ozgursum'un dedigi dogru. BulentBarisPolat senin durumunda bir karisiklik yasanmis.
Turk makamlarinin International ehliyet diye bastigi, Beynelminel Ehliyet diye de gecen bir uygulama oldugu soyleniyor. Sayfa sayfa oldugu ve cesitli dillerde, surucu belgesi oldugunu anlatan resmi bir belge imis. Ben bundan hic gormedim.
Amerika'da ise international ehliyetler bircok eyalette 6 aya kadar kullanilabiliyor. Bu tanimlamada aciklamasi yapilan international ehliyet ise uzerinde ingilizce aciklamalarin bulundugu bir ehliyet. Turk ehliyetlerinde isim/name soyisim/lastname vs. yazdigi icin bu tanimlamaya da uyuyor.

Sizi polis cevirdi ok, ehliyet sordu ok, turk ehliyetinizi gosterdiniz begenmedi ticket yazdi. Size "valid ehliyeti yok" diye bir ticket yazar ve mahkemeye sevkedebilir evet, siz polise "bilmiyorsun bu is boyle boyle" diye anlatsaniz da o ticket i yazabilir. Ama mahkemeye gittiginizde, pasaportunuzdaki giris tarihinizi gosterirsiniz ve bu kural waive olur.
Eger yazdigi ticket'da "court attendance required" yaziyorsa ve mahkemeye gitmezseniz hakkinizda warrant cikar, bu da yakalama emridir. Birdaha polis sizi cevirdiginde alir goturur, warrant'lar polis kayitlarinda siz yakalanana kadar durur. Warrant alip USA'ya 20 sene ugramayip geldiginizde yolda polis sizi rastgele durdurdugunda alip goturebilir, ehliyet ile ilgili bu durumda buyuk ihtimalle bikac saat oyalar birakirlar heyecan yaptiginizla kalirsiniz.

USA'da araba almak satmak da cok kolay.
1 senelik j1 vizesi ile gittigimde turk ehliyetimle ilk arabami aldim, 4.ayimda 5 senelik illinois ehliyetimi aldim. Sonra 2.arabami aldim, agustos 2012'de ikisini de sattim dondum turkiyeye. Bircok trafik cezam oldu, el konmasin diye kurslara katildim. Bir kadin arabama carpti sigortasindan $2000 para aldim.

Merak ettiginiz baska sorulariniza elimden geldigimce yardimci olmaya calisirim.
Herkese iyi forumlar!