Work and Travel
Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu
Toplam 35 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 30 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Amerikalýlarýn Yemek Kültürü

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
    Deneyimli Watçý
    Tecrübe Puaný
    18

Thumbs up Amerikalýlarýn Yemek Kültürü

Amerikalýlarýn Yemek Kültürü

Amerikan Mutfaðý ise, zihinlere, fast food (hýzlý/ayaküstü yemek), preserved food (içerisine koruyucu malzeme katýlmýþ yiyecek), diet food (diyet yemeði), processed food (belirli bir iþlemden geçirilmiþ yiyecek), low-carb food (düþük karbonhidratlý yiyecek), hatta junk food (boþ yere hamallýk yaptýran aburcubur yiyecek) gibi, hepsinin de zararlý yönleri gündemde olan birçok Amerikan icadý kavramla geliyor… Ve aslýnda, bu kavramlarýn çoðunun, günlük yaþamý kolaylaþtýracak boyutlarý veya yemeklere yeni lezzetler katacak nitelikleri mutlaka var.

Bu tür bir yemek anlayýþý ile obes (aþýrý þiþman) Amerikalýlarýn sayýlarý her geçen gün hýzla artarak neredeyse toplam nüfusun % 25’ine ulaþmýþ durumda . Aþýrý þiþmanlýk, Amerikalýlar için, adeta bir salgýn halinde, kontrolsüzce büyüyen önemli bir sorun. Tabii ki bunun nedeni ortalama Amerikan beslenme alýþkanlýklarý…

Amerika çok farklý coðrafi kökenden gelen insanlardan oluþmuþ bir ülke olduðu için, kültür farklýlýðý mutfak kültüründede kendisini göstermiþ ve son derece zengin bir çeþitlilik ortaya çýkmýþtýr. Bu çeþitliliði yeme- içme mekanlarýnda ve yemek malzemelerinde rahatça görebilirsiniz. Yeni kýtaya göç eden herkes, beraberinde bir bitki tohumunu, bir yemek tarifini, ya da bir piþirme alýþkanlýðýný da getirmiþ. Böylece, Amerika’nýn kültürel özelliðini oluþturan genel ilke, yemek kültürüne de yansýmýþ. Ancak diðer alanlarda olduðu gibi Amerikan kültürü tamamen yok olmamýþ sadece diðer kültürlerler harmanlanmýþ.

Yine Amerika’da “etnik mutfak” kavramýný görmek çok mümkün. Etnik mutfak, “ülkesinin dýþýnda olmasýna raðmen, özelliklerini, geleneklerini ve lezzetlerini muhafaza ederek ve mümkün olduðu kadar orijinal malzemelerini kullanarak, aslýna yakýn halde korunan mutfak” anlamýna geliyor. Örneðin, Çin Mutfaðý, aþaðý yukarý tüm büyük Amerikan kentlerinde Çin Mahallelerine rastlamak mümkün.

Amerika’da Çin dýþýnda kabul gören diðer mutfaklar ise Tayland ve Japon mutfaklarýdýr. Japon Mutfaðý, Amerikalýlar için yalnýzca saðlýklý beslenmenin deðil, ayný zamanda modaya en uygun þekilde doymanýn da, en son sembolü. Hemen her kentte, hatta kasabada, suþi yenebilecek restoranlar veya “suþi bar”lar mevcut…

Bir baþka çok ünlü Amerikan etnik mutfaðý da Ýtalyan Mutfaðý… Ýtalyanlar, dünyanýn her yerini olduðu gibi, Amerika’yý da mutfaklarýyla fethetmiþ durumdalar. Ýtalyan mutfaðý, ayný zamanda Amerika için, þýk ve sofistike yemek tarzýnýn da sembolü. Bu arada, belirtmekte yarar var, hemen her Amerikan kentinin, týpký Çin Mahalleleri gibi, “Ýtalyan Sokaklarý” da mevcut… Italyan yemeði – Akdeniz mutfaðý olduðundan bizim damak tadýmýza en yakýn mutfaktýr. Diðer mutfaklarý denediyseniz ve hoþunuza gitmediyse Italyan mutfaðýný kesinlikle beðeniceksiniz.

Ayrýca özellikle güney kýyýlarýnda Meksika yemeðide yapan restaurantlarda oldukça yaygýn. Hatta “Mc Donalds” gidi fast-food yapan Meksika restaurantlarý zinciri bile var. Acýlý – baharatlý yemekleri seviyorsanýz Meksika yemeðini seviceksiniz demektir.

Amerikalýlarýn ikinci bir özelliði ise yemek hazýrlamak için Türk kadýnlarý gibi uzun saatlerini mutfakta geçirmemeleri. 2. Dünya Savaþý sonrasýnda gýda endüstrisinde bir yenilik gerçekleþmiþ ve dondurulmuþ gýdalarýn üretimi baþlamýþ. Böylece piþirme süresi oldukça kýsalmýþ. Ancak, dondurulmus gýda üretimi kolaylýk saðlayabilecek ürünlerin baþlangýcý oldu. Daha sonra Amerikan toplumu micro-dalgada 5 dk. Hazýrlanabilecek yüzlerce çeþit üretti. Tabii buda Amerikalýlarýn bugünkü kötü beslenme alýþkanlýklarýný ve dolayýsýyla da, saðlýk sorunlarýný yaratan beslenme biçimini oluþturmuþlar.

Çoðu bilim adamý Amerika’da obezliðin yaygýn olarak görülmesinin nedenini genetik bir bozukluða baðlar. Ancak bunun sebebi yedikleri miktar da olabilir. Restoranlarda küçük bir porsiyon istemek olanaksýzdýr. Eðer yalnýzca açlýðýnýzý bastýrmak için küçük bir salata isterseniz bütün bir maruldan ve çeþit çeþit sebzenin doldurulduðu bir tabaðýn geleceðinden emin olabilirsiniz. Ayrýca bir dilim pastanýn Örneðin, bir dilim pastanýn boyu ve aðýrlýðý, bizdeki ölçülerle, neredeyse yarým pastaya eþit.

Büyük porsiyonlarýn yaný sýra muhtemelen sizi þaþýrtacak ikinci bir þeyde restaurantlarda ilk içecekten sonrasýnýn bedava olmasýdýr. Yani eðer kola içecekseniz sadece bir bardak kola ücretini ödüyorsunuz ve istediðiniz kadar içebiliyorsunuz.

Yukarýda bahsettiðimiz gibi dondurulmuþ gýdalarýn ve çabuk hazýrlanan diðer yemek türlerinin çok fazla olmasý ülkedeki micro-dalga kullanýmýnýda arttýrmýþtýr. Dolayýsý aklýnýza gelebilecek her türlü konaklama seçeneðinde odanýzda veya ortak kullaným alanýnda micro-dalga olacaktýr. Böylece sizde isten yorgun döndükten sonra yemek hazýrlamak için çok vakit kaybetmemek istiyorsanýz marketten dondurulmus gýdalardan alýp evde hemen ýsýtýp yiyebilirsiniz.

Öneriler :

· Amerikada birçok eyalette Türk yemekleri yapan restaurantlara ya da Türk yemekleri malzemeleri satan dükkanlara rastlamaniz mümkün. Ancak Türkiyede olduðundan çok daha pahalý olacaktýr. Bu nedenle çok sevdiðiniz bazý þeyleri yanýnýzda götürebilirsiniz. Ancak ne götürürseniz götürün önemli olan vakumlu olmasýdýr. Ülke ve havayollarý kurallarý gereði uçaða ve ülkeye vakumlanmamýþ herhangi bir yiyecek sokmanýz mümkün deðil.

· Amerikada garsonlar kazançlarýnýn büyük bölümü bahþiþtir. Bu nedenle bir restoranda en az %15 bahþiþ vermelisiniz. Eðer daha az verirseniz garson kesinlikle size yemeði neden beðenmediðinizi soracaktýr. Amerikada “müþteri merkezlilik” çok geliþmiþtir bu nedenle servis anlayýþlarý çok iyidir. Ayrýca kazançlarýnýn büyük bölümü bahþiþ olduðu için bu onlar için çok önemlidir.

· Eðer 21 yaþýnýn altýndaysanýz Amerikada alkol içemezsiniz. Bir bara girerken ya da alkol satýlan bir dükkandan alkol almaya çalýþtýðýnýzda muhakkak size kimlik soracaklardýr. 21 yaþýn altýnda olmanýz birçok bar icin içeri giremeyeceðiniz anlamýna gelmez. Sadece içeri girerken yaþýnýzýn tutmadýðýný (underage) belli etmesi için bileðinize bir bilezik takarlar. Ve bardan içki almaya çalýþtýðýnýzda barmen bileziðinizi görebilir. Her konuda olduðu gibi içki ile ilgili yasalarda eyaletten eyalet edeðiþir ancak yinede unutmamalýsýnýz ki çoðu eyalette barlar sadece gece 2 ye kadar açýk kalýr.

--------------------------------------------------------------------------------

Bazý Amerikan Yemekleri

Brownie -- çikolata ve cevizli, kývamlý kek

Burgers -- etli, tavuklu veya balýklý hamburgerler ve cheeseburgerler

Carrot cake -- havuçlu kek

Cereal -- yulaf ezmesi; kahvaltý yiyeceði

Chocolate chip cookies -- parça çikolatalý kurabiye

Cinnamon rolls / buns -- tarçýnlý ponçik ve ekmek

Cokes -- meyan kökü tadýnda, gazlý tüm içecekler

Coleslaw -- lahana ve kuru üzüm salatasý

Cornflakes -- mýsýr gevreði; kahvaltý yiyeceði

Doughnuts -- yaðda kýzartýlan bir tür tatlý simit

Ice cream/ice drinks -- dondurma ve buzlu içecekler

Lobster/crab -- ýstakoz ve yengeç

NY-style cheese cake -- New York usulü peynirli kek

NY-style strip steak -- Dananýn sýrt kýsmýndan yapýlan kalýn biftek

Pancake -- kahvaltýda yenen bir tür mayalý gözleme; kahvaltý yiyeceði

Philly cheese -- bir tür yumuþak sürme peyniri

Popcorn -- patlamýþ mýsýr; sinema yiyeceði

Porridge -- su veya sütle piþirilmiþ un lapasý

Pretzel -- simit benzeri bir tür sert ve tuzlu ekmek; tipik sokak yemeði

Spare ribs -- ýzgara olarak yenen dana kaburgasý

Sweet corn -- süt mýsýrý

Bagel -- Polonya asýllý bir tür yuvarlak ekmek

Babecue -- (açýk havada ýzgarada piþirilen et)

Her ne söylersen söyle senin bildiðin, karþýndakinin anladýðý kadardýr...
    Mevlana Celalleddin Rumi

Deneyimli Watçý
    Tecrübe Puaný
    18

ben amerikaya giden arkadaþlarýn tecrübelerinden faydalanmak adýna bir kaç soru sormak istiyorum.
    1) Amerikada süpermarketten neler alýp evimizde yemek yapabiliriz?( bizim yemek kültürümüze yakýn )
    2) bir yazýda kapalý pakette olan yiyecekleri zaytin, peynir (kapalý kutu) türünden þeyleri bavuluna koyup götürenleri duymuþtum. Böyle bir imkan var mý? varsa nelerden götürmek daha iyi olur?

turkishwat inc. shinoda - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Tecrübe Puaný
    10

bana göre bavula o tür þeyler koyup götürmek pek tavsiye edilir birþey deðil. Amerika'da her türlü þeyi bulursun ama bazý marketlerde abur cuburdan baþka birþey yok. Meksikalý marketler türk marketlere çok benzer. bazý marketlerde çok ucuza balýk satarlar ve bunlar çok lezzetlidir. Evde birþeyler yapacaksanýz bunlardan yapýn derim.

Amerikalýlarýn obez olmasý çok normal, kimi genetik dese de ben tükettikleri gýda maddelerine baðlýyorum. Bizzat test ettim ve sabah bir KFC yedikten hemen 1 saat sonra çok acýktým. Bu tür yiyeceklerin doyurucu ve tok tutma özelliði yok. Kýsa sürede tüketildiði, hýzlý bir þekilde kan þekerini yükstiði için kýsa sürelik hýzlý geçen bir süreç için tok hissediyorsunuz kendinizi. 1-2 saat içinde hýzla düþen kan þekeriniz kendiniz çok aç hissetmenize neden oluyor ve tekrar yeme ihtiyacý duyuyorsunuz. Ayný þey kola ve benzeri gazlý içecekler için de ayný. Mc Donald's, Burger, KFC gibi yükte hafif pahada aðýr maddeleri tüketmemenizi tavsiye ederim.

Amerika'da kendi yemeðini hazýrlayýp yiyen çok irlandalý vardý. Grup olarak gittiðinizi düþünürsek veya orada tanýþýp beraber kaldýðýnýzý düþünürsek sizin için faydalý olur.
    admin (at) turkishwat.net

Profesyonel Watçý
    Yaþ
    36
    Tecrübe Puaný
    18

en buyuk ve tek sorunum yemek
    :
    only GoD CaN JuDgE me!!!!!

"FiRsT YoU GoT ThE MoNeY
    TheN YoU GoT ThE PoWeR
    WheN YoU GoT ThE PoWeR
    YoU HaVe ThE WoRLd
    YoU HaVe ThE WoMeN...

LaNeT OlSuN ÝçiÝmdeKi ÝnsAn SeVgÝsine

nerede o eski saf temiz bir beklenti olmdan olan sevdalar aþklar,,,,ya mecnun olmuþ küpeli ya leyla kaþar

Efsane Watçý
    Tecrübe Puaný
    20

fastfood=fasthungry
    Gidince þu hotelin aþçýsý ile arayý iyi tuttuk mu 4 ay mis gibi beslenirim valla

Profesyonel Watçý
    Yaþ
    36
    Tecrübe Puaný
    18

barýþ yine faydalý bilgiler çok saol

"FiRsT YoU GoT ThE MoNeY
    TheN YoU GoT ThE PoWeR
    WheN YoU GoT ThE PoWeR
    YoU HaVe ThE WoRLd
    YoU HaVe ThE WoMeN...

nerede o eski saf temiz bir beklenti olmdan olan sevdalar aþklar,,,,ya mecnun olmuþ küpeli ya leyla kaþar

Uçuþa Hazýr Watçý
    Tecrübe Puaný
    18

valla arkadaþlar, hepimiz aç çok biliyoruz bi þeyler amerikalýlarýn yemek kültürü ile ilgili... tabi barýs'ýn yazdýklarý çok daha ayrýnrýlý ve iyi... bi kez daha tþk bu arada.

benim gidenlerden duydugum tek þey, amerika'da ne olursa olsun aç kalýnmayacaðý. yani biçok ýrk yani yemek kültürü yaþýyor bi þekilde hallederiz gibi gelio bana...

Uzman Watçý
    Yaþ
    35
    Tecrübe Puaný
    18

yaparýz iki cýzbýz takmayýn arkadaþlar,
    ama orda pahalý burda ucuz neler bilsek onlarý götürürüz.
    gittim; gezdim; gordum....

Üstad
    Tecrübe Puaný
    21

new york'ta donerci varmi?
    Þirket Seçim Yönergesi
    VÝZE BÝTÝÞ TARÝHÝ VE MAKSÝMUM KALMA SÜRESÝ

BÝZÝM GÜCÜMÜZ YALNIZ KARDEÞÝMÝZÝ YENMEYE YETÝYOR!!! AZERBAYCAN 1 - 0 TÜRKÝYE

Profesyonel Watçý
    Yaþ
    36
    Tecrübe Puaný
    18

millet bugun biþeyy öðrendim denenmiþ
    kavurmayý böle þiþe halinde yaparlar ya þiþenin içinde dondururlar
    öyle yapmýþlar.yanýnada kaþar.hediye paketi þekline getirip valize
    koymuþlar...orda adam 2ay tost yapmýþ mikrodalgada ýsýtmýþ yemiþ
    bende ayný sipariþi anneme werdim aynýsýný yaptýracam
    önerýrýrýmde

"FiRsT YoU GoT ThE MoNeY
    TheN YoU GoT ThE PoWeR
    WheN YoU GoT ThE PoWeR
    YoU HaVe ThE WoRLd
    YoU HaVe ThE WoMeN...

Acemi Watçý
    Yaþ
    36
    Tecrübe Puaný
    0

bu adamlarda yemek kulturu diye bisey yok.doping resmen alayii .zaten hepsi yemek ten balina gibi olmuslar obez kaynior ortalik

Hayalperest Watçý
    Tecrübe Puaný
    0

arkadaþlar bilgilerinizi paylaþtýðýnýz için gerçekten çok teþekkürler.

Wat Profesörü
    Tecrübe Puaný
    18

amerika'dayken yemek reklamlarý hep midemi bulandýrýrdý.
    Fýrsat bulduðunda çýlgýnlýk yapmayan, bilge olamaz.

Üstad
    Tecrübe Puaný
    26

Alýntý neo-kimyager Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    amerika'dayken yemek reklamlarý hep midemi bulandýrýrdý.
    Olur mu ya? Sýrf Subway'in reklamlarýný yakalamak için TV gün boyu açýktý bizde

Wat Profesörü
    Tecrübe Puaný
    18

Alýntý Fiorex Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Olur mu ya? Sýrf Subway'in reklamlarýný yakalamak için TV gün boyu açýktý bizde
    bak onu unutmuþum halbuki subway kartým ve içinde 2 cipslik bedavaya yetecek puaným duruyorken
    subway baþka tabi ama þu koca koca et parçalarý, kýzarmýþ burgerler, soslu etler,hamburgerler çok kötü, yada pizza hut ýn spaghetti reklamlarýný hatýrlarsýnýz ýiyyyy.
    tabi biz sulu yemekleri özlemiþkene ve bu adamlarda marifetmiþ gibi et parçalarýný reklam yapýnca öyle geliyor

Hayalperest Watçý
    Tecrübe Puaný
    0

20 yýldýr sarma dolmadan býkmamýþým 4 ay hot dog mý koycak bana

Üstad
    Tecrübe Puaný
    23

Alýntý DEXTRO Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    amerikada her kulturun yemegini bulabilirsiniz ben yemek konusundea hic sorun yasmadim yasayanlarada sasiriyorum.,
    her kulturun yemegi var amerikada ama her kulturun yemegi amerikanin heryerinde yok, sorunda burda zati

Alýntý joseph105 Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    20 yýldýr sarma dolmadan býkmamýþým 4 ay hot dog mý koycak bana

umarim amerikaya gidince de boyle dersin ben domuz eti yemem diyenleri de cok gordum insan ac kalmasin...gozunun onunden kizarmis tavuk gecmeye basliyor cizgi filmlerdeki gibi neyse on dakika once pirinci islatmistim biraz sonra kalkar pilavimi yapar, beefleri de kizartirim
    Konu azuhazu tarafýndan (28-12-2009 Saat 03:43 AM ) deðiþtirilmiþtir.
    Peki.

Acemi Watçý
    Tecrübe Puaný
    0

ya biz mangalda kebap yapmýþtýk btn yabancýlar hayran kaldý..dürüm 2 dolar gellll

Deneyimli Watçý
    Yaþ
    38
    Tecrübe Puaný
    17

owwwwwww süper ya bende yapmak isterdim...

Uçuþa Hazýr Watçý
    Tecrübe Puaný
    17

Alýntý freedom_1796 Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    ya biz mangalda kebap yapmýþtýk btn yabancýlar hayran kaldý..dürüm 2 dolar gellll
    en güzelini yapmýþsýnýz
    ஐ~√V^ $ahs!y€T ^√V'^~ஐ

Diejenigen, die Empfehlung Empfehlung lebensfähigen

Wat Profesörü
    Tecrübe Puaný
    18

Amerika lýlarýn yemek kültürü yoktur, oradayken 3 ay karnýnýz doyar ama yemek yememiþ olursunuz. yaþasýn yemek yemek.

Deneyimli Watçý
    Yaþ
    38
    Tecrübe Puaný
    17

evvt bencede yemek yememiþ olacaksýn ama karnýn bir sekilde doyuyor..

Profesyonel Watçý
    Tecrübe Puaný
    20

1 ayda 11 kilo verdim. porsiyonlarý buyuk hemde çok buyuk. ama ben begenmemiþtim o kadar. hep pizza yiyodum pizza hut dan
    ve gerçekten hiç biþe yemiyodum ilk zamanlarda pizzacýyý keþfedene kadar. ve yine de acýkmýyodum. biraz su içip bi sigara içtiðimde toparlanýyodum hemen
    2008,2009,2011 wat katýlýmcýsý

2008-NY-Thendara City-Van Aukens Inn-Dish Washer

2009-VA-Doswell City-Kings Dominion-Ride Host

2011-VA-Doswell City-Kings Dominion-Ride Host

Hayalperest Watçý
    Tecrübe Puaný
    0

ya ben þöle biþy duydumm.. giden arkadasým alýsveriþte yahudilerinkinden al diyor yani et olarak mesela muslumanlarýn kinden domuz eti çýkabilir ama yahudilere koyamýyorlarmýþþ.. ben onun yalancýsýyýmm

Uzman Watçý
    Tecrübe Puaný
    17

Alýntý c_mon106 Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    ya ben þöle biþy duydumm.. giden arkadasým alýsveriþte yahudilerinkinden al diyor yani et olarak mesela muslumanlarýn kinden domuz eti çýkabilir ama yahudilere koyamýyorlarmýþþ.. ben onun yalancýsýyýmm
    bunu ben de duydum ve doðru olduðuna üzülerek de olsa inanýyorum... 3 tane harf varmþ paketli yiyeceklerin üstünde bu 3ünden biri olursa helalmiþ ama ben bu 3 harfi hatrlamyrum bilen varmý

Efsane Watçý
    Tecrübe Puaný
    20

Alýntý maviyeþil Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    bunu ben de duydum ve doðru olduðuna üzülerek de olsa inanýyorum... 3 tane harf varmþ paketli yiyeceklerin üstünde bu 3ünden biri olursa helalmiþ ama ben bu 3 harfi hatrlamyrum bilen varmý
    yahudiler de domuz eti yemedikerinden bir arastirma merkezi ile gida
    maddelerinin iceriklerini arastirip eger domuz urunu yoksa paketin uzerine U
    veya K -daire icinde- yazisi yazdiriyorlar.

Uzman Watçý
    Tecrübe Puaný
    17

Alýntý watken Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    yahudiler de domuz eti yemedikerinden bir arastirma merkezi ile gida
    maddelerinin iceriklerini arastirip eger domuz urunu yoksa paketin uzerine U
    veya K -daire icinde- yazisi yazdiriyorlar.
    iþte bu harflerdi çok saol

Efsane Watçý
    Yaþ
    37
    Tecrübe Puaný
    18

umarým abdnin saðlýksýz beslenmesinden nasibimi alýp, 10-15 kilo fazla gelirim buraya

Efsane Watçý
    Tecrübe Puaný
    20

obezite kültürünü az da olsa yaþamak istiyorum..

TW Üstün Hizmet Watçýsý
    Tecrübe Puaný
    18

avde kadýnbudu köfte, mercimek çorbasý, pilav gibi bir çok yemeði kendim yaptým ve yedirdim amerikalýlara et ucuz bence burdan gitmeden bütün et yemeklerini ve köfte türlerini öðrenin gidin zayýflamazsýnýz

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanýcýlar

Þu anda 1 kullanýcý bu konuyu görüntülüyor. (0 kayýtlý ve 1 misafir)