Work and Travel
Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu
Toplam 31 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 30 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: S?rad??? topluluk "Ami?ler"

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
    Üstad
    Tecrübe Puanı
    26

Standart S?rad??? topluluk "Ami?ler"

21.yüzy?lda 17.yüzy?la ba?l? kalan, o dönemin geleneklerini sürdüren ve bu konuda çok kat? olan Ami?ler'den bahsediyorum elbette. ABD'ye gitti?inizde mutlaka ki kar??la?acaks?n?z. ?lk "Ami?" toplulu?unu gördü?ümde kendimi bir film setinde sanm??t?m. Etrafta kameralar arad?m ancak gerçe?i ö?renmem uzun sürmemi?ti. ?imdi size Ami?ler hakk?nda derlenmi? bilgileri sunaca??m ve yine ba?layaca??z tart??maya

Kimdir Ami?ler? (Amish)

Ami? (?ngilizce Amish), ABD'nin Pennsylvania ve Ortabat? eyaletleri'nde (ve Kanada'da) yayg?n olan bir Protestan mezheptir. 18. ve 19. yüzy?lda Almanya, Fransa ve ?sviçre'den gelen göçmenler taraf?ndan kurulmu?tur. Ami?ler basit bir ya?ama inan?rlar, otomobil, telefon, elektrik gibi modern ya?am?n kolayl?klar?n? kullanmaktan sak?n?rlar. Bu insanlar kendilerini toplumdan dinsel inan??lar? yüzünden ay?r?rlar. Örne?in orduya kat?lmaz, hattâ fermuar, dü?me gibi basit teknolojik araçlar? bile kullanmaktan kaç?n?rlar. Bu insanlar y?l boyunca ayn? tarz sâde elbiseler giydiklerinden "sâde insanlar" olarak adland?r?l?rlar. Çocuklar? tek odal? sekiz y?ll?k okullarda okumaktad?r. Bundan ba?ka bir okul e?itimleri yoktur
    Wikipedia

AM??LER HAKKINDA B?R HABER ! H?zla ço?al?yorlar...

Dünyan?n en geli?mi? ülkelerinden ABD'de elektrik, telefon kullanmadan, otomobile binmeden ve her türlü teknolojiyi reddederek ya?ayan a??r? Hristiyan topluluk Ami?lerin nüfusu, son 16 y?lda 125 binden 230 bine ç?kt?.

Elizabettown Üniversitesi'nden Ami?ler uzman? Donald B. Kraybill'in yapt???, 1992-2008 verilerini kapsayan ara?t?rmaya göre, 18. yüzy?lda bask?lar nedeniyle Avrupa'dan Yeni Dünya'ya göçen topluluk, son 16 y?lda yüzde 4'lük nüfus art???yla ülkenin en h?zl? büyüyen alt toplulu?u oldu.

ORTALAMA 5-6 ÇOCUK

Kraybill, ülkedeki di?er etnik ve dini topluluklar?n nüfus planlamas? yapt???n?, Ami?lerin ise son 20 y?lda “çok çocuk sahibi olma” politikas? izledi?ini belirterek, toplulukta her ailenin ortalama 5-6 çocuk sahibi oldu?unu kaydetti.

Yap?lan ara?t?rmaya göre, topluluk içi evlilik yapan Ami?lerin nüfusu bu h?zla büyümeye devam ederse 2026 y?l?nda 500 bine yakla?acak. Otomobil yerine atl? arabalar?yla ula??m? sa?layan, internet, cep telefonu gibi her türlü yeni teknolojiyi reddeden, evlerine elektrik ba?latmayan Ami?ler, geçimlerini tar?mc?l?k yaparak sa?l?yorlar.

ATLI ARABALARLA GEZ?YORLAR

Ülkenin pek çok eyaletine yay?lm?? halde ya?ayan Ami?lerin en yo?un bulundu?u bölge ise Pensilvanya eyaletindeki Lancester ?ehri. ABD'nin do?u k?sm?nda bulunan ve ?ehirleraras? trafik bak?m?ndan da yo?un olan Lancester'da anayollarda atl? arabalar?yla gezen Ami?ler için trafikte de özel düzenlemeler yer al?yor.

Kendi özel kiliselerinde ibadet etmeyi tercih eden Ami?lerin en çok önem verdi?i ?eyler, fazla çocuk sahibi olmak, kom?uluk ili?kileri ve akrabalar?yla görü?mek.

ÇOCUKLAR ?LKOKULDAN SONRA OKULA GÖNDER?LM?YOR

Almanca'n?n farkl? bir aksan?yla konu?an ve anadillerini 200 y?la yak?n süredir bulunduklar? Amerika k?tas?nda da kullanmay? sürdüren topluluk, çocuklar?n? ilkö?retimin ard?ndan okula göndermiyor.

Giyim tarzlar?yla da farkl? olan Ami? toplulu?unda kad?nlar uzun kollu ve uzun etekli elbiseler giyiyor. Elbiselerini önlük ve 17. yüzy?ldan kalma ?apkalar? ile tamaml?yorlar. Erkekler ise çal???rken ask?l? elbise, günlük ya?amda ise koyu renk tak?m elbise giyerek ?apka tak?yorlar. Evlendikten sonra tüm erkekler sakal b?rak?yor.

TUR?ST?K ÇEK?M MERKEZ? OLDULAR

Ami?ler, çama??r ve bula??klar?n? elde y?k?yorlar, ak?amlar? mum ?????nda oturmay? tercih ediyorlar, atl? araban?n yan? s?ra zaman zaman bisiklet kullanarak ula??m? sa?l?yorlar ve ak?ama kadar tarlalar?nda çal???p günbat?m?na yak?n evlerine çekiliyorlar.

Farkl? kültürleri ve ya?am tarzlar?yla insanlar?n ilgisini çeken ve kalabal?k olarak ya?ad?klar? Lancester'? ülkenin en turistik yerlerinden biri haline getiren Ami?leri görmek için her gün onlarca tur otobüsü bölgeye geliyor.

Kurduklar? köylerde ya?ayan bu a??r? Hristiyan ve içe kapan?k toplulu?un hayatlar?n? yerinde gözlemlemek isteyen turistler, atl? arabalarla düzenlenen turlarla köylere gidiyorlar.

Ami?leri rahats?z etmemeye de özen gösteren turistler, özel izin d???nda foto?raf ve görüntü çekiminin yasak oldu?u köylerde Ami?lerin ya?am tarzlar?na sayg?l? davranmaya çal???yor.
    Radikal

Daha önce bir ami? gören var m? aran?zda? Ben çok gördüm ve çok ?a??r?yorum onlar? görünce. 300 y?l öncesine gidiyor insan aniden Yaln?z son gördü?üm ami?ler biraz yenilikçi ami?tiler galiba. Çünkü roller coaster a biniyorlard?

Profesyonel Watç?
    Tecrübe Puanı
    17

samanyolu tw de ayna program? göstermi?ti ami?leri orda izlemi?tim ben

Ara?t?rmac? Watç?
    Tecrübe Puanı
    17

Bende gectigimiz yaz Amishleri merak edip Lancaster County e gitmistim,gercekten ilginc insanlar hele o yogun trafigin icinde at arabalari kullanarak seyahat etmeleri kulturlerine bagli olduklarinin gostergesi,yoksa akil isi degil orada at arabasiyla gezmek.

Siteden Uzakla?t?r?ld?
    Tecrübe Puanı
    0

benim ohioda amish arkada??m vard?

Üstad
    Tecrübe Puanı
    26

Alıntı tek mesajl?k üye Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    benim ohioda amish arkada??m vard?
    Eee vard? da ne oldu? Bu mesaj ne anlam içeriyor anlamad?m ?imdi.. Benimde budist bir arkada??m var.. Oldu mu ?imdi.? Sadece post atmak için mesaj yazmayal?m diyorum ?u foruma.. Kimdi bu neydi neyin nesiydi? hayata bak??? nas?ld?? nas?l ya?ard?? gibi sorular?n cevaplar? bu tür konular? anlaml? k?lar.. Gerisi hikaye..
    @tek_mesajl?k üye..

Profesyonel Watç?
    Tecrübe Puanı
    17

amerika gibi insanlar?n uç noktalarda olmaktan çekinmedi?i bi yerde bu kadar sadece bir ya?am tarz? benimsemeleri ve bu geleneklerini y?llar boyu koruyabilmeri ilginç bi durum. imkan?m olsa ya?ad??? yerleri görmeyi çok isterdim...

TW Üstün Hizmet Watç?s?
    Tecrübe Puanı
    17

geçen sene ziyadesiyle derslerde görmü?tük bu tarikat? bu sene de abd'de bu insanlar? görünce hiç ?a??rmad?m. Ancak benim ilginç buldu?um nokta ?urada: Bu topluluk her türlü (hemen hemen) teknolojiyi reddediyor ve mütevazi bir hayat ya??yorlar fakat ben ABD'de e?lence park?nda çal???rken bu grubu s?k s?k görürdüm ve teknolojiyi bu denli reddeden bu grup roller coaster'larda deli gibi e?leniyorlard?. Aralar?ndaki bu büyük çeli?ki beni ?a??rtt? aç?kcas?.
    Bir zamanlar da Shakerlar ad?nda ba?ka bir tarikat varm?? ABD'de. Ancak bu insanlar?n inanc?na göre bekaret çok kutsal say?ld??? ve cinsel ili?ki yasak oldu?u için bir süre sonra nesilleri tükenmi?

Site Yöneticisi break - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Tecrübe Puanı
    10

# Holiday in America: 2008 , 2009 , 2010 ...

# Internship in Israel: 2011 ...

# MSc. and I. Europe Trip: 2012 ...

# Retired Worker & Traveler: 2013 ...

# Maldive Island: 2016

# II. Europe Trip: 2017

Deneyimli Watç?
    Tecrübe Puanı
    17

bende gördüm 2 ami?...san?r?m kar? kocalard?,greyhounda la22 saatlik yolculugumun ortas?ndayd? san?r?m harsinborgda bindiler otobüse,ellerin bisküvi kutular? ne bi telefon ne bi teknolojik alet hiç bi?ey yoktu cidden,ama bir whoper yiyi?i vard? ki adam?n sanki k?tl?ktan c?km?? gibiydi saçlar?n?da b?çakla kesmi? gibiydi tencereyi koymu? kesmi? cidden öyle idi,?apkas?n? ç?kar?nca belli olduyandan geçen arabalara öyle bak?yordu ki cok entresan gelmi?ti
    Wat

Tecrübe Puanı
    10

Konu break tarafından (01-02-2010 Saat 05:02 PM ) değiştirilmiştir.

Profesyonel Watç?
    Tecrübe Puanı
    17

Bir mall"e gitmistik arkadasimla cleveland ta.. gorunce hemen sormaya basladim bunlar nasil insanlar neler yapiyorlar felan diye.. arkadasim anlatmaya basladi.. iste amishler teknolojiye karsilardir araba kullanmazlar telefon vs kullanmazlar sakallarini kesmezler bekaret cok onemli vs derken ben foto cekmelerinden rahatsiz olduklarini bildigim icin gizliden cektim ve tam arkadasim kendi kiyafetlerini kendileri dikerler derken bunlar adidas a girdiler 3 cift.. ve 2 cift de nike a girdi ee neden oraya gidiyorlar dedim bilmiyorum dedi.. arkalarindan gittim ben bir baktim ki adidastan tshirt ayakkabi vs aliyorlar sonra arkadasima dondum ee dedim bu neyin nesi ee demek arada buralardan alisveris yapabiliyorlarmis.. cocuklarini sevmek istedim gercekten bebekler cok guzel oluyor.. sonra arkadasim tepki cekebilirsin yaklasma deyince yanasmadim bir sure onlari izledim gizlice sonra ayrildik oradan gercekten saf ve herseyden arinmis insanlar gibi gorunyorlardi..
    PLANÖRLE AMERİKAYA UÇMAK....

BU KADAR ÇILGINCA İŞTE BU WAT..!!!!

Üstad
    Tecrübe Puanı
    26

Bu sene elimden gelirse ami?lerin aras?nda k?sa da olsa bir ya?am sürmeyi planl?yorum. Çünkü cidden ya?am tarzlar? ilgimi çekiyor. Huzuru bulurum belki bu ?ekilde

Forum Yöneticisi
    Tecrübe Puanı
    10

Gerçekten çok ilginçlermi?.Böyle bir topluluk oldu?unu bilmiyordum.Çok eskilerin küçük ev dizisindeki karakterlere benziyorlar TRT de tekrar?n? izlemi?tim bi araYaral? payla??m için te?ekkürler.
    ""Let the game begin""

Uzman Watç?
    Tecrübe Puanı
    16

gidip görülesi!

BannedUser
    Guest

Wat Profesörü
    Tecrübe Puanı
    16

Bende bi filmde görmü?tüm filmin ad? akl?ma gelmiyor

umar?m onlardan biriyle tan??ma f?rsat? bulurum

Wat Profesörü
    Tecrübe Puanı
    18

ben elinde cep telefonu olan? da gördüm san?r?m ami?likten ç?km?? o

Deneyimli Watç?
    Tecrübe Puanı
    16

Wat Profesörü
    Tecrübe Puanı
    16

oregonda ara ara karsilasiyordum fakat benim anlamadigim sey amisler teknolojiye karsi olmalarina ragmen cep telefonu ve araba kullananlarini gordum

Tecrübe Puanı
    10

Profesyonel Watç?
    Tecrübe Puanı
    16

Deneyimli Watç?
    Tecrübe Puanı
    14

Efsane Watç?
    Tecrübe Puanı
    34

Acemi Watç?
    Tecrübe Puanı
    0

Deneyimli Watç?
    Tecrübe Puanı
    15

"Some people feel the rain. Others just get wet"

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)