ne köleliği, ne ameleliği arkadaslar. garsonluk, kasiyerlik, eglence parklarında herhangi bi calısan. vs.. bu işlerin amelelikle kölelikle ne alakası var. ustelik her turlu işte calısan kişilere saygı duyulan bi ulkeden bahsediyoruz. americada calıstıgım dukkana her sabah temizlikci bi kadın geliyodu. kadının altındaki jeepe ben burda ömür boyu muhendis olarak calıssam binemem heralde. sorarım size bunun neresi kolelik.
fiorex in dediği gibi orda calısanlar arasında amerikalılarda var. ve bunların bi kısmı hem amerikalı hemde UNIVERSITE OGRENCİSİ...
simdi size iki insan profili sunucam. bunlardan biri mühendis turkiyede bi firma da calısıyo. patronu tarafından yaptıgı işlerin karsılıgında hic tesekkur edilmemiş, her seferinde ondan yapılması istenen bir iş ona bir emir uslubu ile soyleniyo.
diğeri amerikada bi markette calısıyo. ve patronu tarafından aldıgı her gorevin sonuna lutfen kelimesi ekleniyo. iş tamamlandıktan sonra karsılıgı olarak tesekkur ediliyo. şimdi soruyorum sizce bu iki örnekteki insanların hangisi kole diye isimlendirilmeye daha yakın.
work and travel da elbette amerikanın da avantajı var aksi taktirde neden alsın bizi ulkesine. havayolu şirketlerinden tutunda elektronik eşya firmalarına kadar hepsi bizden faydalanıyo. bu forumda kac kişi amerikadan 3000 doların ustunde para getirdi diye bir anket yapılsa ben eminim ki %10 ya vardır ya yoktur. bizim giderken harcadıgımız 3000 dolar civarındaki para artı orda calısarak kazandıgımız paralar yine amerikan ekonomisine katkıda bulunuyo. ben burda 21 yılda yediğim burger ve mac leri toplasam amerikada 3 ayda yediğimin yarısı kadar olamaz. bunların hepsi amerikanın lehine.. en onemliside ihtiyacı olan işcileri temin ediyo...
yani kısacası karsılıklı menfaat sözkonusu.. amerikada bulunmanın orda bu sekilde bi deneyim elde etmenin insana cok sayıda katkısı var. bunun kolelikle yakından uzaktan bi alakası yok bence...

Alıntı
Bookmarks