Öncelikle beni tanýyanlara merhaba demek istiyorum. Korkmayýn, fazla kalmayacaðým.
WAT ile yolun sonuna gelen öðrencilerin kafasýndaki soru iþaretini kaldýrmak için bu mesajý atýyorum.
Elimden gelen bütün detaylarý verip tekrar kaçýcam. Sorularýnýzý cevaplandýrmayacaðým.
4 kez WAT ile NY'a gittim. Her gidiþimde farklý iþler yaptým. Bu sene üniversiteden mezun oluyorum. Bu nedenle ileriye dönük planlar yaptým ve turist vizesi almaya karar verdim.
Kýsaca durumumdan bahsetmek gerekirse: Yýldýz Teknik Üniversitesi'nde son sýnýf öðrencisiyim. Güz yarýyýlý sonunda Bitirme Tezi hariç bütün derslerimi vermiþ bulunuyorum. Ayrýca 40 günlük stajýmda yaz aylarýndaki WAT maceralarý nedeniyle son seneye kaldý. Ortalamam 2,99 idi.
Ýlk baþta, vize görüþmesinde bir dezavantaj gibi görünebilir diye tereddüt etsem de fiyatýnýn cazibesiyle 10 yýllýk pasaport aldým. Yaptýðým masraf 333,8 TL harç bedeli ve 54 TL defter bedeliydi.
Ýþ Bankasý'na $20 yatýrýp PIN numarasý aldým.
Ýnternetten DS-160 baþvuru formunu doldurduktan sonra konsolosluðu arayýp PIN numaramla randevu aldým.
Yanýmda pasaport, mail adresime gelen DS-160 sayfasýnýn çýktýsý, bir adet foroðraf, eski pasaportum, banka dekontum, öðrenci belgesi ve transkript vardý. Ne referans mektubu, ne de banka hesap özeti götürmedim.
1 saat önceden konsolosluða girdim ve beklemeye baþladým. Ne kadar erken giderseniz mülakat öncesi iþlemler o kadar öabuk gerçekleþiyor. Mülakata ise tam randevu saatinde çaðýrýlýyorsunuz. Zaten orda beklerken numaralarýn sýrayla gitmediðini siz de farkedersiniz.
Ýlk çaðýrdýklarýnda pasaportumu teslim ettim. Ýkinci kez çaðrýldýðýmda parmak izi verdim ve pasaportu teslim aldým. Ardýndan beklemeye baþladým.
Beklerken sadece 1 tane WAT öðrencisi gördüm. Herkes turist vize baþvurusu için oradaydý. 1 saat içinde 1 kiþi red aldý. 2 kiþiye belgeleri eksik olduðu için yeþil kaðýt verildi ve yaklaþýk 40 kiþiye ise vize verildi.
Benim görüþmemi diyalog halinde yazayým:
-Hi
-Hi
-Why do you want to go to America?
-Just for traveling.
-What do you do here?
-I'm a student.
-Where?
-Yýldýz Technical University?
(Bilgisayarda bir þeyler yazmaya baþladý. Ekrana biraz baktý.)
-Do you have your previous passport with you?
(Eski pasaportumu aldý ve eski vizelerin üzerine cancelled damgasý bastý)
-Where are you planning to go?
-I'll start with the NY and then travel along the west coast.
-Where have you been before?
-NY. Four times.
-OK. Your visa is approved.
J-1 görüþmelerimde öðrenci belgesi, transkript kesinlikle inceleniyordu. Bunda ise ne o istedi, ne de ben gösterdim.
Ayrýca daha önceden sorduklarý "Masraflarýný kim karþýlayacak?", "Dönünce ne yapmayý planlýyorsun?", "Orada akraban var mý?" gibi kritik sorularýn hiçbirini sormadý.
NY ehliyetimde 3 ceza puaný ve hâlâ ödemediðim bir trafik cezasý var. Ayrýca 2 senedir Green Card çekiliþine katýlýyorum.
Bunlarýn hiçbiri vize görüþmenizi etkilemiyor.
Eðer daha önce WAT ile gidip zamanýnda ülkeye geri döndüyseniz ve bir suça karýþmadýysanýz siz de turist vizesini alabilirsiniz.
Ýþin güzel yaný ise turist vizesinin 10 yýllýk olmasý. 10 yýl boyunca konsolosluða gitmeden Amerika'ya giriþ çýkýþ yapabiliyorsunuz.
--------------------
Kafamý bozan tek þey ise sýra numarasý veren gerizekalý, kendi beðenmiþ, aptal herifin sýra numarasý fiþini pasaportun arasýna koymak veya ataç ile tutturmak yerine öküz gibi zýmbalayarak gül gibi pasaportu delik deþik etmesi oldu.
Ýnadýna mý yapýyorlar bilmiyorum ama 5 senedir buna bir türlü alýþamýyorum. Neden þu lanet sýra numarasýný pasaporta zýmbalaman gerekiyor?!![]()

Alýntý

Bookmarks