ sadece yapan kiþinin bir ayýbýdýr ki ben böylesine bir tavýrla karþýlaþacaðýnýza da pek ihtimal vermiyorum.Eðer böylesine bir durumla iþyerinizde karþýlaþýrsanýz bu durumu manager'inize bildirirseniz emin olun ki bu olay karþýsýnda en sert önlemi alacak ve sizi kesinlikle maðdur etmeyeceklerdir.
2 kere Wat deneyimimin ardýndan þu anda Almanya'da yaklaþýk 6 aydýr deðiþim öðrencisi olarak bulunuyorum.Daha önce yurtdýþýna çýkan insanlar için sýkça söylenilen "ufkunuz açýlacak" þeklinde bir ibarenin ne anlama geldiðini merak ederdim ve sanýrým artýk bunu anladým.
Burada sýk sýk yolda gezen rahibe olduklarýný tahmin ettiðim insanlar görüyorum.Bu kadýnlar inançlarý gereði siyaha benzeyen ve tüm vücudunu kaplayan bir elbise giyiyorlar ve yine inançlarý gereði hayatý boyunca evlenmiyorlar.Þimdi bu insanlarýn inançlarýnýn doðru ya da yanlýþ olduðu tartýþýlýr ancak bu insanlarýn sýrf inançlarýnýn gereði olarak zorunlu olmadýklarý halde diðer insanlara göre son derece zor bir hayatý seçmeleri ve bunu devam ettirmeleri bende kesinlikle büyük bir takdir uyandýrýyor.Bu tarz bir yaþam tarzýný seçmek ve devam ettirmek benim için mümkün olmayabilir ancak bunu yapanlarý takdir etmek ve elimden gelirse bu konuda insanlara yardýmcý olmak benim gerçekten mutlu eder.
bunlar bide tTürkleri temsil ediyo orda haa ayýp walla
orda ona bisi olsa nolcaktý acaba kac müslüman var cevresinde hanfendinin :-))
Amerikada tabiki ýrkçýlýk vs tarzý konularla muhattab olucaðýmýzý düþünmüyorum bile yanlýz kendi ülkemizide kendi koþullarý içinde deðerlendirmek zorundayýz.Her ülkeyi kendi koþullarýnda deðerlendirmemiz gerektiði gibi.Kendi ülkemize tü kaka amerikayaysa cici dersek biyerlere haksýzlýk etmiþ oluruz gibi geliyo
All the miles that separate disappear now when I'm dreaming of your face..
Ben o kadar mükemmel insanlar olduklarýna inanmýyorum devletleri dünyanýn anasýný sattý kan dökmediði coðrafya kalmadý adamlar gýk cýkarmýyorlar. Herneyse bir olay anlatayým bari oradaki arkadaþýmla ilgili.
Çocuk çok koyu solcu. Kominist felan hatta. Hatta dedesi þuan chp millet wekili chp de bakanlýk yapmýþ. Allah'ýn var olduðunu anlatmak için neler çektik. Ya bilmem olabilir felan diyodu. yani anlayýn din ile ne kadar alakadar olduðunu.(chpli arkadaþlar alýnmasýn biz dinsiz miyiz felan diye ben olayý daha ii anlamanýz için vurguladým herkesin kiþisel tercihi isteyen az isteyen çok isteyen hiç inanmaz).Herneyse çocuða bir iki tip sürekli terörist aþaðý terörist yukarý diyormuþ. baya üstüne gitmiþler bu da sinirlenmiþ tipleri duvara yapýþtýr okul koridorunda. olay okul müdürne gitmiþ okul müdürü ne dese beðenirsiniz. okulda sorun çýkarýyorsun okuldan ayrýlman gerek. çocuðun ankara sýký tanýdýklarý araya girerek olayý yatýþtýrmýþ. Yani öyle bir çocuða bunu yapanlarýn ( birde eðitimliler düþünün) herkese zorluk çýkaracak potansiyele sahip olduklarýna inanýyorum.
Ama Türkiyeden daha esnek olduklarý kesin. Kendi ülkemiz de insanlar bu kadar müslüman kesimin üstüne gidiyorsa orada yapýlanlarý doðal karþýlamak gerek aslýnda...
ya ses cýkarmak farklý birsey biz Türk halký olarak ne ses cýkarýyoz ki sanki sonucta savaslar devlet politikalarý
doðru bizim çýkardýðýmýz ses sadece incirlikten kalkan amerikan jetlerinin sesleri![]()
Amerikanýn olayý çoklu yapýsýnda zaten,ben bostonda bulunmuþtum gerçekten saygýyý hak eden bir yaklaþýmlarý var ýrkçýlýk ve dini düþünce konusunda.9/11 biraz zarar verdi bu yapýya elbette ama bunuda kabul etmek gerek,sonuçta yapan veya yaptý denilenler müslüman.Ben müslümandan ziyade araplara yaklaþýmlarýnda biraz deðiþim olduðunu düþünüyorum.
*EnFla ProDuction™*
Ben açýkçasý amerikanýn politikalarýnýn eleþtirilmesini çok yerli bulmuyorum.Bütün dünyaya saldýrýyo ona bunu diyo buna þunu yaptýrýyo vs..Biz eðer dünyanýn en güçlü ülkesi olsaydýk kimse bize höt dur bakalým nereye diyemeseydi biz dünya barýþý içinmi çalýþýrdýk?.Tabiki hayýr gücümüzü muhafaza edebilmek ve bu aradaki farký açmak için çalýþýrdýk.Ýnsanlarýn ölmesini onaylýyor tabiki deðilim ama dünyadaki bu sistemin ve dengelerin korunmasý amacýnýn yanýnda biz insanlar görünmeyecek kadar küçüðüz.O yüzden bu sistem yüzyýllardýr devam ediyo ve yüzyýllardýr insanlar bu denge ve sistem uðruna ölüyo.Suç amerikanýn deðil yani.Amerikanýn yerinde bi baþkasý olsa aynýsýný yapardý.
yada hristiyan kýrým haný rus çarý görmektense osamanlý sarýðý görmeyi tercih ederim diye biraz daha kan akýtsýn diye söyledi sanýrým
Orak biz gucluyken yani osmanlý zamaný din iicn savastýk ve dunyaya huzur getirdik boyle vahset getirmedik barýs demokrasi diye heryere savas acmadýk gerektigi icin yaptýk. adamalr gelin bizi fethedin ne zaman gelceksiniz diye balkanalrdan haber yolluyolar sdusun yani ozgurlugu kim getirmis kim goturmus
arkadaþlar vatanýnýzý düþünün : Amerikalýlra böyledir böyle düþünürler diye genellemek bence yanlýþ ülkemizde de 46039 türlü düþünen insan var herbiri birini tutmaz ki.
Time division multiplexing of fibre optic interferometric sensor
osmanlý tabiki bi örnek.zamanýnda koloniyal güç olmak adýna savaþan fransa ingiltere japonya almanya hollanda hepsi birer örnek hepsi gittikleri yerleri yaðmaladýlar yaktýlar yýktýlar.Bugün amerika oraya demokrasi deðilde ben þeriat getirmek için saldýrýyorum yakýyorum yýkýyorum dese biri çýkýpta hop dur bakalým diyebilecekmi?demeyecek diyemeyecek o yüzden onlarý eleþtirmeyelim diyorum ben sadece.Bizde yaptýk tüm dünyada yaptý yine yapýcaklar..
kardeþ yanlýþ anladýn galiba ben osmanlýyý kötüleyecek kadar kaný bozuk deðilim. osmanlý tüm dünyaya barýþ ve refahý getirdi. fatihin yazdýðý balkan fermenýný aö bir bak istersen. kimin ýrzýna geçilmiþ kimin çocuðu katledilmiþ osmanlýda adamlar gel al devletimizi yönet demiþ. ispanya kralý yahudileri doðrarken biz gemilerle gidip almýþýz izmire selanike yerleþtirmiþiz. asýl insan sevgisi bu din gözetmeden mazlumun yanýnda zalimin karþýsýnda olmak !
genellemek yanlýþ olur tabi ki ama öyle süper yardým severler baya insancýl takýlýyorlar laflarýda bence çok havada kalýyor tablo önümüzdeyken...
ben burda goruyom surekli sýrýýyolar ki zaten amerika avrupa vs batý toplumlarýnda cogu kendi ulusal marslarýný bilmicek kadar cahil býrakýlmýs ki kendi kendine dusunemezler devlet bole derse he derler
yok osmanlý tarihinide karþýlaþtýrmalý olarak okursak yani kendi tarih kitaplarýmýz+baþka kaynaklar olmak üzere bizim atalarýmýzýnda osmanlýnýnda yaptýðý þuan amerikanýn yaptýðýna benzer davranýþlar var.Osmanlýnýn en çok yaptýðý mesela yerleþtirme politikasý wardýr sende bilirsin tarihle alakan warsa.yeni ele geçirdiði bi bölgedeki insanlarý yer yurt eþ dost tanýmadan alýp kmlerce ötede baþka biyere koymak ordakinide alýp yeni alýnan yere yerleþtirmek.Bu bi politikaydý bence çok akýllýcaydý ve gerekliydi o kadar büyük bi imparatorluk için ama insani olduðunu söylersek yanlý davranmýþ oluruz.Ama dediðim gibi ben zaten devlet politikalarýnda bu büyük düzende hümanist bi yaklaþým olamayacaðýný deminde söyledim,o yüzden osmanlýnýn bu uyguladýðý politikaya saygý duyuyorum,eleþtiremem dönem onu gerektirmiþ yapmýþýz.
iii dee baba biz kan dökmeden yapmýþýz. hukuk da bir kural wardýr "düþmanýn þahitliði en büyük delildir" düþün isveç kralý fransa kralý ispanyalý yahudiler kýrým devleti gidip yardým istiyorlar kendi dindaþlarýna karþý farklý bir din mensubundan. Eðer, osmanlý eli kanlý devletse neden yardým istesinler þimdi hangi mazlum devlet abd den ing. yardým istiyor.Kurdun eline kuzuyu elini kolunu baðlayarak vermek olur bu bence osmanlý ve abd yi kýyas saçma olur. bunun kendi ýrkdaþým veya dindaþým olduðu için söylemiyorum. mesela timur mahvetmiþ orta asyayý ýrkdaþým ama bi halta yaramaz. bunu da nesnel olduðumu daha iii anlaman için diye söyledim.
Ben zaten osmanlýdan geliyo olmamýzdan dolayý her zaman mutlu olmuþumdur ama demek istediðimde þu ki yunan kitaplarýnda osmanlý çoluðumuzu çocuðumuzu kesti yazar bi baþka ülkenin tarih kitabýnda osmanlý bize bunu yaptý þunu yaptý yazar,bizimkindede sadece onlarýn yaptýklarý yazar yunanlýlar ülkemizi bastý çoluðumuzu çocuðumuzu kesti deriz ki bunlarda doðrudur sadece eksiktir. bizim tarihçilerimizde kabul etmediði için bizim tarih kitaplarýmýzda bu tip þeyler yazmaz her ülkenin kendi tarih kitabýnda kendi kabul ettiði þeyler yazýyo malesef nesnel olamýyoruz o konuda.Ha þuan dünya global olduðu için amerikanýn bu yaptýklarýný kimse kendine göre yazýp çizemez weya tarihte yoktur böle þeyler diyemez hepimiz gördük duyduk biliyoruz çocuklarýmýza anlatýcaz.Bu açýdan tabiki osmanlý amerika karþýlaþtýrýlmasý yapýlamaz devirler farklý ama yapýlanlar elde olan iktidarý devam ettirmek ve güçlendirmek adýnadýr her dönemde her koþulda kimseyi yargýlamayalým diyorum ben o yüzden dediðim gibi biz bugün dünyanýn 1.ülkesi olsaydýk türkiye olarak dünya barýþý için çalýþmazdýk.Ben bi türkiye cumhuriyeti vatandaþý olarak açýkçasý ülkemin benim çýkarým için elinden geleni,gücü ölçüsünde yapmasýný isterdim.Neyse konuyuda çýkardýk rayýndan gerçekten
Oraya gittiðimizde daha yakýndan inceleme fýrsatýmýz olucak hayatlarýný bakalým politikalarýný ve nedenlerini daha iyi anlayabiliriz belki
Konu kerempi tarafýndan (20-05-2008 Saat 04:22 AM ) deðiþtirilmiþtir.
neyse konu dýsarý cýkýyo gibi osmanlýyý cýkaralým aradan
ben milli olrak bi sorun yasýcagýmýzý sanmýyorum sonucta beyaz ýrkdanýz ama dini olarak biraz prosedur cýkabilir gibime geliyor ozellikle resmi islemlerde
Þu anda 1 kullanýcý bu konuyu görüntülüyor. (0 kayýtlý ve 1 misafir)
Bookmarks