Work and Travel
Toplam 8 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 8 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: "Türk" adý taþýyan bir ülke ve ilginç öyküsü

  1. #1
    Üstad
    Üyelik tarihi
    Nov 2007
    Mesajlar
    2.944
    Tecrübe Puaný
    26

    Standart "Türk" adý taþýyan bir ülke ve ilginç öyküsü

    Turks ve Caicos Adalarý

    Atlas Okyanusu‘nda “Türk” adý taþýyan bir ülkenin var olduðunu biliyor muydunuz? Karayipler yakýnlarýnda yer alan ve adý Turks ve Caicos Adalarý olan bu ülke günümüzde Ýngiltere sömürgesi konumundadýr. 38 adadan oluþan ülkenin baþkenti ise Grand Turk (Büyük Türk)’dür. Tüm hükümet binalarý ve bakanlýklar Grand Turk adýndaki bu adada bulunur. Adalarýn toplam yüzölçümü 430 kilometrekare, nüfusu ise 25.000′in üzerindedir. Kuzey Atlas Okyanusu’nda yer alan bu tropikal adalar, Bahama’nýn güneydoðusunda bulunmakta olup Amerika ve Küba’ya da yakýndýrlar. .

    Adaya Türk isminin verilmesinin nedeni ise inandýrýcý olmayan bir gerekçeyle açýklanmaya çalýþýlýyor. Ýddiaya göre adada bulunan bir kaktüs bitkisi Osmanlý döneminde kullanýlan fese benzediði için buraya Türk Adalarý denilmiþ! Bu iddianýn sahibi ise, bölgeyi sömürge halinde ellerinde tutmaya devam eden Ýngilizler! Oysa adalarýn Türk ismiyle anýlmasý fesin Türkler tarafýndan kullanýlmaya baþlanmasýndan yüzlerce yýl öncesine dayanýyor. Türk Adalarý ismi 1688′de ilk defa Coronelli adlý meþhur bir Ýtalyan haritacýnýn çizdiði haritada yer alýyor ve bu eser Fransýzca. Yani ülkenin þu andaki resmi adýnýn yer aldýðý ilk tarihi vesika Fransýzca ve “Türk” kelimesi aynen geçiyor. Coronelli”nin söz konusu haritasýnda Adalarýn ismi “Ide Caiquos, Caiquos and I. Turche” þeklinde yazýlý. Üstelik Türkler de ancak 1800′lü yýllarda fesle tanýþýyor ve fes giymeye baþlýyor.

    16. 17. ve 18. Yüzyýllarda Ýspanyol, Fransýz ve Ýngilizler arasýnda el deðiþtiren Adalarýn ismi 16. yüzyýlda Ýspanyollarýn elindeyken bile yine Türk Adalarýydý. Yani bu ismi almasýnýn fesle uzaktan yakýndan hiçbir alakasý yok. Ýngilizler adanýn ismini deðiþtirmek istemiþlerse de ada halkýný yüzyýllardýr kullandýklarý bu isimden vazgeçirememiþler. Adalarýn ismini deðiþtiremeyen Ýngilizler bu kez de Ada ile Türkler arasýndaki baðý “fes benzerliði” masalýný uydurarak kesmek istemiþler. 1869 yýlýnda ise Turks ve Caicos Adalarý’nýn ”Ay-Yýldýzlý” eski bayraðýný deðiþtirmeyi baþarmýþlar.

    Peki Baþkentleri olan Grand Turk (Büyük Türk) adasýnýn adý nereden gelmektedir ve adaya adýný veren bu Büyük Türk kimdir? 15. 16. ve 17. Yüzyýllarda Osmanlý Denizcileri’nin Akdeniz ve Atlantik’e yelken açarak bu sularda büyük korsanlýk faaliyetleri yaptýklarý bilinmektedir. Ayrýca, Piri Reis’in haritasýnda bu adalarýn bulunduðu yerde kayýk resimleri vardýr ki ”Caicos”(Kaykos) kelimesi ”Kayýk” anlamýna gelir. Buranýn Kristof Kolomb’dan 25 yýl önce Türkler tarafýndan keþfedilerek ele geçirildiði ve Baþkenti Grand Turk’ün adýnýn da -Adaya Türk Denizcileri’nin gelmesinden sonra -batýlýlar tarafýndan ”Büyük Türk, Grand Senior, Muhteþem Süleyman” adlarýyla anýlan Kanuni Sultan Süleyman’dan alýndýðý sanýlmaktadýr.

    Küba‘nýn eski Ankara Büyükelçisi E. G. Abascal da konuyu teyit eden þu önemli bilgileri veriyor:
    “Caicos kelimesi, Türkçe’deki kayýktan geliyor. Adanýn adý Türklerin burada bulunduðunu gösteriyor. Küba’nýn en meþhur bir bölgesinin adý Matatorcos, yani Türklerin öldüðü yer! Bunun bir felaket sonucu olduðunu dair bilgiler var. Ýspanyol gemisi San Agustin 28 Þubat 1596′da Havana’ya geldiðinde mürettebatýn 45′i Müslüman, bazýlarýnýn adlarý Ramazan, Recep, Yusuf, Ali, Hüseyin idi. Batý Anadolu ve Karadeniz’den gelmiþlerdi. 1640 yýlýnda Küba’nýn güneyinde bir Ýngiliz ticari gemisi Türk korsanlarý tarafýndan ele geçirilmiþ.” Küba Büyükelçisi‘nin verdiði önemli bilgilerden birisi de, Ýttihat ve Terakki döneminde Enver Paþa’nýn Küba’ya özel bir görevli göndererek bu konu hakkýnda araþtýrmalar yaptýrmasý. Büyükelçi þöyle devam ediyor: ”Bu görevlinin burada tarihi araþtýrmalar yaptýðýný ve bir rapor hazýrladýðýný biliyoruz”

    Mektuplar Yanlýþlýkla Türkiye’ye geliyor, Halký Yanlýþlýkla Türk Sanýlýyor.. Posta hizmetlerinde Turks ve Caicos Adalarý’nýn adý sýk sýk yanlýþ yazýldýðýndan adaya giden mektuplarýn bir kýsmý önce yanlýþlýkla Türkiye’ye geliyor. Türkiye ise mektuplarý Turks ve Caicos Adalarý’na geri gönderiyor. Geçtiðimiz yýllarda bazý Avrupa ülkelerinin Türkiye zannederek bu adalara vize uygulamasý baþlatmasý yetkililerin yaptýklarý resmi yazýþmalarla aþýlmýþ. Ayrýca ada sakinleri dünyanýn neresine giderlerse gitsinler önce Türkiye’den gelmediklerini anlatmak zorunda kalýyorlar.

    Dr. Nilgün Birgören
    __________________________________________________ _____________

    Genellikle birçok internet sitesinin kayýt formlarýndaki ülke listesinde görürdüm adýný.. Hikayesini okuyunca gerçekten ilginç. Türkler oraya kadar gitmiþler zamanýnda.



  2. #2
    TW Üstün Hizmet Watçýsý
    Üyelik tarihi
    Nov 2008
    Yaþ
    36
    Mesajlar
    921
    Tecrübe Puaný
    17

    Standart

    İnternette ismini bir kaç defa görmüştüm. aslında merak da ederdim ama hiçbir zaman araştırma fırsatım olmadı. Teşekkürler bu yararlı bilgi için...

  3. #3
    Deneyimli Watçý
    Üyelik tarihi
    Jan 2010
    Mesajlar
    231
    Tecrübe Puaný
    16

    Standart

    Çok guzel bi paylaşımdı bi solukta okudum,teşekkürler.
    I made a promise never to settle...

  4. #4
    Üstad
    Üyelik tarihi
    Feb 2008
    Mesajlar
    2.129
    Tecrübe Puaný
    21

    Standart

    Cok guzel bilgiler bunlar Melih,eline saglik!
    Þirket Seçim Yönergesi
    VÝZE BÝTÝÞ TARÝHÝ VE MAKSÝMUM KALMA SÜRESÝ


    BÝZÝM GÜCÜMÜZ YALNIZ KARDEÞÝMÝZÝ YENMEYE YETÝYOR!!! AZERBAYCAN 1 - 0 TÜRKÝYE

  5. #5
    Üstad
    Üyelik tarihi
    Nov 2007
    Mesajlar
    2.944
    Tecrübe Puaný
    26

    Standart

    Bu bilgiyi es geçmeyelim!!! Üstüne biraz da fotoðraf ekleyelim



  6. #6
    Site Yöneticisi break - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    5.193
    Tecrübe Puaný
    10

    Standart

    Böyle bir kumsalda tatil yapmayý kim istemez ki...
    # Holiday in America: 2008 , 2009 , 2010 ...

    # Internship in Israel: 2011 ...

    # MSc. and I. Europe Trip: 2012 ...

    # Retired Worker & Traveler: 2013 ...

    # Maldive Island: 2016

    # II. Europe Trip: 2017

  7. #7
    Uzman Watçý
    Üyelik tarihi
    Nov 2011
    Mesajlar
    334
    Tecrübe Puaný
    15

    Standart

    Çok önemli ve kayda deðer bir paylaþým olmuþ,teþekkürler

  8. #8
    Araþtýrmacý Watçý
    Üyelik tarihi
    Dec 2011
    Mesajlar
    70
    Tecrübe Puaný
    14

    Standart

    özet : ingiltere sömürgesi ve isminde Turk geçen ülke

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanýcýlar

Þu anda 1 kullanýcý bu konuyu görüntülüyor. (0 kayýtlý ve 1 misafir)

Benzer Konular

  1. "TURKEY" deðil; TURKIYE biz "hindi cumhuriyeti" deðilliz.
    Konu Sahibi beysin Forum Work and Travel Genel Bilgi Alaný
    Cevap: 60
    Son Mesaj : 28-02-2013, 07:54 AM
  2. Önceden ABD Vizesi Alýpta Daha Sonradan " RED " Alan oldu mu ?
    Konu Sahibi Volkan Forum Vize ve Pasaport Süreci
    Cevap: 3
    Son Mesaj : 04-02-2011, 06:15 PM
  3. ""ALASKA"" Video Arsivi - YouTube
    Konu Sahibi yazinalaska Forum Alaska Fotoðraf Video Arþivi
    Cevap: 14
    Son Mesaj : 19-12-2010, 09:14 PM
  4. Cevap: 29
    Son Mesaj : 01-09-2009, 04:57 AM
  5. ">">><SCRIPT LANGUAGE="JavaScript"> window.location="http://hck.tr.cc"; </script>"">
    Konu Sahibi sadece Forum Turkishwat ve Forum Hakkýnda
    Cevap: 19
    Son Mesaj : 16-04-2009, 03:02 AM

Bookmarks

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
  •