AMER?KA’DA B?R TÜRK(1)
ÖNAL ÖREN
Merhaba.
Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisli?i 3. s?n?fta okuyorum.
Size bir ö?renci olarak Amerikaya ilk gidi?imde gördüklerimden, ya?ad?klar?mdan bir özet sunaca??m. Ben de kigem.com üyesiyim ve sizlerin ( özellikle ilk defa gidecekseniz) baz? ?eyleri önceden bilmenizi istedim...
Hep filmlerde izledi?imiz, her gün haberlerde ad?n? duydu?umuz,neredeyse hayat?m?z?n her kö?esinde izine rastlad???m?z,kimimizin hayranl?k duydu?u kimimizin nefret etti?i, siyaset konu?ulan her ortamda illaki ad? geçen, filmlerde ya?am standard?n? görüp “vay be orada ya?amak varm??” dedi?imiz Amerika’da 3 ay geçirdim.
Yaz?m?n ilk k?sm?nda gitmeyi dü?ünenlere de örnek olmas? amac?yla
Amerika’ya nas?l gitti?im konusunda bilgi verece?im. ?kinci k?sm?nda ise ba??mdan geçen komik ve trajikomik olaylardan bahsedece?im.
Amerika’ya gitmek ço?umuz için bir hayal.Hem maddi aç?dan hem de vize almada ya?anan problemler yüzünden baz?lar?m?z için imkans?z görünüyor. Amerikan hükümetinin Avrupa’daki üniversite ö?rencileri için bir program? var. Ad? work&travel. Türkçe meali çal?? ve gez! Son dönemde üniversite ö?rencileri aras?ndaki yeni trend bu programla Amerika’ya gitmek. Ben de "trende" öküz gibi bakmamak için bu program?n nas?l bi?ey oldu?unu ara?t?rd?m ilk once.
Program üniversitelerin haz?rl?k,1,2 ve 3. s?n?f ö?rencileri ile yüksek lisans?n ilk senesindeki ö?rencilere yönelik. Vize almak için Amerika’ya gidip orada kalmayaca??n?z? ispat etmeniz gerekiyor.Bu yüzden son s?n?f ö?rencileri gidemiyor.Bir acenta arac?l???yla Amerikadan bir form al?yorsunuz. Bu form olmadan vize için ba?vuram?yorsunuz.
Acenta tabi ki bu form için sizden bir ücret talep ediyor.Acenta ayr?ca size çal??aca??n?z i? ve kalaca??n?z yer konusunda da yard?mc? oluyor.Ekonomik uçak bileti bulmak, Amerika ile ilgili oryantasyon program? vermek de acentalar?n sundu?u hizmetler aras?nda.Acentalar?n talep ettikleri ücretler de?i?iyor ama genelde gidi?- dönü? uçak bileti de dahil 1800$-2000$ civar? oluyor. Tabi giderken yan?n?za cep harçl??? da alman?z gerekiyor. Cep harçl???n? ne kadar fazla al?rsan?z o kadar iyi olur)
Vize süreci insan?n ömründen bir y?l al?yor desem yeridir. Önce vize için gerekli belgeleri haz?rl?yorsunuz. Aman ?u eksikti,aman bu yoktu,yok ben ?unu imzalatmad?m falan derken vize görü?me gününüz geliyor.Hani ÖSS s?nav?ndan once hep “Bu sene sorular? TÜB?TAK haz?rl?yor” diye bir söylenti olur ya vize görü?mesinden önce de “Amerika 11 Eylülden sonra Türklere vize vermiyormu?” diye bir söylenti oluyor.
Ard?ndan da “hani Türkiye müslüman ülke ya ondan” diye aç?klama geliyorBütün bunlara kula??n?z? t?k?yorsunuz ve ne oldu?unu anlamadan görü?me bitiyor.Bir kaç gün ya da bir hafta sonra vizeyi al?p almad???n?z belli oluyor.Work&travel için vize türü olan J1 damgas?n? pasaportunuzda görünce inan?n çok farkl? hissediyorsunuz.
Hani acenta i? ve kalacak yer konusunda yard?mc? oluyor dedik ya nas?l i?ler bunlar diye sorarsan?z i? yelpazesi geni? say?lmamakla birlikte genelde oteller,restaurantlar,marketler,e?lence parklar?,plajlardaki i?ler ve Alaska’da bal?k temizleme i?i oluyor. Acentaya ne kadar erken ba?vurursan?z o kadar geni? i? seçene?ine sahip oluyorsunuz. Kalacak yer ise bazen yurtlar ,bazen evler oluyor.Genelde sizinle ayn? ?ekilde Amerika’ya giden ö?rencilerle kal?yorsunuz.Tabi evin kiras?n? orada kazand???n?z parayla ödüyorsunuz.
Ve bekledi?iniz gün gelip çatt?. Annenizin “oralar so?uk olur ?unu da al” ?srar?yla t?kabasa doldurdu?unuz valizinizle beraber havaalan?na geldiniz. Kontrollerden geçtiniz ve sonunda uça?a bindiniz. Dü?ünsenize ertesi gün Amerika’das?n?z. Yurtd???na ç?k?yor olman?n verdi?i heyecanla ,aileye ve vatana duyulacak özlemin birbirine kar??t??? anlar bunlar.
Ben ilk kez uça?a biniyordum ve tatl? bir heyecan vard? içimde.S?k s?k uçakla yurtd???na gitti?ini sonradan ö?rendi?im bir bey “?u uça?? bir kaç?rsalard? da biraz heyecan ya?asayd?k” dedi?i zaman biraz korkmu?tum. Adam bunu her uça?a bindi?inde söylüyormu?. ?lginç bir adamd?)
Uçak yolculu?unda ayaklar?n?z uyu?mas?n diye son bir saat uçakta yürüdükten sonra Amerikaya iniyorsunuz.Hayalini kurdu?unuz, filmlerde izledi?iniz hep merak etti?iniz yerdesiniz art?k.
Türkiyeden tamamen farkl? bir kültür.Maa?lar bizdeki gibi ayl?k de?il, haftal?k Ücretlendirme ise saate gore. Saati 7$ dan çal???yorsunuz mesela.Haftada ne kadar çok çal???rsan?z o kadar çok kazan?yorsunuz. Tabi bu ücretten eyalete gore de?i?en vergiler kesiliyor. Daha sonra ödedi?iniz vergileri geri alabiliyorsunuz. Maa?lar genelde 2 haftal?k çek olarak veriliyor.
O yüzden cep harçl??? miktar? ilk ba?larda zorlanmaman?z için önemli.Telefon fiyatland?rmas? da farkl?.Birisini arad???n?z zaman hem siz hem de arad???n?z ki?i ücret ödüyor. Kontörünüz bitti?i zaman sizi arayam?yorlar bile! Dijital merhamet yok yani)
Kazand???n?z miktar Türkiye’ye göre çok görünse de harcaman?z da o oranda oluyor.Ev kiras?, yemek masraf?,ula??m,çama??r y?kamak masraflar aras?nda en çok yekün tutanlar?.Araban?z yoksa çok zorlan?yorsunuz.Bizdeki gibi her evde çama??r makinesi yok. Bozuk para atarak çal??t?rd???n?z çama??r makinelerinin oldu?u çama??rhaneler var.
Bir olay oldu?u zaman 5 dakikadan k?sa bir sürede polis,ambulans ve itfaiye olay yerine geliyor.Al???k olmad???m?z bir durum de?il mi?
Ya?ad???n?z kültür ?okunu ne kadar k?sa sürede atlat?rsan?z o kadar yarar?n?za.
Macera dolu Amerika art?k ayaklar?n?z?n alt?nda..Bundan sonra ne yapaca??n?z size kalm??.Benim ya?ad?klar?m? merak ediyorsan?z di?er yaz?m? okuman?z? öneririm. Bu arada konuyla ilgili merak ettikleriniz olursa a?a??daki mail adresinden bana ula?abilirsiniz.

)

Alıntı

Bookmarks