Alýntý ayhn Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
dükkanýma yaklaþýk beþyüz metre uzaklýktaki baþka bir dükkanda gerçekleþmiþ savaþtýr. teðet geçen ekonomik kriz, iþsizlik, yýllardýr pompalanan kurtlar vadisi kültürü, 12 eylülün eserlerinden olan tribün abiliði-terörünün eseri olan itler ile türünün son örneklerinden, yakýnda hiç göremeyeceðimiz deðerlerden ahmet "abi" arasýnda gerçekleþmiþ savaþtýr.

ahmet abi hakkýnda atýp tutmak için orada neler olduðunu anlamak gerek, orada neler olduðu da ekran karþýsýnda oturup kafa atarken dikkat edilecek hususlarý yazarak deðil, ekmek parasý peþinde gece yarýlarýna kadar dükkan açarak ve gerekirse kazandýðýn ekmeði çakallara kaptýrmamak için kanýný dökerek, kan dökerek anlaþýlabilir ancak.

ha diyecekler çýkacak "ahmet abi'nin ekmek parasý mýydý?" ondan diyoruz ya zaten "türünün son örneklerinden". onun deðildi de, komþusunun ekmek parasýydý. komþusunun emeði, ekmeði ahmet abi için namus meselesiydi. ahmet abi -belki- kötü giden iþleri için , yarýn ödeyeceði kirasý, cumaya kesilmiþ çeki, pazartesi vadeli senedi için almýþtý birasýný, votkasýný çekiyordu dükkanýnda, usulca, dertlice ama kimseye zararý olmadan, delikanlý gibi yandaki büfeciye belki "üstüne fýstýk ver" belki de "yaz abim" diyerek vermiþti nevalesinin hesabýný.

dedim ya yakýnlarda esnafým, buraya bir terzi açýldý geçenlerde adam iþini kaybetmiþ, almýþ bir makina oðlu, karýsý, kýzý, kendisi duruyor dükkanda, bir þeylere çabalýyorlar, ayakta kalmaya çalýþýyorlar, oðlu onbeþ, kýzý on yaþ civarlarýnda, çocuklar okuldan geliyor akþama kadar kalýyorlardý dükkanda, muhabbetim dahi olmadý adamla uzaktan gözlemliyorum ama biliyorum ki çocuklar evde gündüz soba, kombi vs. yanmasýn diye akþama kadar bekleþiyor dükkanda, bunlarýn hesaplandýðý bir ayakta kalma mücadelesi, dükkanda mecbur yanýyor eve fazla gelmesin hesabý, krizin teðet geçtiði ülkede lost izlememiþ, uludað limonata içmemiþ, nutella yememiþ insanlarýn mücadelesi. neyse oðlan birgün kapý önünde top oynarken mahallenin çocuklarýndan birisiyle kapýþtý, bir iki yumruk salladýlar birbirlerine, çocukca, diðerinin dudaðý patladý hafiften, terzi baba çýktý oðlu aldý içeriye bir iki tane de patlattý, biliyor çünkü yalnýzlýðýn, yabancýlýðýn, arkasýzlýðýn baþýna neler açabileceðini ki yarým saat geçmedi dudaðý patlayan çocuk mahallenin abileriyle geri döndü, abi dediðim ahmet "abi" deðil üzerine tartýþtýðýmýz görüntülerdeki itlerin fotokopileri, içmiþler, ahlaksýzca, gözleri dönmüþ, insanlýktan çýkmýþlar terziyi dýþarý çýkardýlar, özürlerine raðmen, karýsýnýn, kýzýnýn, oðlunun yanýnda, karýsýna, kýzýna, oðluna ve kendine en duyulmadýk, en aþaðýlýk küfürleri ederek dövdüler, bayýltýncaya kadar, bir ahmet abi çýkmadý, bir ahmet abi olamadýk, dükkanýn camý çerçeveyi indirecek, makinayý baþlarýna geçirecek, makaslarý götlerine sokacak bir ahmet abi gibi aslan dikilemedi çakal sürüsünün karþýsýna. terzi ertesi gün taþýndý.

bu ortamda, sýcak evlerde, -kimsenin emeðimi küçümsemek istemem ancak- vahþetin insana yönlenmesinin nadir olduðu ortamlarda kazanýlan paralarla saðlanan yaþamlarda, ahmet abi'ye gülmek, eleþtirmek, yermek, bu videoyu bir kamera þakasýymýþçasýna eðlenerek izlemek mümkün. ama ben biliyorum, terzi biliyor, ahmet abi biliyor; bu görüntüler þaka deðil tam tersi hayvanlarýn biribirini boðazladýðý, öldürdüðü bir afrika belgeseli kadar, yaþamak, ayakta kalmak için güçlü olmak gerekliliðinin gözler önüne serildiði belgeseller gibi gerçek ve acý.

bu ve yarýn oluþacak benzer görüntülere gülen istediði kadar güler, yeren yerer. ne olursa olsun, haftada 7 gün, günde 16 saat, insanlýktan çýkmýþ þekilde, hayvanca çalýþarak, ekmeðini, kimseninkine göz dikmeden kazananlar, ona el uzatacaklara karþý yine hayvanca savunacaklar, ama hayvan var, hayvan var....

aslansýn ahmet "abi"m, aslan...

eskiþehir'deki tekel bayisinde çýkan savaþ - ekþi sözlük

ayhn aðzna saðlk. gerçekten muhteþem yazmýþsýn. böle it'ler cok arttý son zamnlarda. içkiyi götünle mi içiyorsun be adam ? adabyla iç, git bi bankta uyu sonra. helal olsun ahmet abiye. gerçekten yürek varmþ adamda. arkdslarý bile yalnz býrakmýsken, komþusunn ekmeði için kaç kiþiyle sawaþmýþ. býçaklanmýþ adam, biraz alkollü ama diðer 4 kþnn eline wermiþ tabiri caizse .....