Öncelikle herkeze merhaba!
Uzun zamandýr siteye yazamýyordum. Umarým WAT2010 hepiniz için güzel geçmiþtir.
Biliyorum ki bu seneki wat macerasýndan sonra çoðu arkadaþ üniversitedeki son senelerine girdiler ve "Ulan okulda bitiyor N'apacaz?" modundalar =) Biliyorum ki bazýlarýmýz öðrenim hayatýna devam etmek ve bunu yurtdýþýnda yapmak istiyor. Ek olarak son 4 sene boyunca yurtdýþýnda öðrenime devam etmek için burs alacak kadar iyi bir öðrenci olunulmadý ve bütçe sýkýntýlý.
Evet, özet olarak geçen seneki durumumu size bildirdim =) Sizde bu durumdaysanýz, benim cevabýmý söylüyorum UKRAYNA =)
UKRAYNA NE OLA KÝ?
Ukrayna; Türkiye'nin kuzeyinde, Karadeniz'e sahili olan, ülkenin batýsýnda genelde ukraynaca doðusunda rusça konuþulan, doðu slav ýrký insanlarýnýn yaþadýðý sovyetlerden kopma bir ülkedir. (Ukrayna hakkýnda diðer tarihi, coðrafi, fiziki bilimum kimyevi bilgileri google amcaya danýþarak bulabilirsiniz)
PEKÝ UKRAYNA'NIN OLAYI NEDÝR?
Daha öncede bahsettiðim gibi ucuzluk... Ukrayna'da üniversiteler çok ucuz ve buna Master, Doktora filanda girmekte. Ayrýyetten yaþamda Türkiye'ye göre çok ucuz. Bunun dýþýnda Avusturya'da üniversite harçlarý çooook ucuz 750 euro filan ama Türkiyede herhangi bir üniversitede Master veya Üniversiteyi kazandýðýnýza dair bir belge istiyorlar bunun dýþýnda vize almak biraz zor. Yok bi avusturya bankasýnda 4000 euro bulunmasý gerekiyor felan felan o yüzden þu anda sadece Ukrayna'yý anlatýyorum....
TAMAM BEN ÝKNA OLDUM HADÝ GÝDELÝM
Ülkeler arasý bir olay olduðu için illaki bir þirkete veya ukraynada bulunan bir tanýdýða ihtiyacýnýz olacak. Benim önerim þirketlere baþvurmayýn çünkü þirket size üniversiteden davetiye almak ve dökümanlarýnýzýn çevirilerini yapmak için bir dolu para istiyor. Çevirileri tercüme ofislerinde sizde yaptýrabileceðiniz için tek ihtiyacýnýz Üniversiteden davetiye almak oluyor. Ama üniversiteden davetiyede telefonla alýnmýyor =) Bu yüzden ukraynada bulunan bir arkadaþýnýz devreye giriyor ve sizin yerinize davetiye alýyor. Eðer arkadaþýnýz yoksa internette dolaþýn araþtýrýn bu iþi þirketlerden çok çok çok ucuza yapan türk öðrenciler var.
Þirketin bir artýsý var; rahat oluyorsunuz siz sadece belgeleri þirkete veriyorsunuz onlar her iþlemle ilgileniyorlar çeviridir vizedir havalimanýnda karþýlama bla bla bla. Yok ben þirketle alakam olmaz benim o kadar param yok ben heycan arýyorum diyenler bu yazý tam size göre =))
1. ADIM (HAZIRLIK)
Kararýnýzý verdiniz. Ukraynada size davetiye alacak bir arkadaþ buldunuz. Sýra geldi evraklara:
Davetiyeyi almasý için arkadaþýnýza göndereceðiniz belgeler,
-Üniversite diplomanýzýn Ukraynaca veya Rusça çevirisi
-Transkriptinizin Ukraynaca veya Rusça çevirisi
-Pasaportunuzun fotokopisi
-Davetiye ücreti (Üniversiteden üniversiteye deðiþmekle birlikte 50$ geçmez)
Bu sýrada vize almak için ve sýnýrý geçmek için hazýrlayacaðýnýz diðer belgeler
-Tekrardan diplomanýz ve çevirisi
-Tekrardan Transkript ve çevirisi
-Saðlýk Raporu ve çevirisi (Tam teþekküllü hastaneden alýnacak)
-AIDS testi ve çevirisi
-Doðum Belgesi Formul-A ve çevirisi
-Seyehat Sigortasý (Bence pek önemli deðil ama yinede alýnabilir )
Eveeet sýra geldi bu yaptýrdýðýmýz çevirileri uluslararasý geçerliliklerini yapmaya. Bu nasýl oluyor? Tabiki APOSTILLE ile. Apostille nerde yapýlýr kaymakamlýklarda, valilikte filan filan.
Fakat çevirileri APOSTILLE yaptýrmadan önce Notere onaylatmamýz gerekiyor. Çünkü resmi makamlar noterde onaylatýlmamýþ çevirileri kabul etmiyorlar.
Kýsacasý Belgeleri çevirisini yaptýrýyoruz -> Notere koþuyoruz noterde onaylatýyoruz -> ordan Apostille yaptýrýyoruz.
2.ADIM (VÝZE)
Vize için üniversiteden gelecek olan davetiye þart. Davetiyemizle birlikte apostile yaptýrdýðýmýz belgeleri ve vize ücretinin ödendiðine dair dekontu Ukrayna konsolosluðuna götürüyoruz. Eðer Ýstanbul veya Ankara'da yaþamýyorsak. En iyisi bir seyehat veya vize acentasýyla anlaþmak. Ben 125 TL gibi bir ücrete anlaþmýþtým. Veya istanbul veya ankarada oturan bi yakýnýnýza vekalet vererek vize alým þeklide olabilir. Ýzmir'de oturuyorum istanbula git gel sadece otobüs parasý 90 lira tutuyor vize ücreti 35 dolar civarý birþey birde 3 günde veriliyor öðrenci vizesi, istanbulda kalk yat masraflarý 200-300e kadar çýkýyor.
Ukrayna vizesi alýnacak en kolay vizelerden biri diyebilirim. Belgelerinizi veriyorsunuz vizeyi 3 günde basýyorlar =) Mülakat neyi yok =)
3.ADIM (UKRAYNA'YA GÝDÝÞ)
Ukrayna'ya giriþ yapmak için 2 yol var.
a)Hava: Türk Hava Yollarý ve Aerosvit Airlines (Ukrayna Hava Yollarý) her gün Ukraynaya seferleri oluyor. Haliyle Aerosvit hava yollarý THY'ye göre daha ucuz.
Önemli!!! Ukrayna'ya giriþ yaparken dönüþ biletinizin bulunmasý gerekiyor (1 yýllýk açýk) buna dikkat edin lütfen.
b) Deniz: Odessa þehrine Ýstanbuldan ve Samsundan feribot ile gitmek mümkün biletler 100$ civarý olmasý gerekiyor. Fakat Ülkenin kuzeyinde okuyacaklar için iyi bir seçim deðil çünkü ordan tekrar trenle 15 saat yol çekmek biraz zor olacaktýr haliyle =)
Ukrayna gümrükten geçiþ: Çok kiþiden duydum gümrük polisleri sudan bahaneler bulup rüþvet istediklerini. Özelliklede öðrencilerden. Hatta ülkeye sokmadýlarýný filan ama ben 2 dafa giriþ yaptým Ukrayna'ya birincisi Özel Ziyaret vizesiyle, ikincisi ise Öðrenci vizesiyle. Evraklarým tamdý hiçbir sorunla karþýlaþmadým. Ýki defada giriþimi Kiev'den gerçekleþtirdim belki diðer þehirlere giriþ yaparken bir problem oluyordur ama ben yaþamadým. Öðrenci vizesiyle giriþ yaparken bir gerginlik oldu tabi ama oda memur abi ve ablalarla birbirimizi anlayamadýðýmýzdan dolayý sanýrsam =)
Giriþ yapmak için veznenin önüne geldim. Rusça bilip bilmediðimi sordu. Ýngilizce lütfen diye cevap verdim. Ukrayna'ya ilk defa mý giriyorsunuz dedi. Hayýr daha önce özel ziyaret vizesiyle geldiðimi belirttim. Gel benimle dedi. Beni arka taraflarda bir yere götürdü. Buraya otur bekle dedi. Aha dedim olmadý galiba filan =) bende bir sinir bir stress. Bi bayan memur geldi yanýma rusça birþeyler söylemeye baþladý. Ýngilizce lütfen dedim. Rusça devam etti. Ýngilizce anlayýp anlamadýðýný sordum, anladýðýný söyledi ama rusça konuþmaya devam etti =) Herneyse odur budur filan sonunda azcýk rusça azcýk ingilizce ile belgelerimi istediðini anladým =) Belgeleri verdim sevmedi yüzünü buruþturdu. O kadar rusça konuþmasýndan Ýnvitation Letter kelimelerini anladým ve davetiye mektubumu verdim. 10-15 dakika beni beklettikten sonra geldi Foto dedi. anlamadýðýmý ilettim. Foto foto... çýkardým bitane vesikalýk verdim. Güldü ofisine geri gitti =) sonra tekrar gelip davetiye mektubumu bana verip gümrüðü iþaret edip rusça biþiler söyledi =) Vezneye vardýðýmda ofis yüzüme bikere baktý pasaporta baktý damgayý bastý geç dedi =)
O yüzden benim ingilizce 10 numara derdimi anlatýrým filan derseniz aldanýrsýnýz. Genelde derdinizi anlatýyorsunuz onlarda anlýyor ama ingilizce cevap alamýyorsunuz pek =)
Gümrükten geçtiniz bavulunuzu aldýnýz... Þimdi n'olcak? Eðer sizi karþýlamaya gelen biri varsa hiçbir problem yok. Fakat tek baþýnaysanýz ve rusçada bilmiyorsanýz iþiniz biraz zor. Taksi allahýn emri =)) Ýþte macera burda baþlýyor =) Burda taksilerde taksimetre yok. Taksiye binmeden önce pazarlýk yapýyorsunuz. Taksiciyle anlaþamadýðýnýz için sizden 100$ bile isteyebilirler =)) ki taþ çatlasýn gideceðiniz yer 20$ dan fazla deðildir =)
4.ADIM (Üniversiteye Kayýt ve Yerleþme)
Üniversitelerin ücretleri þehir þehir deðiþiyor. Odessa ve diðer güney þehirlerde öðrenim görmek çok daha ucuz. Ama tüm dünyanýn tanýdýðý Taras Shevchenko ve diðer üniversitelerin ücretleri 6000$ Civarý. Benim okuduðum üniversitede rusça hazýrlýk 1500 dolar. Ben Gýda Teknolojileri Üniversitesinde hazýrlýk okuyorum. Daha sonra burda veya baþka bir üniversitede Master'ýma devam edicem =).
Üniversiteye geliyorsunuz. Kayýt parasýný ödüyorsunuz. Öðrenci sigortasý için para ödüyorsunuz. Yurdun parasýný ödüyorsunuz. Sonra sizi yurda yolluyorlar. Yurdunuza yerleþiyorsunuz bla bla...
Amma benim gibi yok efenim ben yurtta kalmam ben ev tutacam diyorsanýz biraz karýþýk. Diðer þehirlerde ucuz olmasýna raðmen Kiev'de evler çok pahalý. Bunun için illaki ev arkadaþlarýna ihtiyacýnýz var. Diyelim ki þaaak geldiðiniz gibi ev arkadaþý buldunuz. Burdaki bir öðrencinin karþýlayabileceði evler genelde eski Sovyetlerden kalma tek tip 2 veya 1 odalý ve bazýlarý Crossing-room þekli (Yani evde koridor yok bir odadan diðerine geçiliyor) En dipteki odayý kapan yaþadý =)
Ev hayatý güzel tabi. Yurt gibi deðil, parti cümbür þamata gidiyor. Yurdunda mutlaka güzel yanlarý vardýr. Çünkü burda yurtlar karýþýk öyle kýz erkek ayrýmý yok.
Eðer evde kalýrsanýz ev sahibinin sizi o evde kiracý olduðunuza dair ikamet göstermesi gerekecek. Yoksa oturum izni alamazsýnýz ve 15 Kasýmdan sonra illegal durumuna düþersiniz.
UKRAYNADAN ÝZLENÝMLER?
Þimdi yazacaklarým benim izlenimlerim. Ben Kiev'deyim 1.5 aydýr farklý þehirlerde durum nasýl pek anlamam bilmem. Kiev gayet büyük ve çok kalabalýk bir þehir. Merkezi yerlerin görünümü çok zengin. Ama yine de Türkiye'ye göre ucuz. Ýlk önce ulaþým acayip ucuz. Dolmuþ ve Metro ücreti 2 Hrivna yaklaþýk 40 Kuruþa denk geliyor. Otobüs ve tramvay ücretleri 1.5 hrivna 30 kuruþ civarý. Bazen hakkatten içki sudan ucuz =))) Mesela büfeden su alcaksýnýz 5.5 hrivna, bira alcaksýnýz 5 hrivna =)) Yemek durumlarýda aynen öyle meyve filan ucuz diyemem fakat tavuk ve sýðýr etinin fiyatlarýna inanamazsýnýz =) Sýðýr etinin kilosu 10 liraya filan denk geliyor =))
Burda herkez sürekli içiyor konumunda. Oturup birþeyler içilecek her kafede, restauranda, McDonalds'ta bile bira satýlýyor. Ýlk gördüðümde çok acayip gelmiþti bana ama ofisten çýkmýþ orta yaþlarýnda iyi giyimli bir bayan metro veya dolmuþ beklerken elinde birasýný rahat rahat yudumlayabiliyor. Tabi bunun yanýnda rezillikte var içki yüzünden.. Elinde bira yerlerde yuvarlananlar, duvara yaslanmýþ bi þekilde sýzanlar, normal bir caddede duvarýn veya aðacýn dibine iþeyenleride görmek pek tabi olaðan þeyler =)
Ukraynalýlar kendilerine rus denilince kýzýyorlar. Fakat her birey anadili gibi Rusçayý biliyor. Fakat bazýlarý konuþurken Ukraynaca bazýlarý Rusça konuþuyor. Gençler arasýnda Rusça konuþmak karizmatik olay gibi biþe. Öyle Rusça Ukraynaca dediðime bakmayýn Türkçe ile Azericeden daha az fark varmýþ =) Bana söyleyenlerin yalancýsýyým =)
Gelelim çoðu ukraynalýnýn türkler üzerindeki görüþlerine; Türkleri dark age'te hala kadýnlarý hapsettiðimiz, suç iþleyenin kafasýnýn kesildiði, Kadýnlarýn çarþaf giydiði ve okula gönderilmediði, hergün teröristlerin bir yeri havaya uçurduðu bir ülkede yaþadýðýmýzý düþünen kiþi sayýsý az deðil. Fakat Türkiye'ye turist potansiyelide az deðil. Gördüðüm 10 kiþiden 4ü türkiyeye gelmiþ durumda ve türkiye'ye hayranlar. Tabi Türkiyeyi Antalya, Ýstanbul ve Marmaris olarak biliyorlar ama olsunTürkiye'ye turist olarak gelenlerden hiç þu ana kadar salak bi soru duymadým ama Ukraynalýlar'dan duyduðum bir kaç örnekler.
-Sizin Tanrýnýz kim? (Bazen Zeus diyorum inanýyorlar)
-Develer için ayrý yollar var mý? (Camel Sigarsý yüzünden düþülen duruma bak)
-Dinin yasaklýyor diye mi þarap içmiyorsun? (La sevmiyorum iþte þarap sevmiyorum bira ver vodka ver ne þarabý)
-Türkiye'ye geldiðimizde bizde mi baþýmýzý kapatmak zorundayýz? (Firt Lady'miz Saðolsun)
-Türkiye'de hala açýk olan harem var mý? (Burda genel ev mi kastetti yoksa haremi böyle genel ev gibi biþe mi zannediyor hala anlamadým)
YA KIZLAR?
Yiðidi öldür, hakkýný yeme demiþler. Forumda bulunan kýz arkadaþlar alýnmasýn ama Ukrayna kýzlarý hakikatten güzeller. Ben doðma büyüme Ýzmirliyim. Benim için öyle çoooook aþýrý bir fark yok ama sarýþýn renkli gözlü hatunlar tercihiniz ise aha burasý cennet sizin için =) Örnek vermek gerekirse; 1 hafta önce metroda gidiyorum burda metroda oturma yerleri 2 li arka arkaya deðil sýrtýnýz metronun cam tarafýna, ayaklarýnýz içe doðru oturuyorsunuz inþallah anladýnýz demek istediðimi. Bir oturakta yan yana 6 kiþi oturabiliyor. Karþýmdaki oturaklarda yanyana oturmuþ 6 tane kýz 6sýda sarýþýn 6sýda mavi gözlü içlerindeki en çirkini normal güzellikte. Kendi kendime gülmeye baþladým acaba böyle bi durum Türkiye'de olur mu diye =)
Eðer sarýþýnsanýz pek þansýnýz yok. Ama hafif esmerseniz bide rusçada hafif aksan sizden tatlýsý yok =))
BUNUN DIÞINDA
Bunun dýþýnda pek birþey yok. Aklýma gelmeyen birþey olabilir kafanýza takýlan birþey olabilir. Sorun gördükçe cevaplarým. Büyük gerçek: Burda Yoðurt ve Kuzu eti YOK =))) Vardýr mutlaka ama aramak lazým ben Kievin birçok büyük süpermarketinde bulundum ama hala yoðurt göremedim =)
Tüm Haklarý Bana yani FuBaR'a aittir. Her ne kadar kopyalanýp yapýþtýrýlmasý yasaktýr desemde biliyorum kopyalanýp yapýþtýrýlacak =)) O yüzden ne yaparsanýz yapýn =) En azýndan alýntýdýr: Fubar yazýn :P Neyse....

Türkiye'ye turist olarak gelenlerden hiç þu ana kadar salak bi soru duymadým ama Ukraynalýlar'dan duyduðum bir kaç örnekler.

Alýntý

Bookmarks