Bakýn benim etrafýmda sadece 2008 sezonunda giden 7 arkadaþým var, farklý farklý þirketlerle gittiler. Ben de geçen sene Amerika'ya gittim ama WAT programý ile deðil.
Hepsi döndüklerinde, konuþtum bir bir... Sanki aðýz birliði etmiþ gibi söyledikleri þuydu:
"Þirketin güvenilir olsun, yalan söylemesin."
Daha önce giden arkadaþlarým, daha önce gittikleri þirketlerle falan kýyaslama yaptýlar bana açýklamak için. Durum þu:
Piyasadaki pek çok þirket, isterseniz özelden isimlerini de veririm, öðrencileri kendine çekmek için saçma sapan þeyler sunuyorlar. Saçma sapan olduðunu Amerika'ya gittikten sonra anlýyorsun. Böyle lüks lüks, þýk þýk alternatifler sunuyorlar. Bu sunduklarý ya göz boyama oluyor, ya zaten senin þirkete ihtiyacýn olmadan kolayca yaabileceðin þeyler oluyor, ya da tamamen palavra oluyor.
Ben de, 1.5 aydan fazla oldu, Ankara'daki bütün þirketlerle görüþtüm neredeyse. Sonunda, arkadaþlarýmýn dediklerini de hesaba katarak bir þirkette karar kýldým. Yalnýz gezerken fark ettim ki, piyasadaki çok çok az sayýdaki þirket, gerçekten de arkadaþlarýmýn dediði gibi komik komik tekliflerle gelip, çekici olmaya çalýþyorlar. Üstelik bu þirketlerle giden arkadaþlarým, söylediklerini yapmadýklarýný belirttiler.
Dolayýsýyla diyeceðim odur ki, bir þirketten dürüstlükten baþka hiçbir þey beklemeyin. Zira Work And Travel programý, Work ve Travel kýsýmlarý haricinde çok önemli bir þeydir: Ýnsana, hayata karþý tek baþýna durmayý öðretir. Tamamen yabancý bir ortamda yaþamayý öðretir. Bunu da þirketten bir þeyler umarak asla öðrenemezsiniz.
Peki bir þirketin dürüst olduðunu nasýl anlayacaksýnýz?
Bu biraz zordur, çünkü gerçekten çok çekici þeyler söylerler ve Amerika'yý avucunun içi gibi bilen birini bile kandýrmayý baþarabilirler. Ancak her zaman açýk verdikleri taraflar vardýr:
1) Örneðin eðer ki bir þirket, sürekli olarak kampanyalarýndan bahsediyorsa, onda bir sorun var demektir. Bu, sizin kafanýzý bulandýrmak için iyi bir yöntemdir.
2) Eðer bir temsilci ya da þirket görevlisi, sizin sorduðunuz sorulara çok uzun ve net olmayan cevaplar veriyorsa, o þirketten uzak durun. Bu, pek çok þirkette olan bir durum. Bir soru sorduðunuzda, cevabý o kadar dolandýrýyorlar ki, asýl sorduðunuz soruyu unutyorsunuz, ya da cevabý aldýðýnýzý sanýyorsunuz. Buna sakýn ama sakýn kanmayýn!
3) Eðer bir þirket, sorularýnýza tutarsýz cevaplar veriyorsa çok çok dikkatli olun. Çünkü o þirket, sizin beklentilerinize asla cevap vermeyebilir. Bunu test etmenin en güzel yolu þunu sormaktýr: "Yaz okuluna kalma durumumuzda tam para iadesi yapýyor musunuz?". Eðer sorunun cevabý evetse, hemen yapýþýtýrýn: "Peki, Haziran'da belli olsa da, para iadesi yapacak mýsýnýz?". Karþýnýzdakinin tavýrlarýndan, yalan söyleyip söylemediðini anlarsýnýz.
4) Eðer bir þirket, bir "çalýþma ve gezme" programýný 5 yýldýzlý tatil köyünde 2 ay tatil gibi anlatýyorsa, ya da size çok yüksek ücretli iþler ve 1 ayda 5000 USD kazancaðýnýzý vaat ediyorsa derhal orayý terk edin. Çünkü WAT ne bir tatil programýdýr, ne de bir çalýþma kampýdýr. Ýkisi birliktedir. Bu en önemli maddedir bence.
5) Eðer bir þirket, bir yýlda 5000 kiþiyi Amerika'ya gönderiyorsa, o þirketle gitmeden önce 6 kere daha düþünün. Çünkü emin olun, Türkiye'deki hiçbir þirketin o kadar kiþiyi takip edecek kapasitesi yok.En azýndan Ankara'dakilerin yok...
Ben, bu konularý göz önünde bulundururak ve referanslarýmý göz önüne alarak doðru bir tercih yaptýðýma inanýyorum.Ýsterseniz size de yardým edebilirim.

En azýndan Ankara'dakilerin yok...
Ýsterseniz size de yardým edebilirim.
Alýntý
Bookmarks