Merhaba,
Bir Firmada yakla??k 5 y?ld?r Wat ile u?ra??yorum.
Öncelikle WAT'?n iyi bir program oldu?unu ve daha iyi alternatifi olmayan?n, yaz?n çekirdek çitleyip laklak yapaca??na kat?lmas?n? tavsiye ederim. Biraz iddeal? olacak ama kusurma bakmay?n, giden ö?rencilerin profillerine bakt???mda, asl?nda WAT'a kat?lmak ya da küçük çapta çal??ma hayat?na bir yerden tutunmas? bu Türkiye'de aileden uzak bir i? de olabilir, ak?l ya??n? 3-4 y?l at?yor, insanlar daha da olgunla?m?? olarak dönüyorlar. Bu konuda o?luna Amerika'ya gidene kadar ?irketimizde e?lik etmi? bir annenin sözü çok ilginçti; Kaan'a gak diyince su verdik guk diyince yemek, o bizim bebe?imizdi, Amerika'ya zor göndermi?tik. Ama Kaan Amerika'dan olgun bir erkek olarak döndü, o ?imdi gelece?ini dü?ünen, Okuldan sonraki hayat?n? dü?ünen bir adam. Gerçekten de kendi ba??na beceremez,o hala bir bebek, kand?r?lar o?lumu vs mant???yla o?luna Amerika'ya gidene kadar e?lik eden bu annenin sözlerini i?ittikçe bir kez daha bu program?n önemini anlad?m. Siz siz olun Üniversitedeyken , okul bitince ne i? yapaca??n?z? dü?ünün. 2. s?n?ftan itibaren part-time vs i? hayat?na erken at?l?n zira ço?u üniversiteli karde?imiz gibi, ?a?k?n ördek yavrusu gibi evde bunal?ma girmeyin. Çünkü hayata bir yerden ba?lamak,- bu limon satmak da olabilir en amiyane tabiriyle- çok önemlidir.
Benim 5 y?lda gördü?üm, genel olarak ö?rencilerimizin Ingilizce seviyeleri çok dü?ük. ?ngilizce ö?retmenli?i okuyup da Ingilizce ba?vuru formunu dolduramayanlar var. Size tavisyem Ingilizce'yi ihmal etmeyin kesinlikle, Amerika'da herkes pi?man olur ama i? i?ten geçer. Ha kimisi de not ortalamas? yüksek olsa da daha vizede tak?l?r Ingilizceden. sonra ?irkete küfreder Ben 3,5 ortalama ile red alan gördüm, ama ö?renci ingilizce bilmedi?inden red ald???n?n bile fark?nda de?ildi. Biz kay?t al?rken erken kay?tsa zay?f ingilizcesi olanlara, geli?tirmeleri ko?ulu ile kay?tlar?n? al?r?z, geli?tirmek ö?renciye kalm??. ÇÜNKÜ POTANS?YEL RED ALACA?I BELL? olan ö?renci F?RMAYA 5 kuru? kazand?rmaz hatta zarar ettirir. Bu nedenle red alaca?? belli ö?rencinin kayd?n? almay?z. Yani WAT F?RMALARI, WAT EFSANELER?N?N AKS?NE önüne gelenin kayd?n? alay?m derdinde de?ildir, aksine seçerek ya da ?ngilizce geli?tirmek ko?ulu ile kay?t al?r. Yoksa red alaca?? belli ö?renci için bo?una emek ve zaman harcar?z, bir de üstüne üstlük senin kötü reklam?n? yapar vizeden red ald?m diye. Bir de grup hainde gelenler vard?r. 3 ki?iden 2 si tecrübelerine göre vizeyi al?r 1 tanesi tak?l?r diye dü?ünürsün . Sen gidemezsin dedi?nde bile arkada?lar? ile gitme hevesi a??r basar ben ?ans?m? bir deneyim diye vizeye gider. Sen de hevesini k?rmamak ad?na ses etmezsin. Vize ald???nda ise onla birlikte sevinirsin. Her?ey para de?il, bizler de insan?z.
?? KONUSUNDA herkesin dü?tü?ü yanl?? SAATL?K ÜCRETT?R. $ Para her?ey de?ildir. Bir kere bu programa para kazanmak için kat?lman?z? tavsiye etmem,Karar vermeden önce bir aynaya bak?n derim. Ben kimim, özelliklerim nelerdir, ?ngilizce seviyem gerçekten nedir.? Alaska hikaye, Amerika'da paray? bah?i?li i?lerde çal??anlar kazan?r. 15.000 uSD kuru para ile dönenleri hat?rl?yorum da , asl?nda bunlar hep istisnad?r. Sak?n bu EFSANELER'e aldanmay?n.
Amerika'da bah?i? almak için GARSON'san?z TECRÜBEL? olman?z, mü?teri ile ho? bir diyalog içinde olman?z bunun için ise ?NG?L?ZCEnizin iyi olmas? gerekir. Genelde talepler "Ben Garsonluk i?i istiyorum" yönünde olup, WAT'da garsonluk yapabilen çok azd?r. Bence böyle dü?ünenler varsa hayatlar?nda kaç kez babalar?na,annelerine su verdiklerini, ya da evde sofraya yard?m ettiklerini hat?rlas?nlar. Baz? mesleklerin "Ben GARSON olacaam" demekle olunmad???n? ö?renmelerini isterdim ama 5 y?ld?r nafileHep ayn? terane.
ALASKA' görülmesi gereken bir yer,i?i bilene AlASKA'da bal?k fabrikas? d???nda da çok güzel çal??ma alternatifleri var. Oteller, Restorantlar. ALASKA'YI, YANI BALIK OLAYINI KES?NL?KLE TAVS?YE ETMEM. Do?a sevenleriniz var ise bu güzellik u?runa bal?k kokusuna ve ter kokusuna katlan?r?m diyorsan?z ona da hay?r demem.
PEDICAB'den uzak durun. 30 ki?i gider 10'u memnun kal?r, 10'u zar zor idare eder, 10'u pi?man olur. Sa?l?kl? vücut i?i, spor yapm?yorsan?z düzenli olarak , ilk 1 ay zulüm olur.
E?LENCE PARKLARI ve MILLI PARKLAR: Benim favorim. Konaklamalar? olan, güvenilir, program?n amac?na uyan bir sektördür. Hem yaln?z da olmazs?n?z, UKRAYNDAN ; RUSYADAN; MACAR?STANDAN, SLOVAKYADAN,LITVANYADAN, TAYLANDDAN,TUNUSTAN,BULGARISTANDAN; ROMANYADAN az da olsa bat? avrupadan k?zl? erkekli akranlar?n?z da sizler gibi WAT için gelirler. Dostluklar, partiler geziler cabas?. Six Flags, Universal, Bush Gardens, Jester Scales, Herhsey Park, Walt Disney,Sea World, Paramounths, cedar Point,Yellow Stone National Park, en çok tavisye edebilece?im yerler.
CANKURTARANLIK yüzmesi iyi olanlar için mükemmel i?erdir. OKYANUS VE HAVUZ diye 2'ye ayr?l?r.
OTEL ??LER?: Bir di?er favorim olan i?tir. Büyük küçük farketmez, güvenilir yerlerdir, konaklamas? da varsa süper i?tir. Housekeeper, busser, front desk ,kitchen help klasik otel i?lerindendir.
BUNLARIN DI?INDA ta??ma, boyac?l?k, fast food , dondurma sat??, ?öförlük, vs i?ler de vard?r, kula?a ho? gelmese de Alaska'dan hem ortam hem de para olarak daha iyidir.
Bazen konu?malara ?ahit oluyorum, 1200 dolar al?yolar, 100 ö?renci gönderseler ?u kadar, 200 gönderseler ?u kadar vay anas?n? ?eklinde duyuyor ve b?y?k alt?ndan gülüyorum. Merak edenler var mutlaka söyleyeyim adam ba?? ne kadar kazan?ld???n? brüt Y?lda ortalam 800 - 1.000 aras? ö?renciyi WAT program?na gönderen ?irket ö?renci ba??na 200 - 400 ABD dolar? bir kar eder. 50 -100 ö?rencisi olan bir firman?n kar oran? 100 - 200 ABD dolard?r ortalama. Vergi , kira , maa?, reklam derken o da pul olur. 1200 USD'nin ço?unu Amerika'daki SPONSOR DS2019 ve i? bulma paras? olarak bizden al?r, o da çal??ma izin belgesi ds2019'un paras?n? hükümete öder. Yani anl?ycan?z sizin para ta ABD Hükümetine kadar gidiyor.
F?RMA TERC?H? konusuna gelince . Daha önce hiç küçük firmada çal??mad?m , bu nedenle k?yaslama yapam?yaca??m. Kimseyi kötülemek övmek de istemem. Insano?lu çe?it çe?it, bence herkes kendine yak??an bir firma seçsin.Unutmay?n ki bu program sizi e?lendirmeyi amaçlasa da bunu eyleme dökecek bir?ey yapmaz. F?RMALARIN görevi size yasal bir i? ve yasal çal??ma izni temin etmektir, yani 1+1=2 Bunun d???nda bir?ey beklemeyin. WAT'TA SENARYO YAZARI DA , OYUNCU DA, YÖNETMEN DE S?ZS?N?Z! Firman?z ancak çok acil durumlarda devreye girer, i?ten at?l?rsan?z yeni i? buluruz, polisiye mevzu olursa avukat temin ederiz vs. Amerika Türkiye'nin ortalama 13-14 kat?. Bir s?k?nt?n?z olursa arabaya atlay?p gelemeyiz. Ufak tefek ?eyleri kendiniz halletmelisiniz. Bir de olay?n ticari boyutu var. Zaten rekabetten dolay? asl?nda ayn? di?er ülkelerdekinden daha fazla hizmet veriliyor Türkiye'de. Nedeni Türk ö?rencilerin nazl? olmas?. ?lginç ve Traj?komik taleplerin ard? arkas? kesilmiyor. Ba??mdan geçen birüsü komik an? var, Mesela "k?z?m? orda kimse kar??lamad? Allah Belan?z? versin " diyen baba, babam?n pasaportu ile gidebilir miyim diyen üniversite ö?rencisi,Amerika'ya gidece?i tarihleri forma yazmas? gerekti?ini söyledi?imde sanki o tarihler beni ilgilendiriyormus gibi yüzüme bo? bo? bakan WATCI arkada?, amerika'da e?lence park?nda hayat?nda hiç çal??mam?? o?lu fazla mesai yap?p yorunlunca üzülen ve o gazla zab?talar? ofisimize göndererek bize gözda?? veren komik zab?ta amiri amca (Kimisi de over-time'l? i? istiyom diye beynimizi yer ) ,Formlarda Emergency Contact kismina yine kendi adini yazan WATCI,,havaalaninda karsilama yok diye bu ne bicim is, ben güvenemem , benim çocu?um kaybolur orda diyen anne, konaklama bulma mecburiyetimiz varmis gibi bile bile konaklamasiz ise giderek bizden hesap soran WATCI, gittigi yeri b.k ederek isverenleri bir daha TURK OGRENCI ALMAM KATIYEN dedirten WATCILAR ! (HEP WATZEDEY?M D?YENLER M? YAZCAK AZ DA B?Z YAZALIM
Lütfen mü?teri olarak ne sat?n ald???m?z? bilelim. WAT program? pi?memi? bir yemektir, biz malzemeleri veririz siz pi?irirsiniz, ben yemek yapmay? bilmiyorum, ya da yapmak istemiyorum diyen Seyahat acentas?na gider, ama maliyetine de katlan?r. Öyle Wat paras?na 3 ay Amerika'da tak?lamaz. Havalan?nda kar??lama, lüx otellerde konaklama isteyenler, Turistik yerlere rehber e?li?inde geziler bu programda olmaz.
SON OLARAK Bir daha yazm?ycam, uykum kaçt?, tesadüfen buldum bu forumu, umar?m bir faydam dokunur sizlere. 2007'de WAT'a kat?lacak herkese iyi e?lenceler diliyorum ve bir forum'da rastlad???m yaz?dan al?nt? yaparak , bu yaz?y? sizlerin de okuman?z? istiyorum.

Hep ayn? terane.

Alıntı

Bookmarks