Çokça arkadaşımızın erasmus konusunda kafasında soru işaretleri var anlaşılan. Ben kabaca bildiklerimi size aktarayım. Erasmus programı avrupa genelindeki okullarda geçerlidir. Çoğu okulun öğrenci değişim ofisi bulunur ve anlaşmalı okulları vs buradan öğrenebilirsiniz. Erasmusa katılmak için çoğu okul not ortalaması ve ingilizce sınavı yapıp bu ikisinin karmasından oluşan bir puan çıkartırlar. Bu puanı tıpkı öss sistemi gibi okul tercihlerinde kullanırsınız. Eğer sizin anlaştığınız bir okul varsa daha önceden ve puanınız da iyiyse, okula bunu bildirip o okula gidebilirsiniz. Bu durumda siz öncü olursunuz ve okulunuz sizden sonra da aynı okula öğrenci gönderebilir.
Erasmus kesinlikle sene kaybı değildir. Erasmus tamamen kültürler arası sosyal iletişim için oluşturulmuş bir programdır ve erasmus öğrencilerine hocalar genelde ayrıcalıklı davranı( Sözlü sınavlar, eğitim dili başka bişeyse öğrenciye özel ingilizce sınavlar vs...)
Okulunuzun belirlediği sayıda öğrenci erasmus programına hibeli katılır. Yani bu ne demektir? Diyelim ortalama 100 kişiye hibe verilecek dedi okul. 200 kişi başvurdu. bahsettiğim puanlama ile herkes baştan sona sıralanır. Bunlar tercih yapar ve aynı okul tercihi için puanı iyi olan düşÃ¼k olanı geçer. Böyle böyle kesin olmayan öğrenci-okul listeleri açıklanır. Temmuzun ortaları gibi de devletin öngördüğü hibe miktarları belirlenir ve hibe alacaklar kesinleşir. Diyelim hibesi diğer ülkelere göre yüksek olan yerlere daha çok öğrenci gönderiliyor. Bu durumda 100 kişi yerine 95 kişiye hibe verilir. Yani olay tamamen toplu miktarda okula devlet tarafından verilen paranın listede yukarıdan aşağıya doğru paylaştırılmasıdır. Tabi bir okula hak kazanıp hibe çıkmayan öğrenciler de gidebilir erasmusa ama adı üstünde devletten para yardımı alamazlar.
Karşılıklı belgeler kağıt işleri yapıldıktan sonra da (bildiğim kadarıyla) devlet paranın %80 ini öğrenciye verir. Derslerde başarılı olunması durumunda da kalan parayı öğrenciye teslim eder. ( Başarısızlıkta geri kalan %20 yi mi vermiyor yoksa verilen parayı geri mi alıyor onu bilmiyorum). Hibenin amacı da öğrencinin ortalama konaklama parasını karşılamaktır ama tabi biraz da elinde kalır para. TR de okurken harcadığın parayı da euro ya çevirip orada harcarsan da mis gibi geçinirsin. tabi az gezeyim yiyim içeyim dersen az daha takviyelere ihtiyaç duyabilirsinBunun için ya aileye, yada bu tip şeyler için burs veren kurumlara başvurulabilir.
gitmeden önce kalacak yer vs her şey ayarlanır ve pahalı da değildir. ayrıca okulların uluslararası öğrenci toplulukları vs de bolca sosyal aktivite gezi filan düzenleyip sizi bolca eğlendirir. Ben araştırdım bu interrail biletleri de oldukça uygun. Tek ülke için 30 euro civarı mesela. Al biletini çık gez okul zamanı 1 hafta. Okul sırasında bu tip kısa geziler güzel olur. Okul bitiminde de alırsın 300 euroya 22 günlük tüm ülkeler biletini avrupa turu yaparsın. Eğer berduşluktan yakınmam diyorsan çoook çok da ucuza gelebilir bu gezilerin
Kısacası gezin arkadaşlarHayatınızda kaç kere böyle fırsatlar geçecek elinize. Kaç kere üniversite okuyacaksınız? Kaç kere genç olacaksınız. Sene kaybıysa da olsun arkadaş... Ömür billah eşek gibi çalışacaksın zaten, bunu yarım sene veya 1 senesi gitsin ne kaybım olur sanki.

( Sözlü sınavlar, eğitim dili başka bişeyse öğrenciye özel ingilizce sınavlar vs...)
Bunun için ya aileye, yada bu tip şeyler için burs veren kurumlara başvurulabilir.
Alıntı
Bookmarks