Londra'da bulunan ve Ankara Anla?mas?yla ilgili çok say?da davay? kazanan Kuddus Avukatl?k Firmas? yetkililerine göre, 1963'te imzalanan Ankara Anla?mas? (Avrupa Toplulu?u Ortakl?k Antla?mas? - ECAA) özellikle Birle?ik Krall?k'ta e?itim görmek ve çal??mak isteyenler için önemli bir f?rsat olarak görülüyor.

BK'de kendi i?ini yapmak isteyenlere verilen ECAA vizesinden sadece Türk vatanda?lar? yararlanabiliyor. Vize alabilmek için, Birle?ik Krall?k'ta kendi i?ini yapmak konusunda kararl?, gerekli bilgi ve deneyime sahip olmak yeterli oluyor.

Yap?lacak i? türünde k?s?tlama yok

Ankara Anla?mas? kapsam?nda vize almak için, Birle?ik Krall?k'ta yap?labilecek i? türünde bir s?n?rlama söz konusu olmazken, ba?vuranlar yeteneklerine uyan herhangi bir i?i yapabiliyor.

Bunun için, bir i? yeri veya ofis açmak da gerekmiyor. Serbest pazarlamac?l?ktan yaz?l?m uzmanl???na, ayakkab? tamircili?inden uluslararas? ticaret uzmanl???na, özel ö?retmenlikten kariyer dan??manl???na, çocuk bak?c?l???ndan temizlikçili?e kadar her alanda i? yapmak ve kurmak mümkün olabiliyor.

Ücretsiz e?itim ?ans? da var

ECAA vizesi ile BK'de bulunanlar ilk 4 y?ldan sonra ülkedeki üniversiteler ve kolejlerde ?ngiliz vatanda?lar?n?n ödedikleri dü?ük ücretlerle e?itim alma hakk?n? da elde ediyor.

Hatta bu ki?iler meslek edindirme okullar?ndaki baz? programlara ücretsiz kat?labiliyor. Au Pair program?n?n Birle?ik Krall?k hükümeti taraf?ndan Kas?m 2008'de yürürlükten kald?r?lmas? üzerine, Türk vatanda?lar? için Birle?ik Krall?k'ta çal??arak e?itim alma olana??n?n kalmad???na dikkati çeken Kuddus Avukatl?k firmas? yetkilileri, buna ra?men ECAA vizesi ile Birle?ik Krall?k'ta çocuk bak?c?l??? yapman?n mümkün oldu?unu belirtiyorlar.

Nas?l bakarsan öyle görürsün

ECAA vizesi ile yap?lan çocuk bak?c?l??? i?i, yürürlükten kald?r?lan Au Pair program?na göre daha avantajl? say?l?yor. Çünkü kat?l?mc?lar istedikleri kadar aile ile çal???p serbest piyasa anlay???yla çal??ma saatlerine ve ücretlere kendileri karar veriyorlar, 4 y?l sonunda da Birle?ik Krall?k'ta oturum hakk?n? kazanabiliyorlar.

Kaynak: CNNTURK