Arkadaþlar wat iþi baya kafama yatmýþtý. Baya araþtýrdým güzel bir þirket buldum. Neyse iþimin ne olucaðýný iþte vize belgeleri vs. vs. herþeyi araþtýrdým fakat ekonomik açýdan baktýðýmda herþey þirketlerin anlattýðý kadar toz pembe deðil. Ýsterseniz buna ortalama olarak birlikte bakalým. Hatam varsa düzeltin.
Masraflar: (türkiyedeki ve amerikadaki masraflar yani toplamda cebimizden cýkan ortalama BÜTÜN PARA)
türkiyedeki vize iþlemleri: 700$ (ayrýca benim için istanbula önce fuar için gitmem gerekiyomuþ ardýndan okduðum þehire dönücem ve þirketin benim için randevu aldýðý tarihte tekrar istanbula gidicem. tabi istambula sadece amele gibi vize için gitmem gitmiþkende kalýrým ve 500$ da 2 gidiþimde harcarým + 200$ vize iþlemleri için vericeðim para)
Ön kayýt ücreti: 150$
Þirkete verdiðim ücret (programda iþ ayarlamsý için.) : 1300$
Uçak bileti : 1200$ (ortalama)
Amerikada konaklama: 960$ (konaklama ücreti 75$ ile 100$ arasýnda deðiþiyor ben 80$ olarak hesaplýyorum (haftalýk) ve 3 ay kalýcaðým için. 80*4*3)
Amerikada yeme&içme : 1200$ (haftalýk 100$ sabah öyle akþam yemeðine verdiðimizi düþünelim bu da 100*4*3)
TOPLAM MASRAF:5510$
Kazançlar:
Çalýþtýðýmýz iþ yerinde haftalýk 40 saat çalýþma durumu söz konusu (bazý durumlarda 30-40 saat arasý deðiþiyor ama bazý durumlarda ise owertime (ki bu bence fazlasýyla þansa baðlý) ile 50 saate kadar çýkabiliyor.) bu nedenle haftalýk 40 saatimizi günlük 8.5$ aldýðýmýzý varsayarak ve 3 ay boyunca hiç tatil yapmadan çalýþtýðýmýzý (genelde bahsedildiði gibi travel kýsmý biraz hikaye olan bi program (eðri oturalým doðru konuþalým) düþünüyoruz. burdan 40*8,5*4*3=4080$ bizim cebimize giren para.
Fayda - Masraf = -1430$ fazladan para veriyoruz.
Tabi bu hesaplamalarýn içinde konaklamayý 60$ dan yaparsýnýz az yersiniz 80$ a karnýnýzý da doyurursunuz hatta ikinci iþ bulursunuz aldýðýnýz parayý arttýrýrsýnýz iþte ozaman kar etme ihtimali de olaabiliyor. Peki bu durumda sorulmasý gereken soru günde 12-16 saat çalýþarak(ikinci iþ ve fazla mesai ihtimallerinin varsayýyorum) kendinize de eziyet çektirmiþ olcaksýnýz. Buda çok önemli bi konu. Çünkü tamam hadi sen ikinci iþ buldun ama ikinci iþe gündüz 7-8 saat çalýþtýktan sonra gidiceksin bunuda unutma. Türkiyede ki geçirdiðin sýradan bi günle karþýlaþtýr![]()
Ayrýca gidince dil öðrenme konusada aslýnda muallakta. Sonuçta Türkiye 2011 itibariyle dünyada 2. WAT ile öðrenci gonderen ülke ve öðrencilerin aðýrlýklý olarak tercih ettiði þirketler belli baþlý ve bunlara gelen öðrenciler zaten ortalama 10-15 tane þirkete daðýlýyo. Yani bu þirketlere baþ vuran 10.000-15.000 öðrenci zaten bu þirketleri seçicek mecburen. E mutlaka türkler de olucak çalýþtýðý yerde. Bu nedenle asýl amaçlarý arasýnda ingilizce geliþtirmek olan öðrenciler bunuda düþünsünler. Ve son olarak kendinizi Amerika yerine koyun; Yazlarý iþ gücü ve genç nüfus eksikliði yaþýyosunuz bunun için geliþmekte olan ülkelerle anlaþma yapmýssýnýz burdaki þirketler (bunlar genelde yabancý ülke kökenli þirketler) size her sene çalýþýcak öðrenci göndericekler. Ve bu öðrencilere amerika ortalamasýnýn altýnda maaþ verip 4 kiþilik odalarda konaklatcaksýn. Bundan güzel ne olabilir. Ayrýca bu öðrenciler kendi ülkelerinde senin ülkene çalýþmak için bile olsa ayak basabilmek için birsürü para veriyor ve vize almak için yýrtýnýyolar. Ayrýca senin bu öðrencileri çalýþtýrdýðýn iþlerden çocuklarýn cebinde kalan paralarýda amerikada býrakmasý için birçok þeyden vergi almýyosun.
"E ama benim aracý þirketim bana böyle söylemedi en fazla 2500-3000$ cebimdem çýkar dedi?"
Evet okadar para cebinden çýkýcak, ama sen türkiyedeykençünkü sen türkiyedeyken ordakilerle muhatapsýn. bu para senýn amerikadaki harcamalarýn hesaba katýlmamýþ durumundaki para. Ozaman þirketine þöyle demen lazým ya siz 3000$ diyosunuz tamam bu para beným cebimdem amerýkaya ayak basana kadar çýkýcak para. Ama kazanýcaðým parayý söylerken türkiyeye gelene kadar geçen süre zarfýndan bahsediyosunuz. E cebimdem çýkýcak parayýda türkiyeye gelene kadar ki süreyi katarak hesaplarmýsýn hemþerim diyerek bazý þeylerin farkýnda olduðunu gösterebilirsin.

) düþünüyoruz. burdan 40*8,5*4*3=4080$ bizim cebimize giren para.
Alýntý

bu makro dönemlik 15 bin kazanýyo kardesim 
Bookmarks