arkadaþlar sonunda ben de vizemi aldým ve rahatladým. stres, sýkýntý bitti. aslýnda hiç de gerek yokmuþ bunlara. zaten benim de þüphem yoktu baþlarda ama bu foruma üye olduktan sonra baþlýklarý okuduðumda týrsmaya baþladým. notum ikinin altýnda olduðu için þirketim de program ücretini iade etmeyecekti vize alamamam durumunda. ailemin durumu da pek iyi sayýlmaz bizim için çok paraydý yani. son sýnýf olmam ve ortalamamýn düþük olmasýndan mütevellit git gide stres olmaya baþladým.
forumu açýyorum okuyorum. bakýyorum iþte, "red aldým, red aldým." baþlýklarý, bu sene redler arttý baþlýklarý iyice canýmý sýkmaya baþlamýþtý. üstüne üstün bir arkadaþ iþi daha ileri götürüp:"ingilizcem çok iyi olmasýna raðmen notlarým düþük olduðu için direk red aldým, hatta not ortalamasý ikinin altýnda olan herkes red aldý o gün." þeklinde açýklamalarda bulunmuþtu. ben de daha önce konsoloslukta hiç bulunmadýðýmdan bir bilgim olmadýðý için, tüm bunlara inanmýþ ve ümitsizliða kapýlmýþtým. "son sene nerden çýkardým bunu, bir sürü de masraf ettik hem de gidemeyeceðim." diyordum. biraz ince düþünen bi insan olduðum için psikolejim bayaðý bozuldu. uzun, sýkýntýlý ve uðraþtýrýcý bir süreçti bu. o dönem yaþadýðým bazý özel þeylerinde etkisi oldu bunla. hatta bu yüzden sýrf agresifleþtim. arkadaþlarýmla aram açýldý.
þu an o mesajý yazan kiþiden öyle nefret ediyorum ki: forum formatýný aþýp onu (ekþi)sözlükte rezil etmek vardý ama uymam gereken bir prosedür olduðu için burada fazlasýný yapamayacaðým. çok þükür o günler geride kaldý ve þu anda hayatým her þey yolunda. bir uçak bileti kaldý onu da kendim alýcam, herkes öðrencileri yolma derdine düþmüþ bu memlekette kimseye güvenim kalmadý.
gelelim bizim þu meseleye, eðer ben daha önce vize görüþmesine gitmiþ tecrübesi olan bir insan olsaydým bu arkadaþýn mesajýný okuyunca ne tepki verirdim?
aynen yazýyorum iç ses olarak. "ulan amma atmýþsýn kardeþim, bi kaç defa da deðil bütün söylediklerin asýlsýz. felaket tellallýðý yapýp milleti korkutmanýn ne alemi var. hadi þu salladýðýn þeyleri sýrasýyla bir yazalým da forumda okuyan arkadaþlarý boþ yere telaþlandýrmayalým."
birincisi: vizeyi alýp alamadýðýn resmi olarak anýnda kesinleþmez. yeþil/beyaz kaðýt alsan da red/kabul alabilirsin.
ikincisi: görüþmeler birebir yapýldýðý için baþkasýnýn sonuçlarýný bilemezsin ayrýca üstte belirttiðim gibi bu hemen belli olmaz önce bir deðerlendirmeden geçer.
üçüncüsü: yanýndakilere sonuca sorsan bile (ki yukarýda yazdýðým durumlardan dolayý bu bir varsayýmdan öteye gidemez) o gün herkesin red aldýðýný bilmen imkansýz çünkü iþin bitince seni oradan çýkartýyorlar hemen beklemene izin verilmiyor. haydarpaþa istasyonu deðil ki.
ee peki görüþme nasýldý diye soracaksýnýz, onu da açýklayayým hemen. ben sürekli þu mottaydým. gideceðim oraya önce biraz konuþacaðýz, sonra neden notlarýn düþük diyecek ben de bir gerekçe gösterecektim ama bir türlü makbul bir þey bulamadým bulsam da geçerli bir neden olarak görmezler diyordum. neyse gittim, sýram geldi. aklýmda cümleyi tekrar ediyorum hala çünkü uzun bi cümleyle cevaplayacaktým o soruyu ve takýlmamam gerektiðini düþünüyordum. konuþmaya baþladýk. bölümü mü sordu, babamýn iþini sordu, ne iþ yapacaðýmý ve okulun ne zaman biteceðini sordu. sonra tamam dedi ben hala notlarýn neden düþük diye sormasýný beklerken bunu sormadý bile. (geçen sene ortalamam 1.68 ken bu yýl 1.97 e çýkartmýþtým) görüþme maksimum 40 saniye sürdü inanýn arkadaþlar. ve üstümden onca yük kalkmýþtý bir anda sanki. biraz ingilizce biraz kendine güven yeterliymiþ.
tüm bunlarý yaþamýþ biri olarak benim size söyleceðim boþuna kendinizi üzmeyin strese hiç gerek yok. bazý insanlar yüzünden yaþadýðým sýkýntýlarý siz arkadaþlarýmýn yaþamamasý için tüm bunlarý borç bilirim. o arkadaþlarý da Allah'a havale ediyorum. esen kalýn.

Alýntý

Bookmarks