Once sirket secmek icin baslad?k arast?rmaya..2 hafta kadar aray?p tarad?ktan sonra bir sirkette karar k?ld?m..??lemleri ba?latt?k.New york ta manhattan da bir restaurantta busboy olarak cal?sacakt?m..Vize randevusu ald?m ve belgeleri toplamaya baslad?m..Heyecanla karn?ma g?ren sanc?larla konsolosluk onune gelm?st?m.Icer? girdim ve toplam 40 saniye bile konusmadan have a nice holiday laf? ve yes?l belgemle gar?p b?r h?s ?c?res?nde ayr?ld?m konsolosluktan..Ds formum geld? gelecek derken sonunda el?me ulast? ve hemen gonderd?k konsolosluga ve 4 gun sonra beklenen an v?ze bas?l? pasaport kap?dayd?..Iste tam o gun baslad? hayallar..hemen ucak b?let? g?r?s?mler?..Har?l har?l ucuz b?let aray?slar?..16 HAZIRAN buyuk gun gelm?st? thy ?le new york...b?r yanda a?lemden ayr?lman?n uzuntusu b?r yanda merakl? bekley?s..Rahat b?r yolculuktan sonra new yorka ?nd?m..d?sar?ya c?k?nca kucuk capl? b?r soktayd?m tab?..hemen kalacag?m eve g?tt?m cantam? yerlest?rd?m..b?raz d?nlend?m ve dogruca manhattan a g?tt?m..Metrodan d?sar? c?kt?m ve bas?m? kald?rd?g?mda soktayd?m sank? mahser gunu g?b? her yer ?nsan kayn?yor caddeler?n en dar? b?le ?st?klal caddes?nden ?k? tane.Del? g?b? b?r gurultu var d?sarda her yerde s?ren sesler?..Resmen soktayd?m..B?raz dolas?p gezd?kten sonra yorgunlugun verd?g? h?sle dogruca eve g?tt?m ve uyudum...Sabah 5 g?b? uyand?m sank? gunlerd?r yatm?s g?b?yd?m saat fark?ndan dolay?..Kalkar kalkmaz haz?rlan?p ?s yer?me g?tt?m..Ilk gunden b?r sok ?s yer?m kabul etmed? guya may?sta gelecekm?s?m falan f?lan bahaneler uydurup ?se baslatmad?..Pan?ge kap?ld?m ve soka g?rd?m..B?raz dolas?p b? parkta oturmaya baslad?m...Aglamak b?le gel?yordu ?c?mden ?lk gunden ?ss?zd?m ve param b?tt?kten sonra ne yapacag?m d?ye dusunuyordum..Boyle olmaz bu kalk ?s bul ded?m ve yola koyuldum..Kap? kap? ?s arad?m ama naf?le new yorkta el? yuzu duzgun b?r ?s bulmak helek? ?lk gelen b?r? ?c?n cok zor..B?r 2 gun ?s arad?m durdum ama h?cb?r sonuc yoktu...Butun turk ?s yerler?ne g?tm?st?m hemen hemen ?nternetten bulup ama Turkler turklerden nefret ed?yor ?nad?na yabanc? cal?st?r?yordu..B?r ?s yer? sah?b? babam?n oglunu b?le cal?st?rmam turkse d?y?p durumu ozetler g?b?yd? bana...Ucuncu gun b?r magazaya g?rd?m ve h?c um?d?m yoktu...g?y?m magazas?yd?..?s arad?g?m? soyled?g?m form verd? doldurdum..b?z sen? cuma g?b? arar?z ded? tab? h?c ?nand?r?c? gelmed? ve g?tt?m...cuma gunu sabah 7de dus al?rken telefon calmaya baslad? uzand?m act?m ve arayan magazan?n superv?soruydu ?se al?nd?n yar?n sabah 8de burda ol ded? ve kapatt?..sev?ncten ucmak uzereyd?m..sabah erkenden kalk?p ?s yer?ne g?tt?m.Social secur?ty kart?m yoktu ve bunsuz maas alamayacakt?m..Queens ?n jama?ca denen semt?nde soc?al secur?ty b?nas? vard?.kart basvurusu ?c?n hemen oraya g?tt?m..yan?mda laptopla g?tm?st?m basvuru yaparkan sev?s g?r?s?m? yapmad?g?m? hat?rlad?m bu yuzden ad?m gorunmuyordu ve basvuru yapam?yordum..gorevl? once sev?s g?r?s?n? yap ded?..bende laptopu ac?p nete bagland?m ve sev?s? doldurmaya baslad?m..b?r pol?s gel?p laptopu kapat ded? bende herkes telden g?r?o zaten nete bende sev?s? doldurup kapat?cam ded?m..hay?r s?md? kapatacaks?n ded? ve g?tt?..bende k?sa b?r ?slem oldugu ?c?n yap?p kapatmay? terc?h ett?m tam b?lg?ler? doldururken bu sefer ?k? pol?s memuru yan?ma geld?..b?r? el?mden laptopu ald? d?ger? ?se hala anlayamad?g?m b? hareketle ben? yere yat?r?p kelepceled?..korkudan alt?ma ed?yordum neredeyse kalb?m tavan yapt?..turk?yede b?le karakola g?rmem?st?m daha once.dogruca b?r odaya al?p sorular sormaya baslad?lar..sacma sapan sorular sorduktan sonra olay? goren gorevl? kad?n geld? ve sorun ned?r ded?..bende s?z bana sev?s doldur gel ded?n?z bende doldururken tutuklad?lar ded?m..kad?n pol?slere durumu anlat?p ben? serbest b?rakt?rd? allah raz? olsun..sonra ?slem?m? yap?p kart?n eve yollanacag?n? soyled?..?c?m rahatlam?s b?r sek?lde ?s yer?ne dondum..urun departman?nda b?lg? g?r?s? yapacakt?m ve b?r cok watc? ?c?n hayal olan saat? 11 dolara cal?sacakt?m..Bu arada b?lg?sayar muhend?sl?g? okuyorum...Cal?san herkes cok ?y?yd? patron da dah?l...Haftal?k 40-45 saat al?yordum..arda kalan gunlerde new yorku gez?p duruyordum...Arad?g?n?z b?r seye ulasman?z ?c?n 15 dak?ka b?le harcaman?za gerek yoktu dunya kucultulup new yorkun ?c?ne koyulmus d?yeb?l?r?m...ulas?m desen?z her sokag?n ?c?nde metro durag? var ruya g?b?..Y?yecek s?k?nt?s? h?c b?r zaman olmad? her ces?t urun mevcut..D?ger seh?rlere gore b?raz pahal? oldugu ac?k ama bununda hakk?n? ver?yordu yasam sartlar?yla..S?rket?n arabas?n? odunc al?p haftasonlar? gezmeye g?d?yorduk arkadaslarla her ay 3 4 seh?r? gez?yorduk..Har?ka gunler gec?rd?m..H?c p?sman deg?l?m g?tt?g?me ve bu yaz tekrar g?d?yorum..New yorkun en zor yanlar?ndan b?r? hep korkuyla bakt?g?m pol?sler..Inan?lmaz kat? ve gaddarlar en ufak b?rsey? b?le affetm?yorlar..Neyse sorusu olanlar?n sorular?n? cevaplayab?l?r?m yaz?mdak? ?mla hatalar? ?c?n herkesten ozur d?ler?m...

..Metrodan d?sar? c?kt?m ve bas?m? kald?rd?g?mda soktayd?m sank? mahser gunu g?b? her yer ?nsan kayn?yor caddeler?n en dar? b?le ?st?klal caddes?nden ?k? tane.Del? g?b? b?r gurultu var d?sarda her yerde s?ren sesler?..Resmen soktayd?m..B?raz dolas?p gezd?kten sonra yorgunlugun verd?g? h?sle dogruca eve g?tt?m ve uyudum...Sabah 5 g?b? uyand?m sank? gunlerd?r yatm?s g?b?yd?m saat fark?ndan dolay?..Kalkar kalkmaz haz?rlan?p ?s yer?me g?tt?m..Ilk gunden b?r sok ?s yer?m kabul etmed? guya may?sta gelecekm?s?m falan f?lan bahaneler uydurup ?se baslatmad?..Pan?ge kap?ld?m ve soka g?rd?m..B?raz dolas?p b? parkta oturmaya baslad?m...Aglamak b?le gel?yordu ?c?mden ?lk gunden ?ss?zd?m ve param b?tt?kten sonra ne yapacag?m d?ye dusunuyordum..Boyle olmaz bu kalk ?s bul ded?m ve yola koyuldum..Kap? kap? ?s arad?m ama naf?le new yorkta el? yuzu duzgun b?r ?s bulmak helek? ?lk gelen b?r? ?c?n cok zor..B?r 2 gun ?s arad?m durdum ama h?cb?r sonuc yoktu...Butun turk ?s yerler?ne g?tm?st?m hemen hemen ?nternetten bulup ama Turkler turklerden nefret ed?yor ?nad?na yabanc? cal?st?r?yordu..B?r ?s yer? sah?b? babam?n oglunu b?le cal?st?rmam turkse d?y?p durumu ozetler g?b?yd? bana...Ucuncu gun b?r magazaya g?rd?m ve h?c um?d?m yoktu...g?y?m magazas?yd?..?s arad?g?m? soyled?g?m form verd? doldurdum..b?z sen? cuma g?b? arar?z ded? tab? h?c ?nand?r?c? gelmed? ve g?tt?m...cuma gunu sabah 7de dus al?rken telefon calmaya baslad? uzand?m act?m ve arayan magazan?n superv?soruydu ?se al?nd?n yar?n sabah 8de burda ol ded? ve kapatt?..sev?ncten ucmak uzereyd?m..sabah erkenden kalk?p ?s yer?ne g?tt?m.Social secur?ty kart?m yoktu ve bunsuz maas alamayacakt?m..Queens ?n jama?ca denen semt?nde soc?al secur?ty b?nas? vard?.kart basvurusu ?c?n hemen oraya g?tt?m..yan?mda laptopla g?tm?st?m basvuru yaparkan sev?s g?r?s?m? yapmad?g?m? hat?rlad?m bu yuzden ad?m gorunmuyordu ve basvuru yapam?yordum..gorevl? once sev?s g?r?s?n? yap ded?..bende laptopu ac?p nete bagland?m ve sev?s? doldurmaya baslad?m..b?r pol?s gel?p laptopu kapat ded? bende herkes telden g?r?o zaten nete bende sev?s? doldurup kapat?cam ded?m..hay?r s?md? kapatacaks?n ded? ve g?tt?..bende k?sa b?r ?slem oldugu ?c?n yap?p kapatmay? terc?h ett?m tam b?lg?ler? doldururken bu sefer ?k? pol?s memuru yan?ma geld?..b?r? el?mden laptopu ald? d?ger? ?se hala anlayamad?g?m b? hareketle ben? yere yat?r?p kelepceled?..korkudan alt?ma ed?yordum neredeyse kalb?m tavan yapt?..turk?yede b?le karakola g?rmem?st?m daha once.dogruca b?r odaya al?p sorular sormaya baslad?lar..sacma sapan sorular sorduktan sonra olay? goren gorevl? kad?n geld? ve sorun ned?r ded?..bende s?z bana sev?s doldur gel ded?n?z bende doldururken tutuklad?lar ded?m..kad?n pol?slere durumu anlat?p ben? serbest b?rakt?rd? allah raz? olsun..sonra ?slem?m? yap?p kart?n eve yollanacag?n? soyled?..?c?m rahatlam?s b?r sek?lde ?s yer?ne dondum..urun departman?nda b?lg? g?r?s? yapacakt?m ve b?r cok watc? ?c?n hayal olan saat? 11 dolara cal?sacakt?m..Bu arada b?lg?sayar muhend?sl?g? okuyorum...Cal?san herkes cok ?y?yd? patron da dah?l...Haftal?k 40-45 saat al?yordum..arda kalan gunlerde new yorku gez?p duruyordum...Arad?g?n?z b?r seye ulasman?z ?c?n 15 dak?ka b?le harcaman?za gerek yoktu dunya kucultulup new yorkun ?c?ne koyulmus d?yeb?l?r?m...ulas?m desen?z her sokag?n ?c?nde metro durag? var ruya g?b?..Y?yecek s?k?nt?s? h?c b?r zaman olmad? her ces?t urun mevcut..D?ger seh?rlere gore b?raz pahal? oldugu ac?k ama bununda hakk?n? ver?yordu yasam sartlar?yla..S?rket?n arabas?n? odunc al?p haftasonlar? gezmeye g?d?yorduk arkadaslarla her ay 3 4 seh?r? gez?yorduk..Har?ka gunler gec?rd?m..H?c p?sman deg?l?m g?tt?g?me ve bu yaz tekrar g?d?yorum..New yorkun en zor yanlar?ndan b?r? hep korkuyla bakt?g?m pol?sler..Inan?lmaz kat? ve gaddarlar en ufak b?rsey? b?le affetm?yorlar..Neyse sorusu olanlar?n sorular?n? cevaplayab?l?r?m yaz?mdak? ?mla hatalar? ?c?n herkesten ozur d?ler?m...

Alıntı

Bookmarks