dükkan?ma yakla??k be?yüz metre uzakl?ktaki ba?ka bir dükkanda gerçekle?mi? sava?t?r. te?et geçen ekonomik kriz, i?sizlik, y?llard?r pompalanan kurtlar vadisi kültürü, 12 eylülün eserlerinden olan tribün abili?i-terörünün eseri olan itler ile türünün son örneklerinden, yak?nda hiç göremeyece?imiz de?erlerden ahmet "abi" aras?nda gerçekle?mi? sava?t?r.
ahmet abi hakk?nda at?p tutmak için orada neler oldu?unu anlamak gerek, orada neler oldu?u da ekran kar??s?nda oturup kafa atarken dikkat edilecek hususlar? yazarak de?il, ekmek paras? pe?inde gece yar?lar?na kadar dükkan açarak ve gerekirse kazand???n ekme?i çakallara kapt?rmamak için kan?n? dökerek, kan dökerek anla??labilir ancak.
ha diyecekler ç?kacak "ahmet abi'nin ekmek paras? m?yd??" ondan diyoruz ya zaten "türünün son örneklerinden". onun de?ildi de, kom?usunun ekmek paras?yd?. kom?usunun eme?i, ekme?i ahmet abi için namus meselesiydi. ahmet abi -belki- kötü giden i?leri için , yar?n ödeyece?i kiras?, cumaya kesilmi? çeki, pazartesi vadeli senedi için alm??t? biras?n?, votkas?n? çekiyordu dükkan?nda, usulca, dertlice ama kimseye zarar? olmadan, delikanl? gibi yandaki büfeciye belki "üstüne f?st?k ver" belki de "yaz abim" diyerek vermi?ti nevalesinin hesab?n?.
dedim ya yak?nlarda esnaf?m, buraya bir terzi aç?ld? geçenlerde adam i?ini kaybetmi?, alm?? bir makina o?lu, kar?s?, k?z?, kendisi duruyor dükkanda, bir ?eylere çabal?yorlar, ayakta kalmaya çal???yorlar, o?lu onbe?, k?z? on ya? civarlar?nda, çocuklar okuldan geliyor ak?ama kadar kal?yorlard? dükkanda, muhabbetim dahi olmad? adamla uzaktan gözlemliyorum ama biliyorum ki çocuklar evde gündüz soba, kombi vs. yanmas?n diye ak?ama kadar bekle?iyor dükkanda, bunlar?n hesapland??? bir ayakta kalma mücadelesi, dükkanda mecbur yan?yor eve fazla gelmesin hesab?, krizin te?et geçti?i ülkede lost izlememi?, uluda? limonata içmemi?, nutella yememi? insanlar?n mücadelesi. neyse o?lan birgün kap? önünde top oynarken mahallenin çocuklar?ndan birisiyle kap??t?, bir iki yumruk sallad?lar birbirlerine, çocukca, di?erinin duda?? patlad? hafiften, terzi baba ç?kt? o?lu ald? içeriye bir iki tane de patlatt?, biliyor çünkü yaln?zl???n, yabanc?l???n, arkas?zl???n ba??na neler açabilece?ini ki yar?m saat geçmedi duda?? patlayan çocuk mahallenin abileriyle geri döndü, abi dedi?im ahmet "abi" de?il üzerine tart??t???m?z görüntülerdeki itlerin fotokopileri, içmi?ler, ahlaks?zca, gözleri dönmü?, insanl?ktan ç?km??lar terziyi d??ar? ç?kard?lar, özürlerine ra?men, kar?s?n?n, k?z?n?n, o?lunun yan?nda, kar?s?na, k?z?na, o?luna ve kendine en duyulmad?k, en a?a??l?k küfürleri ederek dövdüler, bay?lt?ncaya kadar, bir ahmet abi ç?kmad?, bir ahmet abi olamad?k, dükkan?n cam? çerçeveyi indirecek, makinay? ba?lar?na geçirecek, makaslar? götlerine sokacak bir ahmet abi gibi aslan dikilemedi çakal sürüsünün kar??s?na. terzi ertesi gün ta??nd?.
bu ortamda, s?cak evlerde, -kimsenin eme?imi küçümsemek istemem ancak- vah?etin insana yönlenmesinin nadir oldu?u ortamlarda kazan?lan paralarla sa?lanan ya?amlarda, ahmet abi'ye gülmek, ele?tirmek, yermek, bu videoyu bir kamera ?akas?ym??ças?na e?lenerek izlemek mümkün. ama ben biliyorum, terzi biliyor, ahmet abi biliyor; bu görüntüler ?aka de?il tam tersi hayvanlar?n biribirini bo?azlad???, öldürdü?ü bir afrika belgeseli kadar, ya?amak, ayakta kalmak için güçlü olmak gereklili?inin gözler önüne serildi?i belgeseller gibi gerçek ve ac?.
bu ve yar?n olu?acak benzer görüntülere gülen istedi?i kadar güler, yeren yerer. ne olursa olsun, haftada 7 gün, günde 16 saat, insanl?ktan ç?km?? ?ekilde, hayvanca çal??arak, ekme?ini, kimseninkine göz dikmeden kazananlar, ona el uzatacaklara kar?? yine hayvanca savunacaklar, ama hayvan var, hayvan var....
aslans?n ahmet "abi"m, aslan...
eski?ehir'deki tekel bayisinde ç?kan sava? - ek?i sözlük 

Bookmarks