Amerikalýlarýn Yemek Kültürü
Amerikan Mutfaðý ise, zihinlere, fast food (hýzlý/ayaküstü yemek), preserved food (içerisine koruyucu malzeme katýlmýþ yiyecek), diet food (diyet yemeði), processed food (belirli bir iþlemden geçirilmiþ yiyecek), low-carb food (düþük karbonhidratlý yiyecek), hatta junk food (boþ yere hamallýk yaptýran aburcubur yiyecek) gibi, hepsinin de zararlý yönleri gündemde olan birçok Amerikan icadý kavramla geliyor… Ve aslýnda, bu kavramlarýn çoðunun, günlük yaþamý kolaylaþtýracak boyutlarý veya yemeklere yeni lezzetler katacak nitelikleri mutlaka var.
Bu tür bir yemek anlayýþý ile obes (aþýrý þiþman) Amerikalýlarýn sayýlarý her geçen gün hýzla artarak neredeyse toplam nüfusun % 25’ine ulaþmýþ durumda . Aþýrý þiþmanlýk, Amerikalýlar için, adeta bir salgýn halinde, kontrolsüzce büyüyen önemli bir sorun. Tabii ki bunun nedeni ortalama Amerikan beslenme alýþkanlýklarý…
Amerika çok farklý coðrafi kökenden gelen insanlardan oluþmuþ bir ülke olduðu için, kültür farklýlýðý mutfak kültüründede kendisini göstermiþ ve son derece zengin bir çeþitlilik ortaya çýkmýþtýr. Bu çeþitliliði yeme- içme mekanlarýnda ve yemek malzemelerinde rahatça görebilirsiniz. Yeni kýtaya göç eden herkes, beraberinde bir bitki tohumunu, bir yemek tarifini, ya da bir piþirme alýþkanlýðýný da getirmiþ. Böylece, Amerika’nýn kültürel özelliðini oluþturan genel ilke, yemek kültürüne de yansýmýþ. Ancak diðer alanlarda olduðu gibi Amerikan kültürü tamamen yok olmamýþ sadece diðer kültürlerler harmanlanmýþ.
Yine Amerika’da “etnik mutfak” kavramýný görmek çok mümkün. Etnik mutfak, “ülkesinin dýþýnda olmasýna raðmen, özelliklerini, geleneklerini ve lezzetlerini muhafaza ederek ve mümkün olduðu kadar orijinal malzemelerini kullanarak, aslýna yakýn halde korunan mutfak” anlamýna geliyor. Örneðin, Çin Mutfaðý, aþaðý yukarý tüm büyük Amerikan kentlerinde Çin Mahallelerine rastlamak mümkün.
Amerika’da Çin dýþýnda kabul gören diðer mutfaklar ise Tayland ve Japon mutfaklarýdýr. Japon Mutfaðý, Amerikalýlar için yalnýzca saðlýklý beslenmenin deðil, ayný zamanda modaya en uygun þekilde doymanýn da, en son sembolü. Hemen her kentte, hatta kasabada, suþi yenebilecek restoranlar veya “suþi bar”lar mevcut…
Bir baþka çok ünlü Amerikan etnik mutfaðý da Ýtalyan Mutfaðý… Ýtalyanlar, dünyanýn her yerini olduðu gibi, Amerika’yý da mutfaklarýyla fethetmiþ durumdalar. Ýtalyan mutfaðý, ayný zamanda Amerika için, þýk ve sofistike yemek tarzýnýn da sembolü. Bu arada, belirtmekte yarar var, hemen her Amerikan kentinin, týpký Çin Mahalleleri gibi, “Ýtalyan Sokaklarý” da mevcut… Italyan yemeði – Akdeniz mutfaðý olduðundan bizim damak tadýmýza en yakýn mutfaktýr. Diðer mutfaklarý denediyseniz ve hoþunuza gitmediyse Italyan mutfaðýný kesinlikle beðeniceksiniz.
Ayrýca özellikle güney kýyýlarýnda Meksika yemeðide yapan restaurantlarda oldukça yaygýn. Hatta “Mc Donalds” gidi fast-food yapan Meksika restaurantlarý zinciri bile var. Acýlý – baharatlý yemekleri seviyorsanýz Meksika yemeðini seviceksiniz demektir.
Amerikalýlarýn ikinci bir özelliði ise yemek hazýrlamak için Türk kadýnlarý gibi uzun saatlerini mutfakta geçirmemeleri. 2. Dünya Savaþý sonrasýnda gýda endüstrisinde bir yenilik gerçekleþmiþ ve dondurulmuþ gýdalarýn üretimi baþlamýþ. Böylece piþirme süresi oldukça kýsalmýþ. Ancak, dondurulmus gýda üretimi kolaylýk saðlayabilecek ürünlerin baþlangýcý oldu. Daha sonra Amerikan toplumu micro-dalgada 5 dk. Hazýrlanabilecek yüzlerce çeþit üretti. Tabii buda Amerikalýlarýn bugünkü kötü beslenme alýþkanlýklarýný ve dolayýsýyla da, saðlýk sorunlarýný yaratan beslenme biçimini oluþturmuþlar.
Çoðu bilim adamý Amerika’da obezliðin yaygýn olarak görülmesinin nedenini genetik bir bozukluða baðlar. Ancak bunun sebebi yedikleri miktar da olabilir. Restoranlarda küçük bir porsiyon istemek olanaksýzdýr. Eðer yalnýzca açlýðýnýzý bastýrmak için küçük bir salata isterseniz bütün bir maruldan ve çeþit çeþit sebzenin doldurulduðu bir tabaðýn geleceðinden emin olabilirsiniz. Ayrýca bir dilim pastanýn Örneðin, bir dilim pastanýn boyu ve aðýrlýðý, bizdeki ölçülerle, neredeyse yarým pastaya eþit.
Büyük porsiyonlarýn yaný sýra muhtemelen sizi þaþýrtacak ikinci bir þeyde restaurantlarda ilk içecekten sonrasýnýn bedava olmasýdýr. Yani eðer kola içecekseniz sadece bir bardak kola ücretini ödüyorsunuz ve istediðiniz kadar içebiliyorsunuz.
Yukarýda bahsettiðimiz gibi dondurulmuþ gýdalarýn ve çabuk hazýrlanan diðer yemek türlerinin çok fazla olmasý ülkedeki micro-dalga kullanýmýnýda arttýrmýþtýr. Dolayýsý aklýnýza gelebilecek her türlü konaklama seçeneðinde odanýzda veya ortak kullaným alanýnda micro-dalga olacaktýr. Böylece sizde isten yorgun döndükten sonra yemek hazýrlamak için çok vakit kaybetmemek istiyorsanýz marketten dondurulmus gýdalardan alýp evde hemen ýsýtýp yiyebilirsiniz.
Öneriler :
· Amerikada birçok eyalette Türk yemekleri yapan restaurantlara ya da Türk yemekleri malzemeleri satan dükkanlara rastlamaniz mümkün. Ancak Türkiyede olduðundan çok daha pahalý olacaktýr. Bu nedenle çok sevdiðiniz bazý þeyleri yanýnýzda götürebilirsiniz. Ancak ne götürürseniz götürün önemli olan vakumlu olmasýdýr. Ülke ve havayollarý kurallarý gereði uçaða ve ülkeye vakumlanmamýþ herhangi bir yiyecek sokmanýz mümkün deðil.
· Amerikada garsonlar kazançlarýnýn büyük bölümü bahþiþtir. Bu nedenle bir restoranda en az %15 bahþiþ vermelisiniz. Eðer daha az verirseniz garson kesinlikle size yemeði neden beðenmediðinizi soracaktýr. Amerikada “müþteri merkezlilik” çok geliþmiþtir bu nedenle servis anlayýþlarý çok iyidir. Ayrýca kazançlarýnýn büyük bölümü bahþiþ olduðu için bu onlar için çok önemlidir.
· Eðer 21 yaþýnýn altýndaysanýz Amerikada alkol içemezsiniz. Bir bara girerken ya da alkol satýlan bir dükkandan alkol almaya çalýþtýðýnýzda muhakkak size kimlik soracaklardýr. 21 yaþýn altýnda olmanýz birçok bar icin içeri giremeyeceðiniz anlamýna gelmez. Sadece içeri girerken yaþýnýzýn tutmadýðýný (underage) belli etmesi için bileðinize bir bilezik takarlar. Ve bardan içki almaya çalýþtýðýnýzda barmen bileziðinizi görebilir. Her konuda olduðu gibi içki ile ilgili yasalarda eyaletten eyalet edeðiþir ancak yinede unutmamalýsýnýz ki çoðu eyalette barlar sadece gece 2 ye kadar açýk kalýr.
--------------------------------------------------------------------------------
Bazý Amerikan Yemekleri
Brownie -- çikolata ve cevizli, kývamlý kek
Burgers -- etli, tavuklu veya balýklý hamburgerler ve cheeseburgerler
Carrot cake -- havuçlu kek
Cereal -- yulaf ezmesi; kahvaltý yiyeceði
Chocolate chip cookies -- parça çikolatalý kurabiye
Cinnamon rolls / buns -- tarçýnlý ponçik ve ekmek
Cokes -- meyan kökü tadýnda, gazlý tüm içecekler
Coleslaw -- lahana ve kuru üzüm salatasý
Cornflakes -- mýsýr gevreði; kahvaltý yiyeceði
Doughnuts -- yaðda kýzartýlan bir tür tatlý simit
Ice cream/ice drinks -- dondurma ve buzlu içecekler
Lobster/crab -- ýstakoz ve yengeç
NY-style cheese cake -- New York usulü peynirli kek
NY-style strip steak -- Dananýn sýrt kýsmýndan yapýlan kalýn biftek
Pancake -- kahvaltýda yenen bir tür mayalý gözleme; kahvaltý yiyeceði
Philly cheese -- bir tür yumuþak sürme peyniri
Popcorn -- patlamýþ mýsýr; sinema yiyeceði
Porridge -- su veya sütle piþirilmiþ un lapasý
Pretzel -- simit benzeri bir tür sert ve tuzlu ekmek; tipik sokak yemeði
Spare ribs -- ýzgara olarak yenen dana kaburgasý
Sweet corn -- süt mýsýrý
Bagel -- Polonya asýllý bir tür yuvarlak ekmek
Babecue -- (açýk havada ýzgarada piþirilen et)
Bagel -- Polonya asýllý bir tür yuvarlak ekmek
Bagel -- Polonya asýllý bir tür yuvarlak ekmek

















Bookmarks