Merhaba deðerli arkadaþlar,
Bu forumda bilgi edinme amaçlý olarak uzun zamandýr bulunuyordum ancak ilk defa tecrübelerimin üstünden zaman geçmesini bekleyerek bazý faydalý olabilecegine inandýðým bilgileri sizinle paylaþmak istedim.
Öncelikle hakkýnda zaten birçok bilgiye sahip olduðunuz 'Work and Travel' programý birkaç püf noktayý da içinde barýndýyor. Bu püf noktalarý kendinizin bizzat keþfetmesi orada daha saðlýklý bir programý tecrübe etmeniz açýsindan önemlidir.
Peki nedir püf noktalar? Nasýl keþfedebiliriz?
Ýkinci kez "WAT" programýna katýlmayý arzu eder miydiniz sorusuna verilen cevaplardan; kesinlikle katýlmam cevabýný verenlerin sayýsý % 65-70 dolaylarýndadýr. Bu sonuç bize aslýnda programýn basit bir yaz tatili geçirme olmadýðýný, bazý konularda hassas olmamýz gerektiðini de iþaret etmektedir.
Tabii ki %30-35 lik dilime girmek de zor deðil. Hangi tarafta yer alacaðýnýza siz karar vereceksiniz.
Önceliklerinizi belirleyin
Bu programýn en önemli unsurlarýndan birinin, oraya gitmeden önce orada bulunma sebebleriniz ile programýn özelliklerinin ne kadar kesiþtiðini bilmeniz olduðuna inanýyorum. Eðer ne istediðinizi önceden belirlerseniz, Türkiye'ye güzel bir tebessümle döneceðinizden emin olabilirsiniz. Bu yüzden orada öncelikleri belirlemek ve uygulamak çok önemli.
California 2010, Six Flags: Magic Mountain
Buradaki tecrübelerim, ilk defa programa katýlacak veya California'da bulunacak kiþiler açýsýndan bir ön bilgi niteliðindedir.
Bu maceram, Thy'nin Ýstanbul-New York uçuþuyla baþladý. Rahat yolculuðumun ardýndan, aktarma yapacaðým New York-Los Angeles uçagýný bekleyecektim ki, iner inmez beni polis odasýnýnýn yanýnda 1 saat bekleten memurun pasaport ve kiþisel hayatým hakkýndaki sorularý beni biraz olumsuz etkiledi. 1 saatlik konuþmanýn en can alýcý noktasý, benim bu ülkede ne iþ yapacaðým sorusuna bir eðlence parkýnda roller coaster kullanacaðým cevabý vermeme karþýlýk memur bey'in: "what is roller coaster?" þeklinde tepki vermesi oldu. Tabii bu soru yaðmurlarýndan sonra baðlantýlý uçuþumu kaçýrmam dýþýnda bir aksilik olmadý. Memur'un son sözleri bu konuþmalarýn rutin bir prosedür olduðuyla ilgili beni telkin etmesiyle alakalýydý. Ancak diðer uçagý yaklaþik 6 saat kadar beklemem beni daha da yormuþtu.
American Airlines mý? Bir daha asla
Uzun bir bekleyiþin ardýndan yorgun bir halde Los Angeles istikametli uçagýma bindim. Thy'nin müthiþ ikram ve konforundan sonra American Airlines ile uçarsaniz belediye otobüsüne binme duygusundan baþka bir þey hissetmeniz imkansýz. Eski, rahatsýz koltuklara sahip uçaklarýn yanýsýra ikramsýz geçen 5 saat'lik yolculuk tam bir iþkenceydi.
Zorlu Los Angeles uçuþumdan sonra kafilenin Alitalia ile gelecek diger kýsmýný beklemeye koyuldum ve yine uzun bir bekleyiþin ardýndan hiç tanýmadiðýmýz birbirimize yolculuk hikayelerimizi anlatarak kalacaðýmýz evlere shuttle ile vardýk.
Evlerimizin olduðu bölgeye varýr varmaz, görevli bir bayan bizi karþýladý ve evlere yerleþimimizi yaptý.Evlerden parka ulaþým için iki otobüs deðiþtirmemiz gerekiyordu.Umarým bu sene oraya gidecek arkadaþlar daha yakýn bir yerde kalýrlar.
Ýþteki oryantasyon devresinden sonra her birimiz iþlerimize baþladý.Ýlk gözlemim, iþ yerindeki disiplin konusuydu. Oryantasyonda her gün belirtilen, cep telefonuna bakmanýn yasak olduðu kuralýný; ilk iþ gününde telefonundaki saate baktýðý için kovulan arkadaþýmda gördükten sonra biraz tedirgin de olduk açýkçasý.Ýlerleyen zamanlarda çalýþan Amerikalýlarýn gizli saklý olarak sürekli telefonlarýna bakmasý ve birbirlerine göz yummalarý hiç hoþ bir davranýþ deðildi ancak oraya gitmiþ yabancý bir öðrenci olarak yapacak çok fazla bir þey yok çünkü þikayet etmeniz gereken kiþi de o bölgede çalýþan kiþilerle çok yakýn olduðu için zor durumda kalacak kiþi siz bile olabilirsiniz.
Çalýþma arkadaþlarýmla aramý iyi tutmanýn faydalarýný bir iki konuda çok iyi gördüm.Amerikalýlarýn espri anlayaþýný biraz olsun yakalamaya çalýþýp orada eðlenmenize bakarsanýz en azýndan huzur ortamýný yakalarsýnýz.Beraber çalýþtýðým kiþilerin baþka bir bölgeye gitmeleri ve beni de takým arkadaþý olarak görüp oraya yanlarýnda götürmeleri sayesinde 5-6 farklý roller coasterda çalýþma deneyimini yaþadým.Bu deðiþiklik sayesinde çevreniz daha da geliþiyor tabii.Bunun dýþýnda, biraz da tatlý-sert ýsrarlarým sayesinde "Batman" adlý rollar coasterý kullanma þansýný yakaladým ki bu 8 saatlik bir eðitimi ve ardýndan sýnava girmenizi gerektiyor.Ama bunun için ilk baþta orada çalýþan kiþilerle samimi olmanýz ve sizi kýrmayacak kiþilerden rica etmeniz gerekiyor zira orada çalýþan Amerikalýlar için sizin orada yetkili olmanýz onlarýn canýný sýkabilir çünkü siz rollar coaster kullanýrsanýz asýl sizin yapmanýz gereken kemer baðlama veya sýrayý kontrol etme iþi onlara kalýr ki bu da onlar için sýkýcý bir þey.Bu yüzden ilk baþta iþinizi güler yüzle, istekli olarak yapýn. Bu tutum sizi rollar coaster kullanmaya kadar götürür ve inanýn bana orada en yetkili kiþi olmak, mikrofondan dilediðinizi söyleyebilmek hayatýnýzýn en zevkli iþi olacak.
California'nýn Ermeni nüfusu gerçekten çok yüksek. Burada bize yardým eden bir çok Ermeni arkadaþýmýz, abimiz olduðu gibi bir kez benim ve arkadaþýmýn önünü kesip nereli olduðumuz sorusuna Türkiye cevabý alýr almaz býçaðýný gösteren 3 kiþiyle karþýlaþmamýz çok kötü bir akþam geçirmemize neden olmuþtu. Böyle bir durumda hiç tereddüt etmeden bir polise gidin ve durumu elinizden geldiðince anlatýn. Bizim kaldýðýmuz Santa Clarita polisleri gerçekten oradaki WAT öðrencilerine her daim yardým eden kiþilerdi ve problem çýkaran kiþileri çok iyi tanýdýklarýný ilk baþta oryantasyon sýrasýnda bize söylemiþlerdi.
Six Flags'te çalýþan; Çin, Tayland, Fransýz ve Ukrayna'lýlar ile Türkiye'den gelen bizlerin ayný bölgede kalmasý oradaki etkileþim açýsýndan çok güzel olmuþtu.Zira her akþam farklý bir evde parti olmasý ve sürekli olarak iletiþim içinde olmamýz Ýngilizce açýsýndan pratik yapmamýzý da saðladý.
Oraya gidip de alýþ-veriþ yapmamak olmaz
Benim þahsi fikrim, California'dan giyim ve elektronik alanýnda bir alýþ-veriþe hiç giriþmemeniz yönünde.Çünkü bulunduðunuz eyalet Amerika'nýn en yüksek vergilerine sahip eyaleti.Hemen yanýnýzda bulunan Nevada eyaletine 2-3 gün ayýrarak hem Las Vegas'ý görüp hem de California'ya göre daha ucuza alýþ-veriþ yapmanýz çok büyük bir artý olur.
Mutlaka görmem gereken bir yer var mýdýr diye soracak olursanýz, Los Angeles'ýn merkezi dýþýnda Newport Beach'i þiddetle tavsiye ederim.Birçok yabancý dizinin burada geçmesi turistik açýdan güzel bir merkeze dönüþtürmüþ bu sahili.
Genel olarak anlatmak istediklerim bunlardýr, oraya gidecek arkadaþlarýn sorularý varsa elimden geldiðince yardýmcý olmaya çalýþýrým.
Ben bu yaz da orada olacaðým için, orada da görüþürüz diyebilirim.
Herkese iyi eðlenceler, hayatýnýzýn en güzel günlerini orada geçirmeniz dileðiyle.![]()

Alýntý
eline saðlýk,üþenmeyip döktürmüþsün maþallah 

Bookmarks