Alıntı jeconur Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
ben geçen sene w 2 formum gelmediği için taxback a başvuramadım dolayısıyla hakedişimi hala almış değilim. bu yaz yine gidicem oradayken ödediğim vergileri almam için neler yapmam gerekiyo?
Hocam oncelikle sunu soyleyeyim gecen senenin vergisine hala basvurabilirsiniz.Mesela bu sene bir arkadasim 2005 yilindaki vergisini aldi, cunku bir sebepten daha once basvurmamisti ve zaman asimina ugradigini zannediyordu.Ama geriye donuk olarak 3-4 yil oncesinin vergilerine bile bäsvurabilirsiniz.
Diger bir mesele ise vergi iadesini almaniz icin w2 belgesi sart degildir, bunun yerine son pay-check(final paycheck)inizi de kullanabilirsiniz.

Vergi iadesi hakkinda bir kac sey soyleyeyim:

Oncelikle vergi iadesini sahsen de yapabilirsiniz ve bu sekilde yaparsaniz sirketlere komisyon odemeniz gerekmez.Fakat ben bunu kendi acimdan pek tavsiye etmem zira bunu yapabilmek icin ingilizcenizin iyi olmasi lazim,zamaninizin olmasi lazim ve proseduru(gerekli resmi belgeler falan) iyi bilmeniz lazim.Bence en iyi yol(iki senedir uyguladigim) araci sirketler vasitasi ile bu isi yurutmek.

Amerikadan dondukten sonra vergi iadesine hemen basvurabileceginiz gibi sonraki yilin ocak ayini da bekleyebilirsiniz.Her yilin ocak ayinda w2 adi verilen formlar cikar dolayisiyla siz eylul ya da ekimde bile basvursaniz bu sureci pek hizlandirmaz cunku ocak ayindaki w2 formunu beklemeniz lazim ve ayrica vergi odemeleri bu tarihten sonra baslar.

Aslinda vergi iadesi sanildigi kadar zor bir mesele degil.Olay iki asamali diyebiliriz: Birinci asamada bir araci sirket bulun(taxback.com bu alanda en iyilerden), ikinci äsämada ise gerekli belgeleri sirkete yolllayacaksiniz.Onceleri gerekli belgeleri postayla yolluyorduk ama artik belgeleri scanner da taratip sirketin mail adresine yollamaniz yeterli.

Son olarak tarayip yollamaniz gereken belgelerden bahsedelim:
1.Ssn kartiniz
2.w2 belgeniz veya son paycheck iniz
3.j1 vizeniz
4.ds 2019 belgeniz
5.Araci sirket size 5-6 sayfa vergi iadesi icin resmi belge yollacak ve bu belgelerde sizin tek yapmaniz gereken imza ve tärih atmak(diger bolumleri onlar sizin adiniza dolduruyor)

Sirketin sizden isteyebilecegi belgeler bunlar. 1,2 ve 5 numaralardaki belgeler banko belgeler fakat 3 ve 4 numaralardaki belgeleri de bir ihtimal isteyebilirler.