Londra'da bulunan ve Ankara Anlaþmasýyla ilgili çok sayýda davayý kazanan Kuddus Avukatlýk Firmasý yetkililerine göre, 1963'te imzalanan Ankara Anlaþmasý (Avrupa Topluluðu Ortaklýk Antlaþmasý - ECAA) özellikle Birleþik Krallýk'ta eðitim görmek ve çalýþmak isteyenler için önemli bir fýrsat olarak görülüyor.
BK'de kendi iþini yapmak isteyenlere verilen ECAA vizesinden sadece Türk vatandaþlarý yararlanabiliyor. Vize alabilmek için, Birleþik Krallýk'ta kendi iþini yapmak konusunda kararlý, gerekli bilgi ve deneyime sahip olmak yeterli oluyor.
Yapýlacak iþ türünde kýsýtlama yok
Ankara Anlaþmasý kapsamýnda vize almak için, Birleþik Krallýk'ta yapýlabilecek iþ türünde bir sýnýrlama söz konusu olmazken, baþvuranlar yeteneklerine uyan herhangi bir iþi yapabiliyor.
Bunun için, bir iþ yeri veya ofis açmak da gerekmiyor. Serbest pazarlamacýlýktan yazýlým uzmanlýðýna, ayakkabý tamirciliðinden uluslararasý ticaret uzmanlýðýna, özel öðretmenlikten kariyer danýþmanlýðýna, çocuk bakýcýlýðýndan temizlikçiliðe kadar her alanda iþ yapmak ve kurmak mümkün olabiliyor.
Ücretsiz eðitim þansý da var
ECAA vizesi ile BK'de bulunanlar ilk 4 yýldan sonra ülkedeki üniversiteler ve kolejlerde Ýngiliz vatandaþlarýnýn ödedikleri düþük ücretlerle eðitim alma hakkýný da elde ediyor.
Hatta bu kiþiler meslek edindirme okullarýndaki bazý programlara ücretsiz katýlabiliyor. Au Pair programýnýn Birleþik Krallýk hükümeti tarafýndan Kasým 2008'de yürürlükten kaldýrýlmasý üzerine, Türk vatandaþlarý için Birleþik Krallýk'ta çalýþarak eðitim alma olanaðýnýn kalmadýðýna dikkati çeken Kuddus Avukatlýk firmasý yetkilileri, buna raðmen ECAA vizesi ile Birleþik Krallýk'ta çocuk bakýcýlýðý yapmanýn mümkün olduðunu belirtiyorlar.
Nasýl bakarsan öyle görürsün
ECAA vizesi ile yapýlan çocuk bakýcýlýðý iþi, yürürlükten kaldýrýlan Au Pair programýna göre daha avantajlý sayýlýyor. Çünkü katýlýmcýlar istedikleri kadar aile ile çalýþýp serbest piyasa anlayýþýyla çalýþma saatlerine ve ücretlere kendileri karar veriyorlar, 4 yýl sonunda da Birleþik Krallýk'ta oturum hakkýný kazanabiliyorlar.
Kaynak: CNNTURK

Alýntý

Bookmarks