olasılıkları kafamda tam olarak netleştirmeye çalışıyorum, ve işin içinden henüz çıkabilmiş değilim:
1 - diyelim ki 6 aylık bir turist vizesi aldım. ve amerikaya giriş yaptım. cebimde 2000 dolarla. eh biraz gezdik tozduk ve para bitince bir süre sonra karın tokluğuna kaçak çalışmaya başladım. altı ay geçti, bir yıl oldu, eyvallah...
2 - wat'la geliyorum, wat'la gelmenin manası ne şimdi? zaten turist vizesiyle geleceksem wat'a niye başvurayım. ama hayır burada üç ay ve yasal olarak çalışmış oluyorsun. kalacak yerin işin hazır oluyor. turist vizesiyleyse (ki benim maddiyatımda ve durumumda almak kolay gözükmüyor) cepte 2000 dolarla, iş, yer olmadan aylarca kalmak için gelmek gibi belirsiz bir durum var. sonuçta wat'la gelirsem ve sürem dolduğunda iyi ihtimalle, bir dil okuluna yazılıp süreyi yasal olarak uzatıyor, j1 vizemi f1'e çeviriyor ve kaçak çalışıp yaşamanın bir yolunu buluyorum.
3 - dil okulu ile geliyorum, iki ya da üç aylığına ve f1 vizemle bir yandan kaçak çalışıyor, kazandığımla hem geçiniyor hem dil okulunun süresini uzatıyorum. ama dil okulu fiyatları iki aylıktan sonra beni aşıyor, tüm masrafları işin içine katınca wat'ı da geçiyor dil okulu olayı.
örneğin bir arkadaşım şöyle söylüyor:
" Kaçak çalışmayı tavsiye etmem. Seni kaçak çalıştıran adam senin akraban falan değilse seni süründürür. Sana köpek gibi davranır. Yasadışı bir iş yaptığın için de hiçbir şey diyemezsin. Bunun en önemli yanı ise, seni bir fark ederlerse torunun bile bir daha Amerika'ya alınmaz. O riski alıp almamak sana kalmış. Seni de %90 başka bir ülke kabul etmez. Öğrenci vizesi de uzuyor mu hiç sanmıyorum çünkü sen dil okuluna gittiğin zaman sana I-20 belgesi verilir ve o belge üzerinde senin Amerika'da kalacağın tarihler yazar. Gümrükte de memur pasaportuna bir damga basıp "d/s" yazar bu duration of status yani sadece I-20'de belirtilen tarihler arasında kalabileceğin anlamına gelir. Sen vize aldığın zaman sana 1,5 yıllık vize verirler ama bu orada 1.5 sene kalabileceğin anlamına gelmez. O 1.5 yıl içerisinde dil okuluna istediğin kadar gidebileceğin anlamına gelir. Vizen uzamaz. Uzamasını istiyorsan dil okuluna tekrar kayıt olup tekrar I-20 çıkartman lazım. Ancak öyle kalırsın."
hangi yolu tercih etmeli? cebimdeki para belli. özlerim dediysem burdan çıktığımda türkiye'ye bir daha uzun seneler adım atmak istemiyorum. havaalanına bile. ben amerika'ya değil, türkiye'ye turist olarak gelmek isterdim.
Onun haricinde ben giderim, çalışırım kazanırım demek kolay geliyor ama iş gercege gelince maalesef pek de oyle olmuyor. Karın tokluğuna çalısan insanlar var ve belki de hiçbiri hayatından memnun değil. 1. ihtimal örneğin, turist vizemle abd'ye geldim. ya orda işin hazır olacak, ya seni uzun süre idare edecek cebinde para. hele konaklamaya para verilecekse iş daha da zor.
wat'la gitmek en azından ortamın havasını daha başından almak için iyi bir yol gibi. yerin işin hazır, wat sonunda biraz eli sıkı olursan elinde belli bir miktar para olacak. onunla da dil okuluna yazıl. f1 vizesi al. ama travel'i unut, çalış babam çalış.. travel yapsan dil okuluna girmeye para kalmaz. çok karışık yahu, ne yapmalı hiç bilmiyorum.

Alıntı

Bookmarks