Work and Travel
Toplam 9 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 9 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: WAT günleri-bir yaz?..

Uzman Watçı
    Tecrübe Puanı
    19

Standart WAT günleri-bir yaz?..

AMER?KA’DA B?R TÜRK(1)
    ÖNAL ÖREN

Merhaba.
    Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisli?i 3. s?n?fta okuyorum.
    Size bir ö?renci olarak Amerikaya ilk gidi?imde gördüklerimden, ya?ad?klar?mdan bir özet sunaca??m. Ben de kigem.com üyesiyim ve sizlerin ( özellikle ilk defa gidecekseniz) baz? ?eyleri önceden bilmenizi istedim...

Hep filmlerde izledi?imiz, her gün haberlerde ad?n? duydu?umuz,neredeyse hayat?m?z?n her kö?esinde izine rastlad???m?z,kimimizin hayranl?k duydu?u kimimizin nefret etti?i, siyaset konu?ulan her ortamda illaki ad? geçen, filmlerde ya?am standard?n? görüp “vay be orada ya?amak varm??” dedi?imiz Amerika’da 3 ay geçirdim.

Yaz?m?n ilk k?sm?nda gitmeyi dü?ünenlere de örnek olmas? amac?yla
    Amerika’ya nas?l gitti?im konusunda bilgi verece?im. ?kinci k?sm?nda ise ba??mdan geçen komik ve trajikomik olaylardan bahsedece?im.

Amerika’ya gitmek ço?umuz için bir hayal.Hem maddi aç?dan hem de vize almada ya?anan problemler yüzünden baz?lar?m?z için imkans?z görünüyor. Amerikan hükümetinin Avrupa’daki üniversite ö?rencileri için bir program? var. Ad? work&travel. Türkçe meali çal?? ve gez! Son dönemde üniversite ö?rencileri aras?ndaki yeni trend bu programla Amerika’ya gitmek. Ben de "trende" öküz gibi bakmamak için bu program?n nas?l bi?ey oldu?unu ara?t?rd?m ilk once.

Program üniversitelerin haz?rl?k,1,2 ve 3. s?n?f ö?rencileri ile yüksek lisans?n ilk senesindeki ö?rencilere yönelik. Vize almak için Amerika’ya gidip orada kalmayaca??n?z? ispat etmeniz gerekiyor.Bu yüzden son s?n?f ö?rencileri gidemiyor.Bir acenta arac?l???yla Amerikadan bir form al?yorsunuz. Bu form olmadan vize için ba?vuram?yorsunuz.

Acenta tabi ki bu form için sizden bir ücret talep ediyor.Acenta ayr?ca size çal??aca??n?z i? ve kalaca??n?z yer konusunda da yard?mc? oluyor.Ekonomik uçak bileti bulmak, Amerika ile ilgili oryantasyon program? vermek de acentalar?n sundu?u hizmetler aras?nda.Acentalar?n talep ettikleri ücretler de?i?iyor ama genelde gidi?- dönü? uçak bileti de dahil 1800$-2000$ civar? oluyor. Tabi giderken yan?n?za cep harçl??? da alman?z gerekiyor. Cep harçl???n? ne kadar fazla al?rsan?z o kadar iyi olur)

Vize süreci insan?n ömründen bir y?l al?yor desem yeridir. Önce vize için gerekli belgeleri haz?rl?yorsunuz. Aman ?u eksikti,aman bu yoktu,yok ben ?unu imzalatmad?m falan derken vize görü?me gününüz geliyor.Hani ÖSS s?nav?ndan once hep “Bu sene sorular? TÜB?TAK haz?rl?yor” diye bir söylenti olur ya vize görü?mesinden önce de “Amerika 11 Eylülden sonra Türklere vize vermiyormu?” diye bir söylenti oluyor.

Ard?ndan da “hani Türkiye müslüman ülke ya ondan” diye aç?klama geliyorBütün bunlara kula??n?z? t?k?yorsunuz ve ne oldu?unu anlamadan görü?me bitiyor.Bir kaç gün ya da bir hafta sonra vizeyi al?p almad???n?z belli oluyor.Work&travel için vize türü olan J1 damgas?n? pasaportunuzda görünce inan?n çok farkl? hissediyorsunuz.

Hani acenta i? ve kalacak yer konusunda yard?mc? oluyor dedik ya nas?l i?ler bunlar diye sorarsan?z i? yelpazesi geni? say?lmamakla birlikte genelde oteller,restaurantlar,marketler,e?lence parklar?,plajlardaki i?ler ve Alaska’da bal?k temizleme i?i oluyor. Acentaya ne kadar erken ba?vurursan?z o kadar geni? i? seçene?ine sahip oluyorsunuz. Kalacak yer ise bazen yurtlar ,bazen evler oluyor.Genelde sizinle ayn? ?ekilde Amerika’ya giden ö?rencilerle kal?yorsunuz.Tabi evin kiras?n? orada kazand???n?z parayla ödüyorsunuz.

Ve bekledi?iniz gün gelip çatt?. Annenizin “oralar so?uk olur ?unu da al” ?srar?yla t?kabasa doldurdu?unuz valizinizle beraber havaalan?na geldiniz. Kontrollerden geçtiniz ve sonunda uça?a bindiniz. Dü?ünsenize ertesi gün Amerika’das?n?z. Yurtd???na ç?k?yor olman?n verdi?i heyecanla ,aileye ve vatana duyulacak özlemin birbirine kar??t??? anlar bunlar.

Ben ilk kez uça?a biniyordum ve tatl? bir heyecan vard? içimde.S?k s?k uçakla yurtd???na gitti?ini sonradan ö?rendi?im bir bey “?u uça?? bir kaç?rsalard? da biraz heyecan ya?asayd?k” dedi?i zaman biraz korkmu?tum. Adam bunu her uça?a bindi?inde söylüyormu?. ?lginç bir adamd?)

Uçak yolculu?unda ayaklar?n?z uyu?mas?n diye son bir saat uçakta yürüdükten sonra Amerikaya iniyorsunuz.Hayalini kurdu?unuz, filmlerde izledi?iniz hep merak etti?iniz yerdesiniz art?k.

Türkiyeden tamamen farkl? bir kültür.Maa?lar bizdeki gibi ayl?k de?il, haftal?k Ücretlendirme ise saate gore. Saati 7$ dan çal???yorsunuz mesela.Haftada ne kadar çok çal???rsan?z o kadar çok kazan?yorsunuz. Tabi bu ücretten eyalete gore de?i?en vergiler kesiliyor. Daha sonra ödedi?iniz vergileri geri alabiliyorsunuz. Maa?lar genelde 2 haftal?k çek olarak veriliyor.

O yüzden cep harçl??? miktar? ilk ba?larda zorlanmaman?z için önemli.Telefon fiyatland?rmas? da farkl?.Birisini arad???n?z zaman hem siz hem de arad???n?z ki?i ücret ödüyor. Kontörünüz bitti?i zaman sizi arayam?yorlar bile! Dijital merhamet yok yani)

Kazand???n?z miktar Türkiye’ye göre çok görünse de harcaman?z da o oranda oluyor.Ev kiras?, yemek masraf?,ula??m,çama??r y?kamak masraflar aras?nda en çok yekün tutanlar?.Araban?z yoksa çok zorlan?yorsunuz.Bizdeki gibi her evde çama??r makinesi yok. Bozuk para atarak çal??t?rd???n?z çama??r makinelerinin oldu?u çama??rhaneler var.

Bir olay oldu?u zaman 5 dakikadan k?sa bir sürede polis,ambulans ve itfaiye olay yerine geliyor.Al???k olmad???m?z bir durum de?il mi?

Ya?ad???n?z kültür ?okunu ne kadar k?sa sürede atlat?rsan?z o kadar yarar?n?za.
    Macera dolu Amerika art?k ayaklar?n?z?n alt?nda..Bundan sonra ne yapaca??n?z size kalm??.Benim ya?ad?klar?m? merak ediyorsan?z di?er yaz?m? okuman?z? öneririm. Bu arada konuyla ilgili merak ettikleriniz olursa a?a??daki mail adresinden bana ula?abilirsiniz.

Uzman Watçı
    Tecrübe Puanı
    19

AMER?KA’DA B?R TÜRK(2)

Merhaba,yaz?m?n ilk k?sm?nda Amerika’ya nas?l gitti?imi anlatm??t?m.?imdi Ameirka’daki baz? an?lar?mdan bahsedece?im. Gerçekten çok e?lenceli bir yaz geçirdim

Çal??aca??m yer.Amerika’n?n 5. büyük e?lence park?yd?.Oradaki aletleri çal??t?r?yordum.Parkta çal??mak için Türkiye,Polonya,Bulgaristan,Slovakya ve Rusya’dan ö?renciler gelmi?ti.4 ki?ilik evlerde kal?n?yordu ve ilk kald???m evdeki tek Türk bendim.Di?erleri Polonyal? çocuklard?.Hani misafirperver milletiz ya yan?mda getirdi?im kolonyay? ç?kard?m.Polonyal? çocuklara sunacakt?m.Biz Türkiyede böyle yapar?z falan demeye kalmadan çocuklar mutfaktan bardak kap?p geldi.Me?er kolonyay? votka sanm??lar(!)Siz siz olun kolonyan?n üstüne votka de?ildir içilmez yazmay? unutmay?n

??ten ç?k??ta gitti?im bir cafede güzel bir k?z gördüm.Tan??t?k ve muhabbet ilerlemeye ba?lad?.Ad? Mariayd?.Venezuellal?.Bana ülkemi sordu.Türkiye deyince dünya kupas?nda 3. oldu?umuzu söylemesi beni ?a??rtm??t?.Mariayla ortak bir nokta bulmu?tuk.Futbol.Tam ben gol atar?m diye dü?ünürken k?z bana “kaç tane deven var” diye sordu.?a??rd?m kald?m.Golü ben yemi?tim.Ne diyece?imi bilemedim.Biz onca ülkenin ba?kentine kadar bilelim bunlar bizi hala çölde ya??yor sans?n iyimi.Diyecek bir?ey bulamad?m,o anki ?a?k?nl?kla babam?n deve galerisi var dedim

Atlantic City’de bir benzinciye girdik.Çok da s?k??m??t?k.Bizde benzin istasyonlar?n?n tuvaleti ücretsiz olur.Orada paral?yd?.25 cent.Ama biz de Türktük ve 3 ki?i 75 cent vermeye raz? olmad?k.25 cent at?nca kap? aç?l?yordu.Biz 25 cent att?k kap? aç?ld? ama kapanmadan di?er arkada??m girdi.Böylece 25 cente 3 ki?i tuvalete girmi? olduk

Buna benzer bir olay? da Washington’da ya?ad?m.Sokakta 35 cent at?p gazete ald???n?z kutular var.Ben paray? verince kutunun bir gazete verdi?ini san?yodum ama kutu tamamen aç?l?yormu?.Tabi 3 tane gazete al?p arkada?lara da??tt?m.1 gazete fiyat?na 3 gazete. Evet kabul ediyorum bunu sadece Türkler yap?yor)

New York’a gitmi?tim ve can?m acayip kebap çekmi?ti.Internetten Türk restaurantlar?n?n adreslerini alm??t?m.Adresi bulmakta zorlan?nca sokaktaki birine soray?m dedim.Kenarda duran birine yana?t?m ve ?ngilizce”buralarda bir Türk restaurant? var m?”diye sordum.Adam yüzüme bakt?,güldü ve “evet var” diye TÜRKÇE cevap verdi

Sonunda restauranta girdim..Hemen bir adana söyledim bir de ayran içtim.?algam yoktu malesef.Hesap geldi: 18 dolar !!

New York’ta sabah?n 6''''s?nda sa?l?kl? ya?am trendine uyaca??m diye ko?an ya?l?lar, kahvalt? yerine sosisli sandviç ve kahveyi tercih eden çal??anlar,yüksek yüksek binalar,konu?mas?ndan hiçbir?ey anlamad???n?z Pakistanl? ya da Hindistanlu taksi ?oförleri,çöplerdeki elektronik e?yalar beni çok ?a??rtm??t?. Adam?n videosu geri sarm?yormu?, f?r?n?n bir gözü yanm?yormu?, koltuk tak?m?n?n modas? geçmi? gibi sebeplerden dolay? çöpe at?lan onca e?yadan ev dizenlerin say?s? hiç de az de?il.

Bu arada New York’a yolunuz dü?erse mutlaka Türk Konsoloslu?u’na gidin ve oradaki hizmetliyle muhabbet edin.Amcam tam bir Türk.Tipi,k?yafeti,konu?mas?; her?eyiyle bir Türk.Amerika etkileyememi? onu.”Ye?enim ho?geldin” dedi?i zaman özledi?iniz de?erler geliyor akl?n?za)

Yine New York’ta girdi?im bir cafede baklava görünce çok sevinmi?tim.Garsona bu nerenin tatl?s? diye sordum. Garson Türk tatl?s? diyecekti. Böylece ben de Türküm diyecek ve kendi ülkemden bir ?eyi görmekle mutluluk duyacakt?m.Ama garson buna izin vermedi.Efendim baklava bir YUNAN tatl?s?d?r deyince bozuldum. Adam sonra da ekledi. Sarma ve dolmay? göstererek bunlar da YUNAN yemeklerimiz. Bir BULGAR ürünü olan yo?urtla servise sunuyoruz dedi..!

Ne kadar ilginç de?il mi? Adamlar baklavay? bile sahiplenmi?...

Amerikan kültürü dedik ya adamlar sokakta gördü?ü herkese selam veriyor.Sadece sokakta da de?il. Heryerde! Tan?s?n tan?mas?n selam veriyor, nas?ls?n diye soruyor.Bize ters bir durum) Bir tanesi tuvalette sordu naber, nap?yosun ,nas?l gidiyor diye. ?lk günlerimdi Amerika’da. Ne diyece?imi bilemedim. Beden dilimle cevap verdim hehe

Amerika’da her?ey tüketim üstüne kurulmu?.Paran kadar ya?ayabiliyorsun. Zor bir durumun olsa Türkiye’de yard?m?na ko?ulaca??n? bilirsin ama Amerikada böyle bir?ey yok.Adamlar her?eyden para kazan?yor.Zaman e?ittir para kavram? kültürlerinin bir parças?.Zaman kayb? olmas?n diye kahvalt?y? yolda yürürken sosisli sandviç ve kahve ile yap?yorlar.

Bizde öyle mi? Ya?. bal. domates. peynir. zeytin. Ve demleme çay tabi ki!Oraya gidince hepsinin de?erini daha çok anl?yorsunuz. Dedik ya zaman e?ittir para diye; arabada di? f?rçalayanlar? ya da sakal tra?? olanlar?(usturayla de?il tabi!)görürseniz ?a??rmay?n..

Amerikaya gitmenin ne tür yararlar? oldu diye sorarsan?z en ba?ta de?i?ik kültürler tan?ma f?rsat? verdi derim.Ameirkan kültürünün yan?s?ra, Polonya, Bulgaristan, Venezuella, Slovakya gibi ülkelerin kültürlerini tan?d?m.Trakya ?ivesiyle ?ngilizce konu?an Bulgarlar? dinlemek gerçekten keyif vericiydi.?nsan?n akl?na Beyaz’?n Hüsmen A?a tiplemesi geliyor)

Bu arada ?ngilizcemin geli?ti?ini söylemeye gerek yok herhalde.

Ac?s?yla tatl?s?yla 3 ay geçirdim Amerika’da ve Türkiye’ye döndüm.Ya?ad???m olaylar?n bana katt??? tecrübeyle yoluma devam ediyorum. De?i?ik kültürler tan?d?m,?ngilizcemi geli?tirdim ve uzak gibi görünen baz? ?eylerin asl?nda hiç de o kadar uzak olmad???n? gördüm. Herkese öneririm.
    Sayg? ve sevgilerimle

ÖNAL ÖREN

Deneyimli Watçı
    Tecrübe Puanı
    19

gskapun güzel bir yaz? olmu? insan? o psikolojiye soktun yine ama ilk yaz?da 4. sn?flar?n programa kat?lamad??? yaz?lm?? art?k o geçerli de?il. belki eskiden de geçerli de?ildi ama ço?u insan red yiyordu

Uzman Watçı
    Tecrübe Puanı
    19

biliyorum can?m bunu arkada? taaa 2004 yaz?nda yazm??t?

Deneyimli Watçı
    Tecrübe Puanı
    19

ya super b? yaz? olmu? yaa i?lemleri h?zland?r?p hemen g?des?m geld? yaa ve ne kadar uzun kalab?lrsem o kadar iyi san?r?m b? de g?tt?g?n s?rket? yazsan eger sorun olmazsa?

Uzman Watçı
    Tecrübe Puanı
    19

arkada??n gitti?i ?irket mi ?

Deneyimli Watçı
    Tecrübe Puanı
    19

Alıntı gskapun Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    arkada??n gitti?i ?irket mi ?
    evet de noldu anlamad?m yanl?? b? ?? m? sordum

Uzman Watçı
    Tecrübe Puanı
    19

yok can?m..yanl?? de?il..adresusa ile gitti iki sene de..

Hayalperest Watçı
    Tecrübe Puanı
    0

guzel yaz?, tskr

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Bookmarks